Ar jūsų organizmas užterštas? Kasryt įvertinkite šiuos 3 požymius

Toksinai organizme gali būti ne tik augančio svorio, dažnų ligų, bet ir blogos nuotaikos priežastis.

„Jeigu nepavyksta numesti svorio ar kamuoja lėtinis skausmas, gali būti, kad organizme pradėjo kauptis ama (taip Ajurvedoje vadinami toksinai) ir tik sveikas gyvenimo būdas gali padėti jos atsikratyti. Kūnas natūraliai išsivaduoja iš amos, funkcionuojant žarnynui ir prakaituojant per treniruotes, tačiau, jeigu dienotvarkė trukdo tinkamai išnaudoti šias galimybes, ama ir toliau kaupiasi organizme“, – teigia medicinos daktaras, iš Indijos kilęs pasaulinio garso ajurvedos mokytojas ir švietėjas Suhas Kshirsagaras knygoje „Jūsų vidinis laikrodis“ (leidykla „Alma littera“)


Atpažinti, ar organizme pradėjo kauptis toksinai, pasak gydytojo, galima kiekvieną rytą atlikus šiuos 3 paprastus ritualus.


1. Pasižiūrėkite į savo liežuvį. Kasryt vonios kambario veidrodyje apžiūrėkite savo liežuvį. Jei ant jo gausu baltų ar gelsvų apnašų, organizmas yra užterštas. Galbūt valgote per daug cukraus, riebaus ar sunkiai virškinamo maisto.


Šiuos toksinus reikėtų pašalinti liežuvį valant. Internetu galima įsigyti plastikinių arba sidabrinių liežuvio valymo lazdelių (sidabrinės geriau, nes veikia ir antibakteriškai). Galima tai švelniai padaryti ir dantų šepetėliu – braukite tik susikaupusius skysčius, kad nesužalotumėte liežuvio paviršiaus. Kasryt taip valant liežuvį, po poros savaičių apnašų sumažės. Tai neleidžia kauptis bakterijoms, formuotis akmenims, sumažina blogą burnos kvapą ir atgaivina skonio receptorius.


2. Apžiūrėkite savo išmatas. „Skamba nemaloniai, – rašo Suhas Kshirsagaras. – Dar nemaloniau sakyti, kad išmatos turėtų būti vienas išilginis banano formos gabalas ir lengvai išeiti iš karto. Taip pat turėtų plūduriuoti. Jei kietai tuštinatės po truputį kas kelias dienas, tai rodo dehidrataciją, gero aliejaus ar skaidulų stoką mityboje. Jei išmatos stipriai dvokia, vadinasi valgėte maistą, kuris sukėlė alergiją jūsų žarnyne arba turite sunkumų, virškindami laktozę ir cukrų. Tas pat vyksta, jei išeina daugiau dujų nei išmatų. Tuštintis turėtumėte kasdien, nes kiekvieną dieną valgote. Jeigu neišsituštiname, vadinasi, kūnas negali apdoroti vakarykščio maisto ir tai, ką vakar valgėte, rūgsta organizme. Galiausiai susikaupia ama ir jūsų kūnui darosi dar sunkiau įsisavinti tinkamas maisto medžiagas.“


3. Pasisverkite. Sveikas žmogus ryte turi sverti mažiau nei iš vakaro. Jei sveriate tiek pat ar netgi daugiau, tikėtina, kad jūsų organizme kaupiasi ama. O jei tai dar lydi sunkumo jausmas skrandyje, pilvo pūtimo jausmas, akivaizdu, kad jums reikia detoksikuotis.


Ajurveda prie amos kaupimosi požymių priskiria ir sumažėjusį apetitą, kūno sunkumo ir apatijos jausmą, abejingumą viskam, kas vyksta aplinkui, dažnas slogas, blogą prakaito kvapą, koncentracijos trūkumą, dirglumą.


Išvalyti organizmą padeda trumpas pasninkas, gyvulinių produktų, miltų ir cukraus atsisakymas, kartūs ir gaižūs maisto produktai, griežtas miego, valgio ir poilsio režimas ir kt. Daugiau apie tai galite rasti knygoje „Jūsų vidinis laikrodis“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis