Akustinės gitaros dievas Tommy Emmanuel koncertuos Lietuvoje

Visame pasaulyje išgarsėjas, daug kieno vadinamas akustinės gitaros dievas Tommy Emmanuel jau balandžio mėn. 28 d. koncertuos Vilniuje.

Dviejų „Grammy“ nominanto Tommy Emmanuel profesionali karjera tęsiasi daugiau nei keturis dešimtmečius. Unikalus Tommy grojimo stilius, kurį jis vadina tiesiog „pirštų stiliumi“ („finger style“), labai panašus į grojimą pianinu, kai naudojami visi dešimt pirštų. Toks gitaristo grojimo stilius akimirksniu sulaukė didelio dėmesio visame pasaulyje. Ypatingas miklumas, nepriekaištinga grojimo technika ir sugebėjimas kone kiekviename kūrinyje keisti ritmiką uždirbo Tommy Emmanueliui gitaros novatoriaus titulus – jo įtaka jaučiama daugelio jaunesnių gitaristų muzikoje.

2011 m. Tommio Emmanuelio koncerte Vilniuje skambėjo tiek ramios, lyriškos gitara atliekamos baladės, tiek roko dainos su vokalu, taip pat koncerte netrūko ir šou elementų, kurie susirinkusiai gausiai Lietuvos publikai tapo kupini geros nuotaikos ir nepamirštami prisiminimai.

Emmanuel muzika ir gyvenimas Australijoje sklinda kaip legenda. Gitara jis pradėjo groti būdamas 4 metų. Mokėsi iš klausos, neturėdamas jokių pagrindinių žinių. Emmanuel ir jo vyresnysis brolis Phil – vunderkindai, pradėję savo profesionalią karjerą 7-ajame dešimtmetyje. Būdamas dar tik šešerių Tommy jau dirbo profesionaliu muzikantu. Netrukus po jo tėvo mirties 1966 m. su Emmanuel šeima susisiekė Australijos kantri muzikos žvaigždė Buddy Williams, kuris pasiėmė šeimą kartu su savimi į turą, kol Australijos vaikų gerovės departamentas privertė juos nutraukti kelionę.

Organizatorių nuotr.

Emmanuel šeimos vaikai buvo išsiųsti mokytis į įprastą mokyklą. Mokydamasis mokykloje savaitgaliais Tommy grojo grupėje „The Trailblazers“ (kartu su broliu būgnininku Chrisu ir seserimi gitariste Virginia). Jis taip pat mokė groti gitara ir daugybę kartų pasirodė televizijoje rodomuose muzikiniuose konkursuose. Emmanuel šlovė prasidėjo, kai „The Trailblazers“ laimėjo du televizijoje rodomus talentų konkursus ir išleido EP albumą. Jis ir jo brolis su seserimi sunkiai dirbo keletą metų, kad uždirbtų savo šeimai. Ankstyvosios paauglystės metais Tommy iš namų persikėlė į Sidnėjų siekdamas profesionalaus gitaristo karjeros.

Grodamas visuose miesto klubuose Emmanuel netrukus tapo labai paklausiu samdomu atlikėju kai kuriems to meto populiariausiems atlikėjams. Nuo 8-ojo dešimtmečio vidurio iki 9-ojo dešimtmečio pradžios grojo populiariausioje dešimtmečio roko grupėje „Dragon“, įrašė tūkstančius komercinių muzikinių intarpų ir dalyvavo įrašant „Air Supply“, „Men at Work“ bei kitų populiarių atlikėjų albumus. 1987 m. „Dragon“ kartu su Tina Turner dalyvavo jos ture „Break Every Rule“.

Be jo legendinės karjeros, kurios metu jis įrašė 16 muzikos ir mokomųjų įrašų, Tommy taip pat yra puikus įrašų prodiuseris ir muzikos aranžuotojas. Jis taip pat susilaukia didžiulio dėmesio už mokymus, siūlydamas gitaros seminarus ir meistriškumo pamokas gastrolių metu.

2007 m. jis gavo „Grammy“ apdovanojimą už „Gameshow Rag“ iš kompaktinės plokštelės „The Mystery“, buvo priimtas į „Thumb pickers Hall of Fame“ Muhlenberg, Kentukyje (vienintelis apdovanotas ne amerikietis) ir pateko į mėgstamiausių atlikėjų, kuriuos išrinko „Acoustic Guitar Magazine“ žurnalo skaitytojai, trejetuką. Dvejus metus iš eilės Australijoje leidžiamas žurnalas „Rolling Stone Magazine“ Emmanuel išrinko populiariausiu gitaristu. Keturi jo išleisti albumai buvo pripažinti platininiais ir auksiniais. Dvejus metus iš eilės (2006 m. ir 2007 m.) jam buvo įteiktas „Golden Guitar“ apdovanojimas CMAA apdovanojimuose Australijoje.

Kitas ypatingas jo kaip žvaigždės įvykis buvo Tommy ir jo brolio Phil pasirodymas 2000-ųjų metų Sidnėjaus Olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje, kurią žiūrėjo daugiau nei 2 milijardai žmonių visame pasaulyje. Emmanuel yra sumušęs įrašų pardavimo rekordus ir grojo su šimtais muzikos legendų, įskaitant Chet Atkins, Les Paul, Keith Urban, Eric Clapton, Sir George Martin, Tina Turner, Joe Walsh, Stevie Wonder, Nokie Edwards (iš „Ventures“), Hank Marvin, Kentukio Leksingtono filharmonijos, Vokietijos Dortmundo simfoninį ir Vakarų Australijos simfoninį orkestrus. Be to, Tommy organizuoja kelis kasmetinius „TommyFest“ koncertus, į kuriuos jis kviečia tarptautiniu mastu pripažintus, garsius muzikantus pasidalinti patirtimi keturias dienas trunkančioje muzikos šventėje.

Tommy kaip solisto nuostabūs pasirodymai, nepriekaištingi gitaros įgūdžiai ir platus repertuaras niekada nenustoja stulbinti ir pritraukti gerbėjų. Nuo laukinės Australijos glūdumos iki judrių didmiesčių ir viso pasaulio, Emmanuel gabumai ir nepamirštamas pasirodymų patrauklumas sukūrė pavydėtiną gerbėjų ratą, kuris kasmet vis labiau plečiasi.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis