Ar tikrai kokosų aliejus lieknina ir suteikia energijos?

Ką sako tyrimai apie šį prieštaringai vertinamą aliejų?

Pastaruoju metu kokosų aliejus važinėja tikrais amerikietiškais kalneliais – tai vadinamas supermaistu ir aukštinamas, tai menkinamas ir kritikuojamas. Klivlando funkcinės medicinos centro direktorius medicinos mokslų daktaras Markas Hymanas teigia nė dienos nepraleidžiantis be kokosų aliejaus.


„Vartoju jį kiekvieną rytą, kad pagreitėtų medžiagų apykaita, aiškiau mąstyčiau, ilgiau išlikčiau susitelkęs ir sotus“, – rašo jis knygoje „Riebalų dieta“ (leidykla „BALTO“). Ir pateikia mokslu grįstus argumentus, kuo šis aliejus naudingas mūsų organizmui.


Panašus į motinos pieną


Pasak jo, daugiausiai kokosų aliejus keiksnojamas dėl to, kad didžiąją dalį jo sudaro sotieji riebalai. Neva tokie yra nesveiki, kenkia širdžiai ir didina nutukimą. Iš tiesų viskas yra atvirkščiai.


„Daugiausia kokosų aliejaus suvartoja Ramiojo vandenyno pietuose esančios šalys. Iš sočiųjų riebalų jų gyventojai gauna iki 40 proc. dienos kalorijų normos. Nuostabu, tačiau čia širdies ligomis sergama rečiausiai pasaulyje, – rašo Markas Hymanas. – Apie pusę kokosų aliejuje esančių sočiųjų riebalų sudaro reti, ypatingi sotieji riebalai, vadinami lauro rūgštimi. Organizme lauro rūgštis virsta monolaurinu, viena iš motinos piene aptinkamų medžiagų, gerinančių kūdikių imuninės sistemos veiklą. Tai tarsi superdegalai jūsų ląstelėms, medžiagų apykaitai, kaulams, smegenims. Ši rūgštis tiriama dėl priešgrybelinių, antivirusinių ir antibakterinių savybių. Ji gali pagerinti ir sportinius rezultatus.“


Eikvoja kalorijas


Kokosų aliejuje yra labai retų ir naudingų sočiųjų riebalų – vidutinio ilgio grandinės trigliceridų (MCT). Organizme juos kepenys absorbuoja tiesiai iš žarnyno, dėl to jie lengvai virsta energija ir tik labai maža dalis jų nusėda kūno riebalų pavidalu. M. Hymanas paneigia mitą esą alyvuogių aliejus yra visapusiškai naudingesnis sveikatai nei kokosų. Jis pateikia 2003 m. atlikto ir leidinyje „Obesity Research“ publikuoto tyrimo rezultatus.


Tyrimo metu 24 antsvorio turintys vyrai 28 dienas laikėsi skirtingų dietų – vienos pagrindą sudarė alyvuogių aliejus, kitos – kokosų. Paaiškėjo, kad vartodami kokosų aliejų vyrai ne tik atsikratė daugiau riebalų (ypač nuo pilvo), bet ir jautėsi mažiau alkani bei energingesni. Panašius rezultatus parodė Ročesterio medicinos universitete atlikti „American Journal of Clinical Nutrition“. Tyrėjai nustatė, kad vartojant MCT riebalus medžiagų apykaita paspartėja 12 proc. Dėl to išeikvojama daugiau kalorijų, gaunama daugiau energijos. Beje, vyrų organizme šie procesai vyksta sparčiau – jie išeikvoja 460, o moterys apie 190 papildomų kalorijų.


Kad kokosų aliejus lieknina, pasak M. Hymano, pastebėta seniai ir visai atsitiktinai. Pasak jo, 1940 m. kai kurie ūkininkai tikėdamiesi greičiau nupenėti galvijus duodavo jiems papildomai kokosų aliejaus, bet šie ne tik nepriaugo papildomo svorio, bet ir sulyso. Negana to, tapo energingesni.


Turi priešgrybelinių savybių


Tyrėjai nustatė ir tai, kad kokosų aliejus pasižymi ryškiomis priešgrybelinėmis savybėmis. Palyginus su standartiniais vaistais nuo „Candida“ mieliagrybio, kokosų aliejus pasirodė esąs veiksmingesnis. Beje, moterys šį atradimą yra padariusios ir be tyrimų. Paieškojus internete patarimų, kuo natūraliai gydyti „Candida“ grybelio sukeltą itin nemalonią ligą – makšties pienligę, dažnai tenka aptikti rekomendacijų tepti makšties prieigas paprastu kokosų aliejumi. Netrūksta istorijų ir apie tai, kaip tai iš tiesų padeda.


Ištyrus 2500 Polinezijos salų gyventojų sveikatą (jie naudoja itin daug kokosų aliejaus), pastebėta, kad jie beveik neserga širdies ligomis, taip pat jų nekamuoja storosios žarnos vėžys ir virškinimo bėdos. Tiesa, neaišku, ar už tai reikėtų dėkoti vien šiam produktui...


Kokosų aliejus itin geras ir tuo, kad jis labiau nei kiti augaliniai aliejai tinka kepimui, mat jo degimo temperatūra yra gana aukšta – jį kaitinti galima iki 200 laipsnių. Tiesa, dėl ryškaus kvapo ir skonio, jis patinka ne visiems ir labiau dera azijietiškos virtuvės patiekalams gaminti. Knygos „Riebalų dieta“ autorius labiausiai šį aliejų mėgsta vartoti paprastai – tiesiog kabindamas šaukšteliu ir dėdamas į burną.


Tiesa, perspėja, kad sveikatai naudingesnis yra pirmo spaudimo, ekologiškas, šalto spaudimo, nerafinuotas, nedezodoruotas ir nebalintas kokosų aliejus.




Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis