Kaip atnaujinti medinę spintutę

Turbūt daugeliui iš mūsų remontuoti namus – dažyti ar tapetuoti sienas, lakuoti grindis – yra visiškai suprantami dalykai, o štai atnaujinti baldus ryžtasi toli gražu ne visi.

Šios savaitės skaitomiausi straipsniai:
- Drabužiai, kurie lieknina net iki kelių kilogramų
- Sophia Loren - meilė vedusiam vyrui, patirtas persileidimas ir „viešnagė“ už grotų
- 20 taisyklių, kurios padės išsaugoti ir pagerinti santykius su mylimu žmogumi
- 9 žingsniai didesnės algos link
- Ką rytų horoskopas žada šiems metams
- Mamos kugelis - skaniausias

Galbūt taip yra dėl to, kad dabar viską galima įsigyti parduotuvėse, o gal dėl to, kad mūsų namuose vis sunkiau atrasti tam tinkamų baldų.

Kartais sėkmė aplanko visai netikėtai, kai giliai rūsyje ar užmirštoje senelių sodybos kertelėje atrandame senus medinius baldus: naktinį staliuką, spintelę ar komodą. Mediniai baldai yra ilgaamžiai, jie gali tarnauti net kelioms kartoms. Jeigu jūsų netenkina atrastų baldų išvaizda, galite pabandyti juos prikelti naujam gyvenimui. Žinoma, kol nesiėmėte jokių atnaujinimo darbų, pasidomėkite, kokio tai laikmečio baldai, ar jie neantikvariniai, nes tokio lobio juk nenorėtumėte sunaikinti.

Šį kartą – medinės spintutės atnaujinimas.

Reikalingos priemonės:

* šveitimo popierius (320 ir 1500 rupumo);
* medinis tašelis ar kaladėlė (kieta ir lygi, tokio dydžio, kad būtų patogu laikyti saujoje);
* skiediklio „646“ arba langų ploviklio, kurio sudėtyje yra alkoholio;
* dažymo juosta;
* dviejų spalvų medžiui skirtų dažų (mes naudosime žalius ir rožinius);
teptukų;
* specialios paskirties lipnaus popieriaus, tapeto arba kito puošnaus popieriaus (juo dekoruosime stalčiaus vidų);
* rankenėlės.

Darbo eiga

1 žingsnis. Baldo būklės įvertinimas.

Atidžiai apžiūrėkite, ar baldo dažai nenutrupėję, ar nėra įtrūkimų. Jei tokių pažeidimų nėra, galite pradėti šveitimo ir paruošimo dažymui darbus (3 žingsnis).

baldugidas.lt nuotr.

2 žingsnis. Defektų šalinimas.

Jei pastebėjote, kad dažai kai kur ištrupėję – teks šalinti visą dažų sluoksnį iki pagrindo. Naudokite specialų (dažų) degintuvą (dar vadinamą techniniu fenu) ir grandiklį. Šveisti galite pradėti tik tada, kai pašalinamas visas dažų sluoksnis (3 žingsnis).

Jeigu ant baldo radote įtrūkimų, užglaistykite juos medienai skirtu glaistu. Šis veiksmas atliekamas po dažų šalinimo. Jeigu dažų sluoksnio nuimti nereikia, užglaistykite įtrūkimus ir imkitės šveitimo.

3 žingsnis. Šveitimas ir paruošimas dažymui.

Visų pirma paviršių nuvalykite skiedikliu „646“ arba langų valikliu, kurio sudėtyje yra alkoholio. Taip pašalinsite riebalus ir nešvarumų likučius. Tada švelniai, nesustodami vienoje vietoje, pradėkite šveisti 320 grubumo popieriumi. Jeigu yra likęs senas dažų sluoksnis, šiuos veiksmus atlikite labai atsargiai, kad jo nepažeistumėte. Į šveitimo popierių įvyniokite medinį tašelį, kad dirbti būtų patogiau. Šveisti užteks tuomet, kai paviršius tolygiai pasišiauš ir pasišalins nešvarumai. Vėliau paviršių pašveiskite smulkesniu (1500 rupumo) popieriumi ir vėl nuvalykite skiedikliu „646“.

4 žingsnis. Dažymas.

Žaliais dažais nudažykite spintelės išorę bei stalčiuko priekį. Palaukite, kol dažai išdžius, tuomet dažymo juostele apklijuokite briaunas. Vidinę spintelės dalį ir stalčiaus vidų dažykite rožinės spalvos dažais. Palaukite, kol dažai išdžius, tada atsargiai nulupkite juostelę.

baldugidas.lt nuotr.

5 žingsnis. Stalčiuko dekoras.

Prisukite rankenėlę. Išsimatuokite stalčiuko vidų, iškirpkite popieriaus lakštą (jo spalva turi derėti, o idealiu atveju sutapti su vidine spintelės spalva) ir padenkite juo stalčiaus dugną. Patogiausia naudoti lipnų popierių, tačiau nuo remonto likęs tapetas tam irgi puikiai tiks (jį reikės priklijuoti su klijais).

baldugidas.lt nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis