Kokių klaidų nedaryti darbe, pataria personalo specialistė

Norime kaip geriau, o išeina kaip visada?

Akcentuokite ne pastangas, o rezultatus

Nepaisant kalbų apie tai, kad darboholizmas jau seniai nebemadingas, darbas tebėra ta sritis, kurioje persistengiame bene labiausiai. Nuvarytus arklius nušauna? Tai ne apie mus – mes tikime, kad kuo giliau arsime savo vagą, tuo greičiau iš darbinių arklių būsime paaukštinti iki lenktyninių žirgų. Deja, gyvulių pasaulyje nusiaręs arklys virsta niekam nereikalingu kuinu ir galiausiai patenka į dešras. Kodėl žmonių pasaulyje turėtų būti kitaip? Retą šiuolaikinį vadovą džiugina jūsų pajuodę paakiai, papilkėjęs veidas ir graudžios istorijos apie tai, kaip sėdėjote prie projekto naktimis ir savaitgaliais. Viena, kas tuo metu šmėkščioja jo galvoje: „Nepaveža, šitas jau nepaveža...“ Jis labiau norėtų matyti jūsų entuziazmą ir džiugesį, o tai, kad nespėjate su savo užduotimis susitvarkyti darbo metu, geriau nutylėkite. Niekam ne paslaptis, kad persidirbę darbuotojai privelia daugiau klaidų, yra mažiau kūrybiški ir nuolatiniu zyzimu gadina biuro atmosferą.

Visagaliai kelia įtarimą

Personalo atrankos įmonės „Ekloga“ kokybės koordinatorė, konsultantė Ilona Kižina teigia, kad žmonės neretai persistengia jau ieškodami darbo. „Kandidatai nori atrodyti labai universalūs: „Galiu dirbti viską, o jei ko nors nemokėsiu, tikrai galiu išmokti!“ Toks universalumas kelia įtarimą – žmogus negali mokėti visko. Daugumai darbdavių labiau patinka, kai būsimasis darbuotojas aiškiai žino, ko nori, ir gilina žinias vienoje srityje. Tad nebūtina demonstruoti viską, ką moki“, – sako ji.

Neapsimeskite tuo, kas nesate

Dažnas mėgsta šiek tiek pagražinti ir savo gyvenimo aprašymą – pagerina kalbos ar darbo kompiuteriu įgūdžius. Paprastai yla išlenda iš maišo, bet ne visuomet. Ilona Kižina prisimena atvejį, kai viena moteris pasijaunino 10 metų. Tiesa išaiškėjo tik pasirašinėjant darbo sutartį. Pasak personalo atrankų konsultantės, koją gali pakišti ir perdėtas pasitikėjimas savo jėgomis – net jei esate išties puikus specialistas, vadovai galvoja ir apie kitus dalykus, tarkim, kiek jūsų vertybės atitinka įmonės vertybes, ar gebėsite pritapti prie kolektyvo. Arogancija retai kam atrodo patraukli. „Vis dėlto lietuviai dažniau perlenkia į kitą pusę, jie pernelyg kuklinasi, menkina savo pasiekimus ir gebėjimus, o paskui stebisi, kodėl jų niekas nevertina. Tai, kaip esame vertinami, labai glaudžiai susiję su mūsų pačių saviverte“, – pastebi ji.

Darbuotojas irgi renkasi

Pasak I. Kižinos, darbdaviai taip pat kartais persistengia, tarkim, pernelyg palankiai nupiešia būsimas pareigas, nutyli sunkumus, sako, kad įmonėje yra karjeros galimybės, nors iš tiesų jų nėra. Dėl atlyginimo meluojama rečiau, ir toks melas išryškėja greičiau.
Išties nieko tragiška, jei kartais tenka padirbėti viršvalandžius ar padaryti ką nors daugiau, nei priklauso pagal pareigas. Blogiau, kai tai vyksta nuolat ir be jokių užuominų apie papildomą atlygį. „Darbdavys turi suprasti, kad darbuotojas taip pat renkasi – tie laikai, kai įmonių vadovai jautėsi galį vienpusiškai diktuoti savo sąlygas, jau baigėsi. Dauguma šiuolaikinių vadovų stengiasi gerbti darbuotojų poreikius, nes supranta, kad tinkami žmonės – jų verslo sėkmės pagrindas, kad dažna darbuotojų kaita kenkia ne tik darbo našumui, bet ir įmonės prestižui“, – sako konsultantė Ilona Kižina.

Atlikite reviziją

Nesvarbu, ar dar tik ieškote darbo, ar jau dirbate, reikėtų laikas nuo laiko atlikti nedidelę reviziją ir įvertinti, ar tai, ką gaunate (arba gausite) darbe, pradedant pinigais, baigiant pasitenkinimu, išties yra verta jūsų įdėtų pastangų. Jei ne, užuot tyliai burbėjus ir laukus, kol jūsų pastangos bus pastebėtos, reikėtų tai ramiai aptarti su vadovu.

Merfio dėsnių

* Bet kuris darbas truks ilgiau, nei įsivaizduojate.

* Negali pelnyti lito, jo iš ko nors neatimdamas.

* Visos tikros problemos yra neišsprendžiamos.

* Viskas, kas kyla, turi nusileisti.

* Niekada nėra taip blogai, kad negalėtų dar labiau pablogėti.

* Mažiausiai suprantantis žmogus turi tvirčiausią nuomonę.

* Kolektyvinio darbo esmė – suversti kaltę kitam.

* Žmonės visada siūlosi padėti tada, kai jau nebereikia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis