Vilniečių menininkų namas tiesiog alsuoja pajūriu

Vos įžengus pro gintaro galerininkų Virginijos ir Kazimiero Mizgirių namo Vilniuje duris, padvelkia pajūriu: šeimininkas paltus sukabina ant rankų darbo medinių, lyg jūros nugludintų pakabų, šalia stūkso iš medinių juostų suvyta kabykla, kojoms šilta – lyg vaikščiotum įkaitusiu smėliu. Šio, regis, rasi net kišenėse.

Šių dienų skaitomiausi straipsniai:
- A. Gilytė: ką vilkėti šio sezono madingosioms
- Mityba pagal kraujo grupę – gerai savijautai ir dailioms kūno linijoms
- Kūdikio netekusi moteris: motiniška intuicija neleido patikėti jo mirtimi
- Savaitės horoskopas: romantikai, dabar jūsų laikas
- Purios bulvinės bandelės

Virginija ir Kazimieras sąmoningai kūrė tokius namus. „Norėjome gyventi kuo arčiau gamtos, kad interjeras būtų natūrali jos tąsa, tik stilizuotu pavidalu“, – sako Virginija. Žvilgsnis iškart krypsta į ąžuolo masyvo valgomojo stalą, šeimininkų vadinamą sakraliniu. Gera prie jo tiesiog pasėdėti ir pažiūrėti pro langą. Arba – į ant stalo linguojančias gintarines juvelyro Žilvino Bautrėno skulptūrėles.

Ąžuolo masyvo baldai ir sienų faktūra primena kopas
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Arčiau debesų

Į rekonstruotą trijų aukštų namą Mizgiriai įsikėlė prieš penkerius metus. Beje, čia pora tik „žiemoja“, daugiausia laiko praleidžia kituose namuose – Nidoje. Sostinėje esantį būstą Virginija ir Kazimieras kūrė intuityviai. Maždaug 90 m² pirmame aukšte įrengti erdvus prieškambaris, virtuvė, valgomasis ir svetainė su didžiuliais langais. Palubėje esantis pailgasis skirtas „debesims įskristi“. Jei šių nėra, galima pasigrožėti šilkiniais debesų formos šviestuvais. Arba veltais debesimis ant virtuvėje kabančių užuolaidėlių. Virginija prisipažįsta, kad veltinis – viena mėgstamiausių jos medžiagų.

Tokiuose namuose televizorius nereikalingas
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Prie dangaus dar labiau priartina antrame aukšte esantis erdvus ir šviesus šeimininkų miegamasis. Pro vietoj vienos sienos dalies įrengtą nišą su stiklo pertvara švyti nemenkas gabalas mėlynės. Aptakių formų lova primena debesį. „Gyvename ant žemės, miegame ant debesų“, – juokiasi pašnekovė. Tame pačiame aukšte, prie lango, yra nedidelis skaitymo kampelis, Virginijos kvepalų lentyna ir rankinių spinta. Trečiame aukšte įkurta biblioteka, čia – ir šeimininkų darbo erdvė. Name yra net modernus liftas...

Virtuvė, kaip ir kitos erdvės, - minimalistinė, švari, joje dominuoja balta
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Į žemę kviečia grįžti ant neutralių pilkų tonų gyvenamosios erdvės sienų įkurdinta pajūrio oazė. Iš didžiulių ąžuolo masyvo lentų šeimininkų kartu su skulptoriumi Nerijumi Erminu sukurti raižiniai vieniems panašūs į smilgas, kitiems – į kopas. Smiltis primena ir itin faktūriškas veltinio kilimas svetainės kampe. Daugybė detalių ant rankų darbo baldų taip pat nukelia į pajūrį.

Šį menininko Ąžuolo Vaitukaičio sukurtą angelą ilgapirščiai buvo nugvelbę iš parodos
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Taurės menui netrukdo

Pajūrio temą Virginijos ir Kazimiero namuose atkartoja ir interjero elementai. Dauguma jų yra su poros mėgstamo gintaro inkliuzais. Beje, visos detalės – autorinės, sukurtos pagal šeimininkų sumanymą. Klausantis širdies, vidinių impulsų parinkti ir meno kūriniai. O jų šiuose namuose labai daug. „Kur pažiūrėsi, – vien menas“, – sutinka Kazimieras šiltai žiūrėdamas į žmoną. „Meno kūrinių yra net virtuvėje“, – priduria Virginija. Beje, keletas autorinių darbų sukurti iš senų lentų, gintaro ir... katino plaukų.

Lentynas valgomajame šeimininkai rinkosi kuo paprastesnes, kad indai ir kitos detalės neužgožtų meno kūrinių
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Kaip galerininkų pora atsirenka kūrinius, vertus apgyvendinti namuose? „Turi sutapti mūsų ir menininko energija, estetikos jausmas, kūrinys turi turėti meninę vertę ir būti prie širdies, – paaiškina Virginija – Atsitiktinių daiktų, apskritai tokių, kurie mums nepatinka, čia nėra.“ Nėra šiuose namuose ir masinės gamybos baldų. O detalės ir indai išdėlioti taip, kad neužgožtų meno kūrinių. „Taurės turi jiems netrukdyti, – šypsosi moteris. – Menas čia svarbiausias.“

Skulptoriaus Nerijaus Ermino iš medinių nendrių lapų sukurtos slankiosios durys skiria valgomojo ir virtuvės zonas
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Gintaro dirbinių ir moderniojo meno kūrinių Mizgirių namuose tikrai daug, tačiau jie neįkyrūs, į interjerą tarsi įsilieja. „Gintaras tinka ir pačiam puoštis, ir namams gražinti“, – teigia Virginija. Net ant stalo tiesiog gulintis jo gabalėlis gali džiuginti akį, suteikti namams jaukumo. Moderni, bet kartu ir jauki yra į Mizgirių namus visai neseniai atkeliavusi Nerijaus Ermino sukurta skulptūra iš surūdijusio metalo, betono, Swarovskio kristalo ir gintaro grynuolio. Kai pro langus į erdvų valgomąjį veržiasi saulė, pro gintarą galima žvelgti kaip pro teleskopą. 

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

„Kadaise iš gintaro gaminti net akiniai – mat ši skaidri gamtinė medžiaga didina vaizdą, – su funkcinėmis gintaro savybėmis supažindina kone pusę gyvenimo šiam mineralui paskyręs galerininkas. – Tikėta, kad gintarinius akinius nešiojantys žmonės yra laimingi.“

Koloną iš „suraikyto“ ąžuolo masyvo sukūrė šių namų šeimininkas Kazimieras Mizgiris
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Gintaras ir milimetrai

Kazimieras juokauja ir žmoną suviliojęs gintarais. Suvalkietė Virginija įvertino specialiai jai sukurtus amuletus, papuošalus ir užsikrėtė mylimojo aistra. Pomėgis kolekcionuoti gintarą išsivystė į bendrą verslą. Nedidelė galerija Nidoje, šalia Thomo Manno muziejaus, per 25-erius metus išaugo į gintaro muziejų, įrengtos dar dvi galerijos Nidoje ir trys – Vilniuje. Į Baltijos gintaro meno centrą sostinėje plūsta keliautojai iš viso pasaulio.

Vaikštinėjant pamariu rastas jūros išmestas rąstas tapo laiptų turėklu
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Taigi Virginija ir Kazimieras labai prisidėjo prie to, kad Baltijos auksas būtų tinkamai vertinamas ir pripažįstamas. Pora ištikima savo misijai atverti šiai medžiagai kelią į profesionalųjį meną: jų dėka Nidoje veikia menininkų namai, reguliariai vyksta meno simpoziumai, gintaro kūrinių parodos... Fotografija besidomintis Kazimieras yra padaręs nuostabių šio mineralo nuotraukų, išleidęs knygų, nuolat ieško, kuo papildyti savo įspūdingą daugiau kaip tūkstančio eksponatų kolekciją.

Jei už lango debesų nėra, užtenka pakelti akis ir grožėtis šilkiniais
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

Dar viena ponios Virginijos aistra yra dekoruoti namus. Vyras žmoną švelniai vadina didžiąja dekoratore. „Ji visada žino, kur koks daiktas turi būti“, – sutuoktinės sugebėjimais stebisi vyriškis. Daiktus moteris dėlioja, baldus prašo pagaminti ne centimetrų, o milimetrų tikslumu.

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

„Kartais meistrai manęs nesupranta, pyksta. Mano, kad toks užsispyrimas – tik moteriška užgaida, kad greitai praeis, bet aš kitaip negaliu – toks mano estetikos supratimas“, – gūžčiodama pečiais prisipažįsta galerininkė. Ir priduria, kad ypatingą estetikos jausmą, matyt, yra paveldėjusi iš mamos. „Jai buvo svarbu estetiška aplinka, gražūs namai, stilingi drabužiai“, – sako pašnekovė. Moteris prisimena, kaip, būdama vaikas, sode ant smėlio braižydavo būsto planus, prisinešusi iš namų pagalvių, audinių atraižų, lėlių, kurdavo namus.

Šeimininkų miegamasis įrengtas taip, kad kuo geriau matytųsi dangus: išgriauta dalis sienos, įrengta niša su stiklo pertvara
Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

„Dabar ir mamos, sesers butus dažnai pertvarkau, vis ką nors pakeičiu galerijoje. Kurti interjerą man patinka“, – prisipažįsta galerininkė. O savo namų ji nejaučia poreikio keisti. „Čia, kaip niekur kitur, jaučiuosi gerai“, – teigia Virginija.

Virginijos ir Kazimiero geriausieji

1. Šiuo metu Virginija labiausiai žavisi juoduoju gintaru. Nė nepasakytum, kad šis juvelyrės Birutės Stulgaitės kaklo papuošalas yra būtent iš jo. Vyras mielai dovanoja žmonai išskirtinių puošmenų.

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

2. K. Mizgiris – aistringas gintaro kolekcininkas. Šis skaidrus grynuolis jam brangiausias. Yra „viešėjęs“ parodose Reikjavike, Toronte, Otavoje, Vašingtone, Čikagoje, Romoje ir kt. Namuose turi nuolatinę vietą – ant valgomojo stalo kampo.

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

3. Virginijos mėgstama vieta prie stalo. „Čia pasėdžiu, nusiraminu“, – sako moteris.

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

4. Juvelyro Žilvino Bautrėno sukurtas sidabrinis papuošalas. Graikinio riešuto viduje – gintaro lašas. Šį pakabutį Virginija mėgsta segėti dieną. „Žmonės dažnai paklausia, kas yra jo viduje“, – sako galerininkė.

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

5. Dabar Virginijos mėgstamiausi yra kompanijos „Thierry Mugler“ kvepalai „Angel“.

6. Iš Kinijos, Hainanio salos, atkeliavęs meditacinės muzikos kompaktinis diskas. Šios muzikos paklausyti rekomendavo vietos žiniuonė.

Žurnalas "Moteris" (A.Stanevičienės nuot

7. Ši knyga (Bruno Ferrero „365 trumpi pasakojimai sielai“) – nepajudinama. Ji visada guli po ranka – Virginijos mėgstamoje svetainės vietoje.


****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis