Nepalas į gyventojų surašymo anketą įtraukė trečiosios lyties variantą

Nepale pirmą kartą, atliekant gyventojų surašymą, įvesta trečiosios lyties kategorija. Himalajų valstybės LGBTQ bendruomenė tikisi, kad šis žingsnis suteiks jiems daugiau teisių.

Nuo šeštadienio Centrinio statistikos biuro pareigūnai lankosi gyventojų namuose visoje 30 mln. žmonių turinčioje šalyje ir suteikia respondentams galimybę, nurodant savo lytį, pasirinkti variantą „kita“, šalia vyriškos ir moteriškos.


Nepale jau galioja vieni pažangiausių Pietų Azijoje įstatymų dėl homoseksualų ir transseksualų teisių, nes 2007 metais buvo priimtos svarbios reformos, draudžiančios diskriminaciją dėl lyties ar seksualinės orientacijos.


Trečiosios lyties kategorija pilietybės dokumentuose buvo įvesta 2013 metais, o po dvejų metų Nepalas pradėjo išduoti pasus su „kita“ kategorija.


Tačiau Nepalo gėjai ir transseksualai bei teisių aktyvistai teigia, kad LGTBQ bendruomenė, kurią sudaro apie 900 tūkst. žmonių, vis dar susiduria su diskriminacija, ypač darbo, sveikatos ir švietimo srityse.


LGBTQ aktyvistai sako, kad duomenų trūkumas trukdo gauti jiems priklausančias išmokas.


„Kai po surašymo bus surinkti duomenys, galėsime juos panaudoti kaip įrodymą kovoje už savo teises. Galėsime kelti reikalavimus, proporcingus mūsų populiacijos skaičiui“, – sakė LGBTQ teisių gynimo organizacijos „Blue Diamond Society“ prezidentas Pinky Gurungas.


Tačiau iš daugiau nei 70 surašymo anketos klausimų tik vienas yra susijęs su lytimi, todėl kritikai sako, kad rezultatai vis tiek bus riboti.


Transseksualė ir aktyvistė Rukshana Kapali, kuri Aukščiausiajam Teismui pateikė skundą dėl metodikos, teigė, kad surašymas yra „problemiškas“ ir „negali atspindėti tikrųjų Nepalo LGBTQ bendruomenės duomenų“.


Teisių gynimo organizacijos sako, kad LGBTQ žmonės anksčiau bijojo atskleisti savo tapatybę, tačiau šį kartą jie skatinami būti atviresni.


„Įgyvendindami savo įsipareigojimus siekti lyčių lygybės, skaičiuojame gyventojus, priskiriamus kategorijai „kita“, – naujienų agentūrai AFP sakė statistikos biuro gyventojų skyriaus direktorė Dhundi Raj Lamichhane. – Šį kartą dirbome su LGBTQ organizacijų nariais ir tikimės, kad galėsime paskelbti geriau tikrovę atspindinčius rezultatus“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis