Alfa ar omega - kaip atpažinti vyrus

Kas yra alfa ir omega, mes puikiai žinome. Tai – Dievas. O štai vyras gali būti alfa. Gali būti ir beta. Dar – gama arba omega. Ir netgi zeta. Kaip šiuos tipus atpažinti ir pasirinkti?

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- 8 populiarūs mados mitai, kuriuos seniai laikas pamiršti
- Fengšui: kokį poveikį mums daro paveikslai, medžioklės trofėjai ir kiti interjero akcentai?
- Šiaurietiška dieta – sveikiausia ir efektyviausia pasaulyje
- Jean Harlow - sekso bomba, kurią pražudė religinga motina
- Karamelinis obuolių pyragas

Vyrų abėcėlę studijuoti pradėsime nuo A, nes alfa – pirmoji lotyniškos abėcėlės raidė. Taigi – alfa vyras. Jei mėgstate šiek tiek aštriau, vadinkite jį alfa patinu. Toms, kurios skaitė erotinį romaną „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“, šis tipažas aiškus – Kristianas Grėjus. Dominantas. Toms, kurios neskaitė, – trumpas alfa vyro apibrėžimas: jo veidas patrauklus, kūnas atletiškas, libido aukštas, dvasinis gyvenimas turtingas, smegeninė pilna, o piniginė – netgi perpildyta. Koks vyras atsisakytų toks būti, o moteris – tokį turėti? Mat jei jis yra geriausias ir pasirinko mane, logiška, kad ir aš – pati geriausia.

Bėgantys su vilkais

Vyrų alfa patinais veikiausiai niekas nevadintų, jei ne zoologas Davidas L. Mecho. 1970-aisiais šio mokslininko išleistoje knygoje apie vilkus pirmąkart paminėtas terminas „alfa vilkas“. Veikalas tapo toks populiarus, kad prireikė net pakartotinio leidimo (1981-aisiais). Kažkas greitai įžvelgė analogiją tarp vilkų ir žmonių, vyrai ėmė rungtyniauti dėl teisės į alfa patino titulą, o štai populiarumo pakylėtas tyrinėtojas išvyko į Elsmyro salą stebėti laukinių vilkų. Ir kuo daugiau regėjo, tuo aiškiau suvokė klydęs. Anksčiau mokslininkai neturėjo galimybės tirti plėšrūnų natūralioje aplinkoje, tad gaujas formuodavo dirbtinai. Į krūvą suvaryti skirtingų gaujų patinai tikrai konkuruodavo dėl padėties, o laimėdavo, savaime suprantama, stipriausias.

Natūraliomis sąlygomis vilkai elgėsi labai šeimyniškai, poravosi ir gražiai augino palikuonis nesukdami sau galvos dėl jokių titulų. D. L. Mecho viešai mušėsi į krūtinę pripažindamas klaidą, aiškino, kaip yra iš tikrųjų, bet pirminė versija jau buvo taip giliai įsišaknijusi, kad žmonės, užuot įsiklausę į jo žodžius, ir toliau klausinėjo apie alfa vilkus. Mokslininkas padarė liūdną išvadą – kad teorija prigytų, reikia maždaug dvidešimties metų. Vadinasi, tiek pat laiko prireiks ir klaidai atitaisyti. Tad tikėtina, jog gana greitai vilkai bus klasifikuojami tinkamai, o štai kaip bus su vyrais?

Visi – į treniruotę

Psichologai vyrų skirstymo į tipus teoriją laiko niekine, bet patiems vyrams ji patinka, nes daugeliui maga įrodyti, kad alfa patinas – tai jis. Kai kurie asmenybių treneriai labai nusiviltų, jeigu būtų priversti prarasti alfa aukso gyslą. Pasiūlymų nulipdyti iš paprasto vyro alfa patiną netrūksta. Štai šokėjas Airinas Arutiunianas savo tinklalapyje rašo: „Vienu sakiniu pasakysiu, Alfa Vyras yra tas, kuris su kiekviena diena auga ir lavina tas savybes, kurių jis neturi.“ Jurbarkietis rengia seminarus ir asmeniškai konsultuoja visus, kurie nori užaugti. „Sėkmingi vyrai vadinami Alpha, nesėkmingi – Beta vyrais“, – skelbia interaktyvaus žurnalo „Alfa Vyras“ įkūrėjas Petras Paserpskis. Šis irgi gali išmokyti visko – pradedant ilgesniu lytiniu aktu, baigiant įvairiais gerais darbais.

Shutterstock nuotr.

Stiliaus kūrėjams alfa vyrai taip pat patinka. Juk alfa patinai – ne kokie nors prakaituoti mačo, jie mėgsta atrodyti prabangiai. Nors alfa vyras atpažįstamas ne iš drabužių, be gerai gulinčio brangaus kostiumo ir brangaus laikrodžio jis vis dėlto sunkiai įsivaizduojamas. Mados tendencijų, priešingai nei metroseksualai, nesureikšmina. Alfa vyrai mėgsta ir laisvą dalykinę aprangą (angl. – smart casual), kūrybiškai interpretuotą klasiką, intelektualų konceptualizmą. Dažnas turi įgimtą skonio pojūtį ir pinigų, bet labai retas turi laiko rūpintis drabužinės turiniu, užtat jiems praverčia įvairūs padėjėjai. Karaliaus svitoje visada atsiras vietos ir įvaizdžio kūrėjui, ir advokatui, ir asmenybės treneriui. Nėra ko stebėtis – juk lyderiui tenka ne tik mėgautis išskirtine padėtimi, bet ir tempti didžiulę atsakomybės naštą: už verslą, investicijas, darbuotojus. Galiausiai kažkas juk turi išmokyti tikrą vyrą pripažinti, kad ir jam kartais reikia pagalbos.

Tam, kad teorija prigytų, reikia maždaug dvidešimties metų. Tiek pat laiko reikia ir klaidai atitaisyti.

Tyla – gera byla

Alfa vyrų treneriai linkę gudriai nutylėti, kokių gi dar silpnybių jų mokiniai turi. Stereotipinis šio tipo stipriosios lyties atstovas be jokių ceremonijų kišasi į pokalbį, būna grubus ir egoistas. Stuburas tvirtas, bet dažniausiai nelankstus. Dominuojantys vyrai nėra imlūs grįžtamajam ryšiui. Vadinasi, nors tu, žmona, kuolą jam ant galvos tašyk, vis tiek darys taip, kaip yra sumanęs. Aukštas libido alfa vyrus verčia dairytis į kitas moteris, seksualiai priekabiauti, o dar labiau padėtį blogina tai, kad šeima jiems nėra svarbiausia vertybė. Dėl vaikų šie tėveliai padarytų viską, o štai žmoną lengvai pakeistų kita.

Bet užvis didžiausia paslaptis yra ta, kad tapti alfa vyru neįmanoma – juo galima tik gimti. Gamtai nereikia daug lyderių, todėl tokių vyrų pasaulyje labai mažai – vos 5 proc. Su šio tipo stipriosios lyties atstovais susiduriame itin retai dar ir dėl to, kad kai kurie jų, dar būdami vaikai, tampa nelaimingų atsitikimų aukomis – mat iš prigimties yra judrūs ir nevaldomi. Jei pavyksta užaugti, iškyla rizika žūti važiuojant, skrendant, nardant ar užsiimant ekstremalia veikla. Yra ir tokių prigimtinių lyderių, kurie dingsta šešėliniame pasaulyje tapę kriminalinės aplinkos autoritetais. Štai tokia ta alfa vyrų laimė. Labiau panašu į prakeiksmą.

Bėdos dėl vaizduotės

Jeigu vyras nori būti alfa vyru, vadinasi, jis toks tikrai nėra. Tokiam geriausia kreiptis į psichologą, kad padėtų išsiaiškinti, kodėl toks noras apskritai kyla. Veikiausiai tai – nepasitenkinimo asmeniniu ir socialiniu gyvenimu išraiška.

Amerikiečių mokslininkas, psichologinių knygų autorius Scottas Barry Kaufmanas tvirtina, kad skirstymas į tam tikras kategorijas kai kuriems vyrams gali kainuoti psichinę sveikatą.
Noras būti pačiam stipriausiam ir svarbiausiam gali versti asmenybę tobulėti, o jei tai tik ambicijos, įvykiai gali pakrypti įvairiai. Begalinės pastangos tapti tuo, kuo užsibrėžei tapti, labai išvargina. Gali kilti ir tyli neapykanta daugiau pasiekusiesiems, o ši tik nuodija gyvenimą. Įvairūs asmenybės tobulinimosi kursai iš pradžių labai pakylėja, nes uždega viltį, bet, šiai žlugus, gali apimti dar didesnė neviltis. Kai kurie vyriškiai apskritai atsisako priimti realybę, įsivaizduoja ir skelbiasi esantys alfa patinai. Šiomis fantazijomis jie griauna savo ir artimųjų gyvenimą, nuodija socialinę aplinką.

Apsimetėliams iškyla pavojus visiškai susipainioti mezgant romantiškas pažintis. Narciziškumas atbaido geras moteris, bet kavalieriui atrodo, kad jis vis dar nepakankamai aiškiai parodė, koks yra kietas, tad į kitą pasimatymą vyksta dar labiau pašiaušęs plunksnas ir taip netenka dar vienos galimybės būti atrastas ir prijaukintas.

Ko nori moterys

Jei vyrams pavyktų persikūnyti į alfa patinus, visos moterys dėl jų imtų kraustytis iš proto, bent jau taip tvirtina asmenybės treneriai. Amerikiečių mokslininkai turi įrodymų, kad atsakymas į amžiną klausimą, ko nori moterys, nėra toks paprastas. 

Optinę apgaulę sukurti nesunku – užtenka dailiai apsirengti ir pasinaudoti statuso ženklais.

Tyrime dalyvavusių dailiosios lyties atstovių teismui jie buvo pateikę menamą veikėją Džoną – aukštą, stiprų, mėgstantį varžytis ir laimėti sporto aikštelėje. Šis dominuojantis vyras moterims pasirodė seksualiai patrauklus. Apie vedybas su Džonu dalyvės susimąstė tik tada, kai tyrėjai pakeitė jo elgesį: atletas lakstė aikštelėje smagiai nusiteikęs, mėgavosi pačiu žaidimu, pergalės nesiekė. Kai patikslinta, kad pirmasis Džonas yra agresyvus, nevaldomas ir despotiškas, o antrasis – lengvai bendraujantis, jautrus, drovus ir pavaldus, moterys nuomonę pakeitė. Į pasimatymą su pirmuoju – turinčiu daugiausia alfa vyrui būdingų savybių – eiti sutiko vos viena iš penkiasdešimties. Apie ilgalaikę draugystę nebuvo nė kalbos. Šiam tipažui įprastas pasitikėjimas savimi patiko daugiau nei 70 proc. damų. Atkaklumas taip pat laimėjo nemažai simpatijų, bet nė viena nenorėjo prasidėti su despotu. Agresyvumas, o tai taip pat yra alfa patino bruožas, patraukė vos 12 proc. moterų.

Tyrimo dalyvėms labai patiko antrojo Džono mokėjimas lengvai bendrauti. Su tokiu vyruku ir į pasimatymą eiti, ir gyventi nebūtų atsisakiusios daugiau nei 60 proc. moterų. Jautrumas pelnė net 76 proc. dalyvių palankumą, užtat nė viena nenorėjo pavaldaus. Drovuolis ir flegmatikas tiko taip pat tik kelioms.

Pastebėjusios, kad vyras labai agresyviai elgiasi su kitu vyru, moterys dažnai suklūsta, juk taip gali elgtis ir su jomis. Dailiosios lyties atstovės žavisi tuo, kuris dominuoja prieš konkurentus, bet raukosi, kai vyras mėgina nustelbti draugus. Tikriems šikniams pirmenybę linkusios teikti dažniausiai tik nesaugioje, nestabilioje aplinkoje užaugusios moterys. Apsimetėliams alfa vyrams gresia pavojus visiškai susigadinti savo gyvenimą patraukus ne tų moterų dėmesį.

Susumavus pageidavimus, paaiškėjo, kad idealus vyras – labai kontrastinga asmenybė, bet tikrai ne alfa tipažas. Kai kurie asmenybės treneriai paprastiems vyrams siūlo įdiegti dominantų prigimčiai priešingas savybes, pavyzdžiui, kantrybę. Kita vertus, mums, moterims, tik geriau, jei kas nors vyriškį išmokys reikšti kantrybę štai taip: kas rytą pasikloti lovą, kaskart pavalgius išsiplauti indus, susitvarkyti aplinką, pasidėti į vietą drabužius. Sutinku nustoti ginčytis dėl termino „alfa“, kad tik tokių patinų dresūrą vainikuotų sėkmė.

Realybės atspalviai

Alfa vyras, kaip ir dera dominantui, surijo didžiąją mano rašinio dalį. Daug postringauti apie beta vyrus nėra reikalo, nes jų – dauguma. Įvairialypė ir marga. Kartais moteris apsirinka beta tipą palaikiusi alfa vyru. Optinę apgaulę sukurti nesunku – užtenka dailiai apsirengti ir pasinaudoti statuso ženklais. Šis miražas greitai išsisklaido, bet pasaka nebūtinai turi baigtis ašaromis. Anaiptol. Jei vyras – ne erelis, su juo galima gyventi ilgai ir laimingai, senatvėje sėdėti kartu prie židinio ir džiaugtis anūkais.

Shutterstock nuotr.

Jei sakytume, kad alfa vyras – tikras vyras, beta – geras vyras, tai norėdami apibūdinti omega ir gama vyrus turėtume sakyti: „Atsargiai – slidu!“ Tarp omega vyrų yra nemažai alkoholikų. Tai baisiausia, bet ir tie, kurie šios ydos neturi, nelabai džiugina. Jie teigia, kad laisvę vertina labiau už karjerą, bet dažniausiai būna tiesiog tinginiai. Dėl savo gyvenimo lygio visiškai nesikankina ir nesistengia. Omega vyras apie materialinę gerovę svajojančioms moterims nelabai tinka, nebent pavyktų sutikti tokį, kuriam dėl jo talento pinigai byrėtų patys. Visgi dažniausiai nedidelių ambicijų išraiška yra menka alga ir pilka kasdienybė.

Gama vyrai gali būti menininkai, įdomios, savotiškos ir netgi talentingos asmenybės. Jei pavyksta atsiskleisti, puiku, o jei ne, moteris rizikuoja atsidurti pragare šalia nesuprasto genijaus. Gama vyrai gali būti ir tiesiog paprasčiausi alfonsai, mėgstantys prisišlieti prie stiprių damų.

Paskutinė abėcėlės raidė

Zeta vyras – naujausia patinų rūšis. Įvairiais gyvenimo laikotarpiais jie išbando alfa, beta arba omega tipų elgesį, kol galiausiai nusprendžia, kad nepriklauso nei prie vienos grupės. Jie gali ir įsakinėti, ir vykdyti įsakymus. Gali būti ryžtingi, nebijo išsakyti savo įsitikinimų. Nebijo reikšti emocijų. Nejaučia būtinybės kam nors ką nors įrodinėti, ypač – savo vyriškumą. Jie gyvena pagal savo standartus nekreipdami dėmesio į tai, kas ką apie tai pamanys. Atrodo tarsi pakilę virš tradicinės socialinės struktūros. Nesiima jokio vaidmens, nežaidžia socialinių žaidimų, nedaro to, ko iš jų tikisi visuomenė. Atvirkščiai, jis griauna stereotipus.

Atrodo, kad zeta patinai – stiprūs kaip alfa vyrai ir patikimi kaip beta vyrai, bet, moterys, neskubėkite džiaugtis. Jie nesistengia pakeisti savęs dėl dailiosios lyties atstovių. Jei moteris nenori būti su juo tokiu, koks yra, jam taip pat neįdomu būti su tokia moterimi.

Zeta vyrų atsiradimas, galima sakyti, reiškia besiformuojantį judėjimą už vyrų teises ir laisves. Tikslas – visus beta vyrus, o šie sudaro vyrų populiacijos daugumą, paversti zeta vyrais. Kol kas stipriosios lyties atstovų interesai nesutampa: alfa vyrai tokiomis nesąmonėmis apskritai nesidomi, beta vyrai linksta į šeimas, omega – nori aplink save suburti daugiau sugėrovų ir lošėjų. Visgi vyrų stovykloje girdisi krebždant. Ir kas ten žino, kur tai nuves, juk kažkada ir feminizmas galbūt atrodė nerimta.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis