Asmeninė patirtis: „Kaip aš badavau 7 dienas ir kuri jų buvo sunkiausia“

Gydomojo badavimo specialistė Edita Esenku Šimkutė dalijasi asmenine patirtimi.

Gydomuoju badavimu Edita Esenku Šimkutė susidomėjo maždaug prieš 5 metus. „Po antibiotikų vartojimo tąsyk niekaip nesisekė atsikratyti grybelio – jis, trūkstant gerųjų bakterijų, mūsų žarnyne labai greitai išplinta ir sukelia tokius simptomus kaip vidurių pūtimas, dirgliosios žarnos sindromas ir panašiai. Išbandžiusi įvairius antiparazitinius maisto papildus supratau, kad turiu imtis stipresnių priemonių“, – pirmojo badavimo priešistorę prisimena Edita.


Pas kinų meistrą Manteką Čiją semdamasi dao praktikų ir seksualinės energijos valdymo patirties, Edita Esenku atrado ir jo parašytą knygą apie organizmo detoksikaciją. Tai ir tapo jos pradžiamoksliu.


„Pirmasis mano badavimas truko penkias dienas ir rezultatais aš buvau labai patenkinta – man pavyko pažaboti grybelio augimą, – sako ji. – Kitas dalykas, kuris man rūpėjo – išsivaduoti nuo alergijų, jos lydi mane nuo vaikystės. Žinojau, kad reguliariai detoksikuodama organizmą galiu subalansuoti savo virškinimo sistemą ir pagerinti sveikatą, tad po pirmojo badavimo nenuleidau rankų. Suvokiau, kad ne per vieną dieną mano kūnas užsiteršė, todėl reikia ne vieno karto, kad jį visiškai apvalyčiau.“


Edita nedaro drastiškų pokyčių: 5-7 dienų badavimus daro ne dažniau kaip kas pusmetį ar metus, kad organizmas turėtų laiko atsistatyti. „Man svarbu turėti aukštą energijos lygmenį, suteikti galimybę kūnui atsinaujinti, o ne jį sekinti“, – sako ji.


Būtina valyti žarnyną


Svarbiausia, pasak Editos Esenku, badaujant valytis žarnyną – kolonoterapiją ji daro klinikoje kas antrą dieną. Žarnyno plovimas padeda išvengti silpnumo ir galvos skausmo, kurie dažniausiai lydi visus bandančius mėgėjiškai nevalgyti.


Taip pat svarbu badavimo metu gerti daug vandens, tai padeda toksinams valytis iš organizmo. Edita geria ir kokteilius su trupučiu bentonito molio ir gysločių sėklų luobelėmis – jie padeda apvalyti plonąjį žarnyną iš vidaus. Natūralūs maisto papildai: vitaminas C, chlorofilas, burokėlių sulčių milteliai, padeda organizmui valytis ir apsirūpinti svarbiausiomis medžiagomis. Badavimo pabaigoje Edita visuomet išsivalo kepenis, kad organizmo detoksikacijos procesas būtų visiškai išbaigtas. Tai svarbu, nes būtent kepenyse susikaupia besišalinantys toksinai.


Šiais metais vietoje tradicinio 5 dienų badavimo, Edita Esenku Šimkutė ėmėsi 7 dienų detoksikacijos, kuri išsitęsė iki 8 dienų be maisto. Ji sutiko pasidalinti savo badavimo dienoraščiu, kad žmonės neįsivaizduotų, jog tai yra kančia. „Aš tai pavadinčiau valios ir disciplinos ugdymu, kuris vėliau padeda atsispirti mums netinkamiems produktams“, – sako ji.


Edita pradėdama badavimą
Edita pradėdama badavimą
Asmeninio albumo nuotr.



Editos Esenku Šimkutės badavimo dienoraštis


PIRMOJI DIENA


„Vakar išsivaliau žarnyną ir nuo pietų nieko nebevalgiau, tad šiandien aiškiai jaučiu, kad norisi valgyti. Mūsų kūnas taip įpratęs reguliariai gauti maisto, kad pakeitus šią schemą, jam reikia laiko adaptuotis. Diena praeina sklandžiai laikantis numatyto grafiko: ryte burnos skalavimas kokosų aliejumi, kūno šukavimas šepečiu prieš dušą, nosies plovimas, kas kelias valandas išgeriu numatytus kokteilius su papildais, tačiau, nepaisant visko, vakare jaučiu silpnumą, norisi gulinėti. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad man vieną-dvi dienas badauti yra kur kas sunkiau nei septynias.


ANTROJI DIENA


Savijauta, panašiai kaip ir vakar, – gera, bet galėtų būti ir geriau, nes dieną vėl atsiranda silpnumo požymių: sunku dirbti prie kompiuterio, norisi daugiau gulėti. Vakarop nuvažiuoju išsivalyti žarnyno antrą kartą. Mūsų žarnynas toks ilgas, kad per vieną kartą viskas nepasišalina. Klinikos darbuotoja paantrina, kad valant žarnyną antrąjį kartą dažnu atveju išeina daugiau turinio nei pirmuoju, nes šis atmirksta nuo sienelių. Vienareikšmiškai šitos pirmosios dvi badavimo dienos yra sunkiausios iš viso laikotarpio.


TREČIOJI DIENA


Tik atsikėlusi ryte jaučiu, kad situacija visiškai pasikeitė – nebejaučiu silpnumo, jaučiuosi visiškai normaliai, galiu dirbti įprastus darbus. Suveikė ne tik antrasis žarnyno valymas, bet ir tai, jog šiandien yra trečioji badavimo diena. Maždaug tiek laiko reikia mūsų organizmui adaptuotis prie pokyčių. Kūnas iš pradžių nesupranta, jog badaujame, ir įvairiais signalais reikalauja maisto, o trečiąją dieną viskas apsiverčia ir pagaliau prasideda tikrasis badavimas. Nustebusi pastebiu, kad pagerėjo mano regėjimas ir viską aplink save pradėjau matyti ryškiau.


Edita trečią badavimo dieną.
Edita trečią badavimo dieną.
Asmeninio albumo nuotr.



KETVIRTOJI DIENA


Kad tikrasis badavimas prasidėjo, liudija ir tai, jog nebeerzina maisto kvapai. Šiandien su meile savo vyrui gaminau pietums sriubą ir gardų antrąjį patiekalą. Kažkas viduje apsivertė vakar ir man norisi gaminti, norisi išbandyti naujus receptus, bet sustabdau save, atidėdama šią užduotį po badavimo. Mėgaujuosi užuosdama maistą, atrodo, pasisotinu vien įtraukdama patiekalo kvapą į plaučius. O juk prieš badavimą viskas buvo tapę nebeskanu ir nuobodu...


PENKTOJI DIENA


Šiandien aiškiai pajutau, kad valausi ne tik išoriškai, bet ir savo vidumi. Esu reguliariai medituojantis žmogus, tačiau badavimo metu vyksta dar gilesni procesai, kuomet paleidžiame pyktį, liūdesį ir tampame dar geresniu žmogumi. Kiekvienąkart badaudama aš labai džiaugiuosi šiuo efektu. Atlikdama tas pačias savo mėgstamas meditacijas, jaučiu kaip paleidžiu vis daugiau negatyvo ir pripildau širdį meilės ir gerumo, taikos su savimi.


ŠEŠTOJI DIENA


Atrodo dienos supanašėja, nes jaučiuosi taip pat, kaip ir ketvirtąją dieną, visai nepanašu, kad badauju dar ilgiau. Dieną energijos pakanka, tačiau vakare išsivalius žarnyną norisi miego – tiek daug jėgų atėmė ketvirtasis žarnyno valymas. Nors nevalgau jau šešias dienas, mano geriami papildai sėkmingai padeda atmirkyti nuo žarnyno sienelių turinį ir kolonoterapijos metu vis dar išplauna išmatų. Vis negaliu atsistebėti mūsų žarnyno ilgiu, polinkiu kaupti ir sandėliuoti atsargas, net ir maitinantis išskirtinai sveikai.


SEPTINTOJI DIENA


Badavimo pabaigoje visuomet imuosi kepenų valymo, nes visi toksinai badavimo metu nukeliauja būtent į kepenis. Kepenų valymą pradedu ryte gerdama skiestas obuolių sultis ir pasivaikščiodama. Popiet nevartoju jokių skysčių, o vakare geriu magnio druskos tirpalą. Prieš eidama miegoti išgeriu alyvuogių aliejaus su greipfrutų sultimis. Šiandien ypač paisau valandų, nes tinkamas grafiko laikymasis užtikrina sklandų kepenų valymąsi per naktį. Miegu ramiai, ant dešiniojo šono, pilvas burbuliuoja, bet jaučiuosi gerai.


AŠTUNTOJI DIENA


Pernakt įvykęs kepenų valymo procesas buvo sėkmingas – žarnyno valymo metu ekrane aiškiai matau, kaip iš kepenų pajuda žalios spalvos bilirubininiai akmenys. Šįkart jų nėra daug, yra buvę atvejų, kai akmenys ėjo saujomis, o dabar – tik smulkmė. Tačiau ir ta smulkmė pareikalauja daug energijos iš organizmo, jaučiasi kūno sunkumas ir nuovargis, situacija normalizuojasi tik gerokai popiet ir aš pradedu išėjimą iš badavimo.


Edita aštuntą badavimo dieną
Edita aštuntą badavimo dieną
Asmeninio albumo nuotr.



PO BADAVIMO


Pirmąją dieną po badavimo maistas visuomet atrodo be galo skanus – malonu ilgai kramtyti, vartyti maistą burnoje ir mėgautis šia akimirka. (Kai maistas tampa nebeskanus, tai vienas iš ženklų, kad laikas bent trumpai pabadauti.) Šiandien valgau nedaug, leidžiu kūnui priprasti prie maisto. Pradedu gerti probiotikų kursą, padedu inkstams apsivalyti gerdama skiestas spanguolių sultis.


Valgyti pradedu nuo vaisių ir daržovių (būtent apie jų salotas svajojau per šią savaitę). Savaitgalį jau planuoju suvalgyti pupelių ir grikių. Bet įdomiausia, kad šįkart labai išsivalė protas – įsijungė strateginis mąstymas, be jokio vargo darau darbus, kuriuos atidėliodavau, pilasi mintys, ir realiai padarau tai, ką sugalvoju. Žodžiu ačiū gamtai už tokį dalyką kaip badavimas, nes jis nuostabiai pravalo smegenis nuo užsisėdėjimo! Perfrazavus garsią reklamą, reikėtų sakyti, kad badavimas suteikia sparnus.


Tikiuosi savo pavyzdžiu įkvėpti ir daugiau žmonių imtis gydomojo badavimo, nes tai nuostabus mūsų virškinimo sistemos perkrovimas. Tiesa, tam reikia tinkamai pasiruošti. Kas nedrįsta ir nežino, nuo ko pradėti – padedu žengti pirmuosius žingsnius badavimo link sudarydama jiems individualius badavimo planus.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis