Kosmetologė pataria, ar dažnai reikia keisti veido kremą?

Kosmetologės sutaria, kad mūsų šalies moterys vis labiau mėgsta rūpintis savo veido oda ir tai akivaizdžiai matosi. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad jau po 20-ojo gimtadienio oda ima keistis – vienoms moterims pirmieji senėjimo požymiai atsiranda anksčiau, kitoms vėliau.

Tačiau procesai odoje visoms moterims prasideda vienodai: kolageno ir elastino gamyba palaipsniui mažėja – tai reiškia, kad pirmosios matomos raukšlės atsiranda maždaug apie trisdešimtuosius metus. Nuo šio laiko vidutiniškai kas dešimtmetį keičiasi odos poreikiai ir jos elastingumas.


Nepakanka rūpintis tik oda


Irenos Baubinienės, Grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ kosmetologės, moterys dažnai klausia nuo kokio amžiaus reikia arba reikėjo pradėti rūpintis veido oda? Kada yra „per anksti“, o kada yra „pats tas“?


„Rūpintis vien veido oda nepakanka, reikia sveikai maitintis, sportuoti ir, žinoma, valyti bei drėkinti odą kasdien. Tinkamai prižiūrima ir lepinama oda tikrai jums ateityje padėkos. Pradžioje nepastebite jokių nerimą keliančių pokyčių. Manote, kad oda yra gera, ir jūs kaip iki šiol galite ja pasirūpinti pati. Bet maždaug nuo 30–ies laikrodžio rodyklė pradeda suktis vis greičiau, kai kurioms moterims pradeda ryškėti pirmosios raukšlės, oda tampa vis mažiau stangri ir elastinga. Miego trūkumas, nuolatinis stresas, šiuolaikiškas greitas gyvenimo būdas, per daug cukraus, neaktyvi gyvensena – nė vienas šių dalykų nepadeda jūsų odai atrodyti jaunatviškai“, – sako Irena Baubinienė.


Įpročiai turėtų formuotis iki 25 metų


Anot kosmetologės, kuo ilgiau atidedame veido odos priežiūros pradžią, tuo sunkiau pasiekti gerų rezultatų. Sveiką, jauną odą paprasčiau išlaikyti, nei kovoti su raukšlėmis ir odos suglebimu. Įprotis kasdien rūpintis oda turėtų susiformuoti dar iki 25 metų amžiaus. Jei iki to laiko naudojote tik muilą ir vandenį, laikas rimčiau susirūpinti savo odos priežiūra, jei norite, kad jos būklė būtų puiki. Iki 25 metų paprastai oda yra stangri, elastinga ir gali atlaikyti įvairiausius jūsų gyvenimo būdo iššūkius.


„Gera naujiena yra ta, kad natūralūs odos senėjimo procesai sudaro tik apie 20 procentų, o kitus likusius 80 procentų lemia aplinkos veiksniai, skatinantys senėjimą. Tad, visas grožis – moters rankose“. – sako I. Baubinienė.


Nepirkite kosmetikos pagal nuotaiką


Veido odos priežiūra reikalinga nuo pat gimimo: kūdikiams naudojame apsauginius kremukus šaltuoju metu, vaikams perkame apsauginius kremus su saulės filtrais. Iki 25–erių metų daugiausia dėmesio reikia skirti drėkinimui, maitinimui. Reikėtų naudoti drėkinamuosius veido kremus su papildoma apsauga nuo saulės, kurie savo sudėtyje turi antioksidantų. Puikiai tiks kremas su aminorūgštimis, šlapalu, skvalenu, vitaminais, hialurono rūgštimi, resveratroliu, selenu ar vitaminu C.


Jau įrodyta, kad per daug pasilepinus saulės spinduliuose, prarandama daug drėgmės, pažeidžiamas epiderminis odos barjeras, oda sensta daug greičiau, atsiranda odos pigmentacija. Nuo 25–erių reikia pradėti naudoti kremus, kurių sudėtyje yra jauninančių komponentų.


Kiekvienam odos tipui reikia atidžios ir individualios priežiūros. Kiekvienas kremas turi savo paskirtį, pagal amžių, odos tipą, metų laikus, paros laiką. Tad kiekviena moteris turi surasti sau tinkamą kosmetiką. Nereikėtų eksperimentuoti, pirkti pagal nuotaiką arba pasitaikius gerai nuolaidai. Kremų ir priemonių yra labai daug, tad surasti savo nėra taip paprasta. Geriausia nuo pat pradžios pasitarti su kosmetologe ir nealinti veido odos netinkančia kosmetika arba laikytis rekomendacijų nurodytų ant kremo pakuočių.


Tinkamai parinktas veido kremas odai padeda sveikai švytėti, pasitepusi juo nejaučiate tempimo ar sausumo. Patartina ilgai naudoti tą patį kremą. Tačiau po kurio laiko oda pripranta net ir prie geriausio gaminio. Gali būti jog pasikeitė odos būklė, išryškėjo nauja problema, pasikeitė metų laikai, po atostogų ir ilgesnių saulės vonių atsirado odos sausumas, pigmentacija – tai ženklas, kad atėjo laikas keisti kosmetiką ar pasirinkti papildomą priemonę, kuri padės spręsti atsiradusią problemą.


„Kova su senėjimu prasideda labai anksti. Siūlyčiau niekada nežengti žingsnio atgal, eikite tik pirmyn, naudokitės kosmetologų patarimais ir atliktais moksliniais tyrimais, kurie kaskart vis daugiau išaiškina kaip prižiūrėti odą, kokie komponentai yra veiksmingi, o ko išvis nereikia naudoti“, – sako I. Baubinienė.


Kosmetologijos mokslas žengia dideliais žingsniais į priekį. Jei mūsų mamos būtų žinojusios apie saulės spindulių žalingą poveikį, tikriausiai ne viena būtų atsisakiusi dažno malonaus pasilepinimo saulės spinduliuose.


Kokį veido kremą naudoti atšalus orams?


Visos moterys žino, kad atšalus orams, lengvus kremus reikia tepti vakarais, o šiek tiek tirštesnius, riebesnius – ryte. Apsauginį, riebų kremą tepkite žiemą, tik per šalčius.


Nepamirškite, kad ir rudenį, ir žiemą patartina naudoti kremus su apsauga nuo saulės. Rudenį bei žiemą apsauga nuo saulės yra ne mažiau svarbi nei vasara. Dažnai atšalus orams atsipalaiduojame ir nebenaudojame kremų su SPF filtru. Saulės spinduliai skvarbūs, jie pasiekia mūsų odą ir per apsiniaukusius lapkričio debesis, ir per stiklą.


Kremo, kurį naudojame atšalus orams, sudėtyje būtinai turi būti: lipidai – epidermio barjerinei funkcijai palaikyti, drėkinantys komponentai – tinkamam drėgmės lygiui palaikyti (temperatūrų kaita, išsausėjęs oras, dėl patalpų šildymo, vėjas, intensyvios kosmetologinės procedūros) bei antioksidantai – su jais reikia draugauti visus metus, nepriklausomai nuo metų laiko, o ypač rudenį – jie padės odai atsistatyti po saulės vonių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis