Knygų ciklas „Lietuvių šventės animacijoje“

Jūratės Leikaitės knygų ciklas „Lietuvių šventės animacijoje“

Knygų ciklo „Lietuvių šventės animacijoje“ autorė ir filmų režisierė, dailininkė Jūratė Leikaitė papasakos, kaip gimė animaciniai filmai „Užgavėnės“,„Paparčio žiedas“, „Margučių rytas“, „Taip Laima lėmė“.

Knygų ciklo „Lietuvių šventės animacijoje“ leidiniuose ne tik gausu iliustracijų iš jau anksčiau išvardintų animacinių filmų, bet ir daugybė eskizų, režisierės komentarų ir paaiškinimų, padėsiančių suprasti animacinio filmo kūrimo paslaptis, filmo kalbą, simbolius ir tai, kokius lietuvių švenčių momentus autorė akcentuoja savo kūryboje.

Skaitytojui ir filmų žiūrovui atsakoma į klausimus: kaip gimsta filmų idėjos, kaip animatoriai kuria personažus, kiek piešinių reikia nupiešti tam, kad personažas atgytų? Režisierė pristato animacinio filmo kūrybinio proceso ypatumus ir subtilybes. Animacijos menininkas yra magas, kuris kuria neegzistuojantį pasaulį. Savo kūrinyje jis jungia grafiką, tapybą, muziką, šokį, pantomimą, fotografiją, tekstą.

* Knygoje „Taip Laima lėmė“ atskleidžiamas sudėtingas vaizdų komponavimo kelias, pateikiami kadruotės fragmentai, tapybos darbai, tapę filmo dekoracijomis, grafikos eskizai ir animacinių scenų judesio kūrimo pavyzdžiai. Knygos tekste tarp autorės komentarų persipina lietuvių sakmės, kurios tapo filmo scenarijaus pagrindu arba buvo kūrybinis impulsas kūrėjos vaizduotei.

* Knygoje „Užgavėnės“ suteikiama galimybė pastebėti, kaip sudėtingos vizijos virsta įspūdingais filmo kadrais – knygoje pateikiami net judesio eksplikacijų pavyzdžiai. Ši informacija gali būti svarbi besimokantiems animacijos meno ir judesio technologijų.

Žmogaus virtimas kažkuo kitu, persikūnijimas į „kito kailį“, gal į baisų, gal į linksmą personažą – tai Užgavėnių šventės ritualai. Šios šventės metu užverda žūtbūtinė kova tarp Lašininio ir Kanapinio, susitinkama su mistinėmis gamtos jėgomis bei žiemos demonais. Visa tai yra margame filmo ir knygos pasaulyje.

"Filmų štrichai" nuotr.

* Knygoje „Paparčio žiedas“ pasakojama, kaip gimė linksmas ir nuotaikingas animacinis filmas apie Joninių šventę. Jonas – vienas populiariausių personažų lietuvių pasakose. Kaip jis tapo animacinio filmo herojumi? Kokius išbandymus jis patyrė Joninių naktį? Kaip įveikė godulį auksui ir pinigams, ir kaip suprato, kad pats didžiausias žmogaus turtas yra meilė. Šioje knygoje yra istorinė apžvalga tų lietuviškų animacinių filmų, kuriuose yra tautiniai motyvai arba scenarijai sukurti remiantis pasakomis, legendomis ar sakmėmis.

* Knygoje „Margučių rytas“ autorė pasakoja, jog mintis kurti filmą apie margučių raštų prasmę gimė netikėtai. „Bekraštėje dangaus erdvėje pulsavo „pūkuotas kiaušinis“, o ant jo paviršiaus leidosi žvaigždės, vinguriavo žalčiukai, mirgėjo saulutės, glaudėsi žolynėliai ir gėlės.. Keitėsi kiaušinio spalvos ir ornamentų raštai. O aš tartum girdėjau magišką margučio kuždesį; „Nupiešk mane, žiūrėk, koks aš talpus ir lengvas, aš – pasaulio kiaušinis...“

Knygoje kuriama margos ir spalvingos Velykinės šventės nuotaika. Atskleidžiami ne tik šventės papročiai ir tradicijos, margučių spalvų prasmė, dažymo būdai, bet pateikiama daug nuotraukų iš darbo momentų studijoje.

Visose šiose knygose rasite animatorių: Ramonos Bujutės,Ritos Anskaitienės, Audros matukienės, Arnoldo Pričino, Skirmantos Jakaitės, Ramūno Vaitkaus, Valento Aškinio – kūrusių šiuos filmus, prisiminimų apie filmų kūrimą ir komentarų apie gamybinį procesą.Neapsieinama be linksmų nutikimų ir pokštų, kurie lydėjo visą kūrybinį studijos laikotarpį.

2014 metais sukako 10 metų nuo studijos „Filmų štrichai“ įkūrimo.

"Filmų štrichai" nuotr.

* DVD rinkinyje „Lietuvių šventės ir sakmės“ pristatomas 4 animacinių ir 5 dokumentinių filmų ciklas.

Dailininkė, režisierė ir prodiuserė Jūratė Leikaitė yra apdovanota „Sidabrinių gervių“ statulėlėmis už animacinius filmus „Margučių rytas“ (2008 m.) ir „Taip Laima lėmė“ (2011 m.). Šie filmai apkeliavo daugybę tarptautinių kino festivalių, garsindami Lietuvą, laimėjo diplomų ir prizų. Filmas „Užgavėnės“ pripažintas geriausiu 2005 metų animaciniu filmu Tarptautiniame animacinių filmų festivalyje „Tindirindis“.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis