Kokia stogo danga geriausiai tinkama moderniam namui?

Šiuo metu bene didžiausia problema, kelianti rūpesčių dėl gero, tvirto ir patikimo stogo, yra žmogiškasis faktorius.

- Ž. Vaškytė-Lubienė: šeimoje moteris gali vyrą paversti vergu arba padaryti karaliumi
- Šiam grožio receptui – 500 metų!!! Angliška jauninanti kaukė veidui
- Grožio dosjė. N. Marčėnaitė: niekada nenorėjau būti kaip visos
- V. Baublienė: d’accord arba dar kartą apie prancūzes ir Paryžių
- 9 moteriškos aprangos detalės, kurios vyrams – pačios seksualiausios
- Lenktos koridoriaus sienos tarsi formuoja upę, tekančią per butą
- Žalumynų šaldymas žiemai

Pokalbis su architektu Gintaru Klimavičiumi.

Į ką reikėtų pirmiausia atkreipti dėmesį renkantis tinkamiausią stogo dangą?

Pirmiausia dangą reikia rinktis pagal stogo tipą: ar jis yra šlaitinis, ar sutapdintasis, ar jų derinys. Tiesa, dėti sutapdintiesiems stogams skirtą dangą ant šlaitinio galima, tai nėra labai didelė klaida, tačiau vaizdas bus ne toks geras, kaip kad stogui pritaikius jo tipą atitinkančią dangą. Dangos pasirinkimą taip pat diktuoja aplinka ir bendras vaizdas.

Senamiestyje jums nebus leista rinktis kitokios stogo dangos, tik čerpes arba čerpes imituojančią plieninę stogo dangą. Daugelyje Lietuvos miestų, kuriuose veikia Lietuvos kultūros paveldo sistema, tai aiškiai apibrėžta.

Keičiant stogą būtina užtikrinti darbų kokybę
Keičiant stogą būtina užtikrinti darbų kokybę
Shutterstock nuotr.

Kokių naujovių šiuo metu yra stogų rinkoje? Kokias dangas žmonės renkasi dažniausiai?

Šiuo metu nemažai tenka dirbti su vadinamąją protano stogo danga, kuri tinka tiek šlaitiniams stogams, tiek sutapdintiesiems. Tai iš tiesų labai kokybiška danga, šiek tiek primenanti linoleumą. Ji yra ritininė, prie stogo privirinama. Be to, ji yra kompleksinė.

Nuo kitų tepamųjų ir klijuojamųjų dangų ji skiriasi tuo, kad yra saugi apsaugos nuo drėgmės požiūriu. Ši danga suvirinama per visą plokštumą, tad atsakingai suvirinus problemų kilti neturėtų. Trūkumas tas, kad ji yra tik šešių ar septynių spalvų, lygi, be imitacijų.

Kaipgi pasirinkti stogą tuo atveju, jei papildomų reikalavimų nėra ir žmogus laisvas nuspręsti, kokios dangos nori?

Kaip ir visada, geriausia pasitarti su specialistu. Reikia žiūrėti kompleksiškumo – koks yra dangos priedų komplektas.

Pvz., skardiniai stogai turi visus latakus, kraigo elementus. Jei neturi, galima juos išlankstyti. Čerpiniai stogai daugeliu atvejų irgi turi reikalingus elementus, bet reikia pirkti vadinamąsias sistemines kraigines čerpes, kad jų nereikėtų papildomai apdoroti – gręžti ar pan. Priešingai gali kilti keblumų: iškėlus stogą reikės sukti galvą, kaip iškelti anteną ar išgręžti ventiliacijos kaminėlį. Tad visi sisteminiai dalykai labai pravartūs.

Fotolia nuotr.

O kokių klaidų dažniausiai daro žmonės rinkdamiesi, o vėliau dirbdami su stogo dangomis?

Pirmiausia, visais atvejais siūlau pasitarti su specialistais, antra, būtina atsižvelgti į pasirinktos dangos specifiką ir gamintojo rekomendacijas. Pavyzdžiui, vienas pagrindinių šlaitinių stogų rūpesčių yra tas, kad žmogus, pasirinkęs gražias čerpes, turi pasirūpinti ir konkrečiai toms čerpėms tinkamomis gegnėmis. Negalima pasidaryti plonų gegnių ir tik tuomet spręsti, kokią stogo dangą rinktis, nes pasirinkimas jau apribotas.

Čerpėms, ypač betoninėms, gegnės turi būti parenkamos storesnės, kad išlaikytų jų svorį. Tad būtina atkreipti dėmesį į stogo konstrukciją. Šiuo metu bene didžiausia problema, kelianti rūpesčių dėl gero, tvirto ir patikimo stogo, yra žmogiškasis faktorius. Gaila, bet dabartiniu laiku gerų statybininkų turime palyginti mažai, tad daugelį darbų žmonės bando atlikti patys ir taip tik sugadina iš tikrųjų geras ir brangias medžiagas.

Taupyti stogo dengimo darbų sąskaita tikrai nereikėtų, nes vėliau gali tekti mokėti gerokai daugiau. Eksploatacija – dar viena sritis, apie kurią žmogus labai mažai mąsto. Dažnam atrodo, kad jis nusipirks brangią medžiagą, padės ją ant stogo pats – ir stogas laikys amžinai. Iš tiesų net ir geriausia, brangiausia stogo danga atliks savo funkcijas blogai, jei nebus tinkamai sudėta.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis