Vilniaus knygų mugėje – intelektualios diskusijos, intriguojantys pasakojimai

Kviečiame skaityti ir bendrauti į didžiausią metų literatūros šventę – Vilniaus knygų mugė. Skirtingų pomėgių ir įvairaus amžiaus skaitytojų laukia intelektualios diskusijos, intriguojantys pasakojimai bei nuotaikingi žaidimai.

Pokalbio kvies lietuvių autoriai

Leidyklos stende bus galima pabendrauti su Undine Radzevičiūte, Kristina Sabaliauskaite, Laimonu Briedžiu ir paprašyti jų autografo.

Naujausią – daugelį skaitytojų tikrai nustebinsiantį – savo kūrinį „180“ Undinė Radzevičiūtė pristatys vasario 20 d. 18 val. 5.1 salėje. Renginį ves žurnalistas Ginas Dabašinskas. Literatūros taisykles laužanti autorė šioje knygoje pasakoja istoriją, kaip gyvenimas nuolat apsuka žmogų 180° kampu – ir kartais nauja galimybė pasirodo esanti visiška katastrofa. Autorė yra parašiusi šias puikiai skaitytojų bei kritikų įvertintas knygas „Strekaza“, „Frankburgas“, „Baden Badeno nebus“ ir „Žuvys ir drakonai“.

Vasario 21 d. 19 val. 5.1 salėje įvyks susitikimas su Kristina Sabaliauskaite, pavadintas „Rokokas. Radvilos. Rabinai“. Renginyje dalyvaus istorikas Deimantas Karvelis, jo mokslinių tyrinėjimų sritis – LDK giminių istorija. Renginio metu aptartos to laikotarpio aktualijos ir problemos leis geriau pažinti jau skaitytojų pamėgtą autorės trilogiją „Silva Rerum“ ir padės atskleisti naujus jos kūrinių klodus.

Antrąjį savo romaną „Tikėjimo dugnas“ pristatys žurnalistė Jurgita Noreikienė. Neatsitiktinai sekmadienio popietę, 15 val., 5.1. salėje vyksiančiame pristatyme bus kalbama apie tikėjimą. Tikėjimas – ar mums svarbu, kuo jis grįstas? – daro stebuklus. Jeigu stebuklas neįvyko – vadinasi, tikėta buvo per silpnai. Stebuklų pasauly turbūt nedaug, nes nemokame tikėti. O gal viskas, kas vyksta, ir yra mūsų tikėjimas? Patikėti absurdu, tuo, kas atrodo neįmanoma, geba tik bepročiai, nebesuvokiantys, kas tikra, o kas susapnuota.

Ne mažiau įdomus ir intriguojantis žada būti Adamo Johnsono knygos „Našlaičių prižiūrėtojo sūnus“ pristatymas, vyksiantis vasario 21 d. 18 val. 5.3 salėje. Vos pasirodęs šis kūrinys sulaukė dėmesio tiek JAV, tiek Europoje. Tai skaudus ir fantasmagoriškas pasakojimas apie gyvenimą šiandieninėje Šiaurės Korėjoje. Romanas apdovanotas prestižine Pulitzerio premija. Renginyje dalyvaus Šv. Jeronimo premija už nuopelnus vertėjo profesijai apdovanotas vertėjas Povilas Gasiulis, neseniai Šiaurės Korėjoje viešėjusi Asta Gunarsson, politologas Konstantinas Andrijauskas, leidyklos vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka. Vyks tiesioginis „Skype“ pokalbis su knygos autoriumi A. Johnsonu.

Besidominčius filosofija suburs Algio Mickūno ir Daliaus Jonkaus knygos „Fenomenologinė filosofija ir jos šešėlis“ pristatymas, vyksiantis vasario 20 d. 15 val. 5.1 salėje. Bus diskutuojama apie fenomenologijos kilmę, raidą, principus ir šios filosofinės krypties problematiką. Pristatyme dalyvaus knygos autoriai, taip pat fenomenologijos tyrinėtojai Arūnas Sverdiolas ir Mintautas Gutauskas.

Klasika visada bus aktuali

„Baltos lankos“ kvies prisiminti Alfonsą Nyką-Niliūną. Renginys, skirtas vienam iškiliausių lietuvių poetų pagerbti, įvyks vasario 19 d. 12 val. „LRT Studijoje“. Renginyje dalyvaus dr. Saulius Žukas, rašytojas Kazys Almenas ir aktorius, režisierius, poetas Alvydas Šlepikas. Renginio metu vyks knygos „Dienoraščio fragmentai 2009–2012“ ir poezijos skaitymai.

Mugėje net du renginiai bus skirti vienam žymiausių amerikiečių rašytojų E. Hemingway. Vasario 21 d. 17 val. Kino salėje vyks biografinio filmo „Ernest Hemingway: Upės teka į jūrą“ (rež. DeWitt Sage) peržiūra. Filmo kalba – anglų su lietuviškais subtitrais.

Tą pačią dieną 19 val. 5.3 salėje įvyks leidyklos „Baltos lankos“ ir JAV ambasados Lietuvoje organizuojamas renginys „Ernestas Hemingway: sugrįžimas“. Jame Rolandas Rastauskas, Povilas Gasiulis, Vytautas Rubavičius ir Saulius Repečka aptars rašytojo kūrybą nuo pirmųjų jo knygų Lietuvoje iki šiandienos laidų.

„Su Ernesto Hemingway kūryba Lietuvoje išaugo ne viena skaitytojų karta. „Baltų lankų“ leidykla, iš naujo išleisdama garsiausius rašytojo kūrinius, kviečia prisiminti šią legendomis apipintą asmenybę: su kokiais iššūkiais susidūrė pirmieji autoriaus vertėjai, kaip jo kūrybą priėmė anuometinė jaunoji mūsų rašytojų karta, ką mums Ernestas Hemingway reiškia šiandien?“ – teigia leidyklos „Baltos lankos“ vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka.

Įdomios veiklos ir spektaklis pritrauks mažuosius skaitytojus

„Baltos lankos“ nepamirš ir mažųjų parodos lankytojų – juos patrauks nuotaikingi renginiai. Vasario 19 d. 12 val. Vaikų scenoje jaunuosius skaitytojus mokys pats profesorius Alfredas Bumblauskas. Jis ves protų mūšį ir supažindins renginio dalyvius su įdomiausiais, netikėtais istorijos faktais.

„Baltų lankų“ stende vaikų salėje vasario 21 d., vidurdienį, prasidės piešinių konkursas „Ką Lyzelotė gavo dovanų?“. Kartu su vaikiškų knygelių iliustratore Vanda Padimanskaite vaikai pieš ant natūralaus dydžio papjė mašė karvės, o kūrybingiausiųjų lauks prizai. Iškart po konkurso mažieji mugės lankytojai turės progą paspausti leteną „Graužikų aido“ redaktoriui Džeronimui Stiltonui ir jo linksmajai sesutei Tėjai Stilton. Be to, jie specialiuoju antspaudu žymės knygas.

Knygelės „Kelių eismo taisyklės vaikams“ autorė Aistė Dijokaitė mažuosius eismo dalyvius kvies į saugaus eismo pamokėlę. Vaikų laukia praktiniai patarimai, kaip elgtis kelyje, kaip saugiai vairuoti dviratį, kaip taisyklingai prisisegti atšvaitą, taip pat įspūdingas eksperimentas ir, žinoma, viktorina. Pamokėlė vyks vasario 22 d. 12 val. Vaikų scenoje.
Iki susitikimo Vilniaus knygų mugėje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis