Pastebima, kad pirkėjai labiau mėgsta gaivesnius desertus, mėgsta ne tik tortus, bet ir plokštainius.
Jeigu desertą norisi gaminti patiems, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi 3 lengvai pagaminamų desertų receptais.
Apelsininiai keksiukai su šokolado gabaliukais
Reikės:
2 kiaušinių,
juodojo šokolado,
250-300 g miltų,
2 didelių apelsinų žievelės,
100 ml apelsinų sulčių,
100 g tirpinto sviesto,
100 cukraus,
žiupsnelio druskos,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
šaukštelio vanilinio cukraus.
* „Gamindami šiuos keksiukus įsitikinkite, kad tešlą gerai išmaišėte. Miltų gabaliukų išvengsite, jeigu prieš tai juos persijosite, o visą tešlą maišysite mentele, o ne šluotele. Apelsino žievelę tarkuokite per itin smulkią tarką – tai padės išvengti didelių apelsino žievelės gabaliukų ir jų dydis keksiukuose net nesijaus, tačiau puikiai pajusite apelsino aromatą ir poskonį“, – patarimais dalinasi maisto gamybos ekspertas.
* Pirmiausia dideliame dubenyje sumaišykite birius produktus – miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską bei tarkuotą apelsinų žievelę. Apelsiną perpjaukite perpus ir išspauskite sultis. Kad tešloje neliktų didelių apelsinų žievelės gumuliukų – gerai išmaišykite.
* Tuomet šiek tiek susmulkinkite juodąjį šokoladą ir sumaišykite su kitais sausaisiais produktais.
* Paimkite kitą dubenį ir sumaišykite ištirpintą sviestą, apelsinų sultis, vanilinį cukrų ir kiaušinius. Maišykite, kol masė taps vientisa, ir supilkite į dubenį su sausaisiais produktais.
* Orkaitę įkaitinkite iki 200°C ir paruoškite 12 keksiukų formelių. Keksiukų kepimo formą išklokite vienkartinėmis popierinėmis formelėmis ir supilkite į jas tešlą beveik iki pat viršaus. Kepkite apie 15–20 minučių.
Šokoladainis su avietėmis ir riešutais
Reikės:
185 g sviesto,
85 miltų,
40 kakavos miltelių,
185 g juodojo šokolado,
3 kiaušinių,
275 g rudojo cukraus,
100 g aviečių (gali būti ir šaldytos),
50 g sūdytų lukštentų pistacijų,
100 g pekaninių karijų.
* Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Sviestą kartu su smulkintu šokoladu dėkite į dubenį, o pastarąjį statykite virš puodo su verdančiu vandeniu. Atsargiai maišydami leiskite ingredientams ištirpti ir susimaišyti, atidėkite šiek tiek atvėsti.
* Dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite kiaušinius su cukrumi. Į šią masę supilkite pravėsusį tirpintą sviestą su šokoladu ir sukrėskite miltus, sumaišytus su kakavos milteliais. Atsargiai viską sumaišykite.
* Berkite susmulkintus riešutus bei avietes – išmaišykite. Gautą tešlą pilkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Kepkite apie 25–30 min. Prieš pjaustant pyragas turi būti atvėsęs“, – sako Aidas Poleninas.
„Jeigu norite naudoti šaldytas avietes ir jos nespėjo atitirpti, tai pyragą vis tiek galite iškepti. Šaldytas ir vis dar sušalusias avietes įdėkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol avietės visiškai atitirps. Jeigu norisi saldesnio pyrago, tai dar kaitinant avietes į jas įberkite cukraus pagal skonį ir nuolatos maišant kaitinkite. Prieš dedant avietes į bendrą pyrago tešlos masę leiskite joms atvėsti“
Obuolių ir migdolų štrudelis
Reikės:
8 obuolių,
40 g smulkintų migdolų,
65 g rudojo cukraus,
druskos,
malto muskato ir cinamono žiupsnelių,
50 g sviesto,
šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,
40 g džiuvėsėlių.
* Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir šiek tiek apkepkite smulkintus migdolus. Nulupkite obuolius, susmulkinkite ir sumaišykite su cukrumi, muskatu, cinamonu, druska.
* Tešlą iškočiokite ir patepkite lydytu sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais. Į jos vidurį sudėkite įdarą ir tuomet užbarstykite pakeptus migdolus.
* Užlenkus tešlos kraštus, suvyniokite į vyniotinį. Patepkite jį likusiu lydytu sviestu, dėkite į skardą ir kepkite 50–60 minučių, kol švelniai paruduos. Nepamirškite vyniotino subadyti šakute, kad išeitų susikaupę garai. Patiekite su vanilinio skonio ledais.