Šie mitybos įpročiai gali padėti sušvelninti psoriazės simptomus

Žvynelinė (psoriazė) – ne tik odos problema. Tai dažna, lėtinė, dažnai pasikartojanti ir visą gyvenimą trunkanti uždegiminė autoimuninė odos liga, galinti pažeisti ne tik odą, bet ir nagus bei sąnarius. Žvynelinė dažnai lydi kitos ligos – cukrinis diabetas, metabolinis sindromas, Krono liga ar širdies ir kraujagyslių sutrikimai. Ja serga apie 2–3 proc. gyventojų, visame pasaulyje – apie 125 mln. žmonių, o Lietuvoje – maždaug 100 tūkstančių.

Liga gali būti paveldima, ja suserga tiek vaikai, tiek suaugusieji. Klinikinės formos labai įvairios – nuo lengvos, kai matomos tik kelios rausvos plokštelės ir lengvas pleiskanojimas (apie 80 proc. atvejų), iki sunkios, kai pažeidžiama didžioji dalis odos, ji tampa sausa, įtrūkusi, padengta storu balkšvu pleiskanų sluoksniu, o sąnariai – sustingę ir skausmingi. Šiandien žvynelinė suvokiama kaip sisteminis sutrikimas, veikiantis visą organizmą ir paciento emocinę savijautą.


Lengvos žvynelinės atveju gydymas yra efektyvus drėkinamaisiais losjonais, gydomaisiais šampūnais, lokaliais medikamentais (salicilo, sieros, kortikosteroidų, kalcipotriolio ir kt.) bei jų kombinacijomis. Patartina juos periodiškai rotuojančiai keisti, nes priprantama. Efektyvi ir fototerapija ultravioletiniais spinduliais. Esant vidutinio sunkumo ir sunkiai žvynelinei, taikomas sisteminis gydymas metotreksatu, acitretinu ar biologiniais vaistais.


Mitybos svarba sergant žvyneline


Nauji tyrimai vis dažniau pabrėžia, kad tinkama mityba gali palengvinti žvynelinės simptomus. Naujas Londono King’s College universiteto tyrimas, paskelbtas žurnale British Journal of Nutrition, atskleidė, kad mitybos kokybė turi reikšmingą ryšį su psoriazės sunkumu. Tyrime dalyvavo 257 suaugusieji, sergantys žvyneline. Buvo vertinami jų mitybos įpročiai, įskaitant DASH dietą, skirtą kraujospūdžio mažinimui, ir augalinės kilmės mitybą, paremtą riešutais, sėklomis, ankštiniais augalais bei augaliniais aliejais, turinčiais sveikų riebalų.


Mokslininkai nustatė, kad mityba, gausi vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų, liesos mėsos, liesų pieno gaminių, ir turinti mažai druskos bei cukraus, padeda sušvelninti žvynelinės simptomus. Tuo tarpu raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas buvo siejamas su sunkesne ligos forma.


Pasak tyrimo autorės Sylvios Zanesco, „rezultatai pabrėžia, kad tinkamai subalansuota mityba gali pagerinti pacientų savijautą ir ligos eigą“.


Kas dar padeda?


Didesnis vaisių, riešutų ir ankštinių augalų vartojimas siejamas su lengvesne ligos forma, nors šis poveikis priklauso ir nuo kūno masės indekso. Kadangi žvynelinė gali paveikti ne tik fizinę, bet ir psichologinę savijautą, gydytojai vis dažniau ragina įtraukti mitybos vertinimą į įprastą ligos priežiūrą.


Žvynelinė dažnai didina depresijos ir socialinės izoliacijos riziką, o sunkesniais atvejais gali būti susijusi ir su širdies bei kraujagyslių ligomis. Todėl holistinis požiūris – apimantis mitybą, emocinę sveikatą ir fizinę priežiūrą – gali padėti pacientams jaustis geriau ir gyventi visavertį gyvenimą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis