Apsauga nuo odos vėžio – Jūsų lėkštėje

Vasarai įsibėgėjus derėtų nepamiršti, jog pasirūpinti apsauga nuo saulės – būtina. Parduotuvėse apsauginių kremų nuo saulės asortimentas yra ganėtinai platus, tačiau nustebsite sužinoję, jog įvairūs kremai nėra vienintelė apsaugos priemonė. Egzistuoja keletas maisto produktų, galinčių apsaugoti organizmą iš vidaus nuo kenksmingų UV spindulių.

- Amerikietis tapo meilės emigrantu: kai pamačiau ją, iškart pajutau stiprią trauką
- E. Špokaitė: dabar mano namai yra San Diege
- Kokios ekologinės mados vyrauja Amerikoje?
- Horoskopas: kas šią savaitę svarbiausia
- Naujoviškas agurkų konservavimo būdas

Jų sudėtyje esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie neretai gali tapti ankstyvo senėjimo, odos vėžio ir kitų ligų priežastimi.

Pristatome Jums maisto produktus, kuriuos vasaros metu vertėtų įtraukti į savo racioną:

1. Riebiosios vandenyno žuvys – lašiša, skumbrė, silkė. Būtent šios žuvys yra pagrindinis Omega - 3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios padeda apsaugoti ląsteles nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio. Taip pat gali padėti apsisaugoti nuo odos vėžio.

2. Raudonos ir oranžinės spalvos daržovės – pomidorai, paprikos ir kitos rausvų atspalvių daržovės savyje turi karotinoidų – pigmentų, suteikiančių šias spalvas. Karotinoidai yra antioksidantai, galintys padėti žmonėms, sergantiems odos ligomis, kurių sukėlėjai – UV spinduliai. Tuo tarpu oranžinės spalvos daržovės, pavyzdžiui, morkos, yra oranžinės dėl beta karotino, kuris padeda pagyti nudegus saulėje bei stiprina odos atsparumą ultravioletiniams spinduliams.

3. Juodajame šokolade esantys flavonoidai yra naudingi siekiant apsaugoti odą nuo nepageidaujamo saulės spindulių poveikio, bei taip pat gali padėti gydant smarkius nudegimus. Svarbu atkreipti dėmesį į šokolado sudėtį – rinkitės tik tą, kuriame yra kuo daugiau tikro kakavos sviesto.

4. Brokoliai ir kalafiorai yra ne tik pilni antioksidantų, tačiau gali padėti sergantiems odos vėžiu jį įveikti. Ypač brokolių sudėtyje yra naudinga priešvėžinė, antimikrobinė, antidiabetinė medžiaga sulforafanas, kuri padaro odą atsparesnę vėžiniams susirgimams.

5. Žalios lapinės daržovės ir prieskoniai, tokie kaip špinatai, petražolės, bazilikai, rozmarinas savyje turi taip pat gausybę antioksidantų. Žinoma, išvardinti prieskoniai yra naudingesni švieži, o ne džiovinti.

6. Žaliojoje ir juodojoje arbatose yra gausu naudingų organizmui medžiagų, stabdančių vėžio plitimą. Šias arbatas yra ypač naudinga gerti žmonėms, sergantiems melanoma.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis