N. Narmontaitė: nė karto nepasigailėjau kardinaliai pakeitusi kelio kryptį kūryboje ir gyvenime

„Sugauti“ savo laimės paukštę nėra paprasta. Kartais mes, moterys, ilgai eškome kelio „į saves pažinimą“, darnos šeimoje, harmonijos darbo aplinkoje, skubame pamiršdamos, kaip greit bėga laikas.

Aktorė Nijolė Narmonaitė, beveik prieš metus pristačiusi pirmąją savo knygą „Aktoriai, režisieriai ir kasininkės. Ko nematė žiūrovai“ sako, kad svarbiausia vadovautis intuicija, įsiklausyti į save, tuomet atrasime ir savo profesiją, ir savo žmogų, o psichoterapeutės Genovaitės Petronienės teigimu, šiuolaikinės moterys prisiima pernelyg daug atsakomybės.

Kas slepiasi tarp eilučių?

Aktorės teigimu, nei gyvenime, nei teatre jai niekada nebuvo įdomu tai, kas akivaizdu, tiesmuka, tiesiogiai išsakyta, išreikšta, parodyta, pademonstruota. Visada imponavo, kas gi slepiasi tarp eilučių? „O teatro pasaulyje, kaip niekur kitur, „užkoduota“ tiek rebusų, kryžiažodžių, užslėpta tiek paslapčių“, – intrigavo N. Narmontaitė.

Teatras jai lyg „pasaulis su pamušalu“, kuriame niekada nebūna nuobodu. Ir ta išvirkštinė, užkulisinė pusė tokia intriguojanti, įvairi, sodri, kad pranoksta bet kokią regimą realybę. „Todėl, kas kartais žiūrovui atrodo akivaizdu, visai nereiškia, kad taip ir yra. Jei aktorius scenoje kvatojasi, kvailioja, nebūtinai tą akimirką jo širdis juokiasi ir skraido. Ne kartą teko matyti, o ir pačiai patirti, išgyventi, kaip sunkiausios akistatos akimirką smagini kitus, krykštauji ir, svarbiausia, žiūrovas tiki, kad esi linksmiausias žmogus pasaulyje ir nepastebi, kad viduje iš tiesų verki“, – pasakojo N. Narmontaitė.

Visgi N. Narmontaitė prisipažįsta, kad ją labiausiai įkvepia žmonių juokas. Kai jai pasakojant teatrines ar kino istorijas salėje girdisi audringas kvatojimas, norisi tuo džiaugsmu užkrėsti kuo daugiau žmonių.

„Dėl to ir dedu tuos pasakojimus į knygas, kaip į lobių, geros nuotaikos skryneles. Knyga skirta tiems, kas nori savo dieną regėti šviesesnę, kas nori pasijuokti, atsipalaiduoti…“, –sakė N. Narmontaitė.

Žada dar daugiau teigiamų emocijų ir istorijų

„Knyga visiems“ – taip aktorė apibūdina „Aktoriai, režisieriai ir kasininkės. Ko nematė žiūrovai“ knygą, nes amžiaus cenzas čia negalioja. Kaip sako pati N. Narmontaitė, ji skirta ir tiems, kas jau moka skaityti, ir tiems, kas dar gali skaityti. Nors aktorei teko girdėti, kad knygą yra klausę ir tie, kas patys jau neįžiūri raidžių, bet užtat klausydami juokėsi už du.

Važinėjant po Lietuvą į susitikimus su skaitytojais, ji pastebi, kad susirenka įvairi auditorija, prieina žmonės, padėkoja. „Gaunu laiškų iš mokytojų, kirpėjų, gydytojų, bet smagiausia, kad sava kompanija, turiu omeny, aktorius ir režisierius, priima labai šiltai, palydėdami pasakymu: „Nesitikėjau, sveikinu”, – džiaugiasi N. Narmontaitė.

N. Narmontaitė sako, kad antroji knyga jau „finišo tiesiojoje“. Tai lyg ir tęsinys pirmosios, tik, žinoma, kiti aktoriai, režisieriai, kiti žmonės, kitos teatrinės užkulisinės istorijos, pasak aktorės, jų mes Lietuvoje turime dar ne vienai knygai, bet yra ir naujovių – įvesta tema „Stojamieji“. Dėl to knyga vadinsis „Aktoriai, režisieriai ir studentai. Ko nematė žiūrovai”. Virš septyniasdešimt aktorių, režisierių pasakoja, kaip jie ruošiesi stojamiesiems egzaminams, kokių kuriozų patyrė, kaip nervinosi, kokių keistų užduočių teko atlikti, pagaliau, kaip nusprendė tapti aktoriais, režisieriais. „Manau, kad knyga bus labai įdomi jaunimui, jau nekalbu apie tuos, kas svajoja apie aktorinę profesiją. Žinoma, vyresniajai kartai taip pat tiks, juk pozityvumas, gera nuotaika dar niekam nepakenkė“, –neabejoja N. Narmontaitė.

Savo dieną planuoja minučių tikslumu

N. Narmontaitė tiesiog spinduliuoja savo energija, tad smalsu, kaip ši veikli moteris spėja suderinti darbą ir šeimą? „Esu savo gyvenimo planuotoja ir klaiki darboholikė – man patinka judėjimas, veikla ir, svarbiausia, pastovus bandymass urasti kažką naujo“, – atvirauja aktorė.

Ji turi begalinį norą daug ką gyvenime nuveikti, viskas įdomu – gal dėl to stengiasi nešvaistyti laiko pliurpalams ir intrigoms. „Savo dieną planuoju minučių tikslumu, todėl labai skausmingai reaguoju, kai žmonės negerbia mano laiko. Su savu jie gali daryti ką nori, bet, jei susitarėme ir susitarimo nesilaikoma, man tai kainuoja daug nervų ir tuščiai iššvaistyto laiko“, – sakė N. Narmontaitė.
Ir nors atrodo, kad to laiko vis trūksta, ji sako, kad visuomet suranda galimybę pažiūrėti gerą filmą, pakeliauti, ar skanią vakarienę pagaminti.

O ką N. Narmontaitė pataria veiklioms moterims, patiriančioms stresą darbe ir derinančioms aktyvią veiklą su šeima? „Idealus atvejis, jei darbas yra toks malonumas, kad nesinori nuo jo atitrūkti. Bet tai, žinoma, iš fantastikos srities, man šiuo atveju tikrai pasisekė: man darbas yra hobis, o artimiausias žmogus mano profesiją ne tik toleruoja, žavisi, vertina, bet ir visapusiškai skatina judėjimui“, –sakė N. Narmontaitė.

Paverskite darbą švente

Aktorės nuomone, žinoma, yra moterų, kurioms penktadienis yra geriausia savaitės diena, o pirmadienis – tikra kančia. Visi kalti, kad darbe nesiseka: viršininkas neįvertina, ar duoda darbų, kurių tau visai nepriklauso atlikti ir t.t. Visų pirma, ji siūlo „pakedenti“ savo vaizduotę ir viską padaryti, apversti, kad darbas taptų švente. „Jei taip neišeina, reiškia, ne savo rogėse sėdite, todėl drįsčiau net drąstiškesnį metodą pasiūlyti– keisti darbą. Čia kaip šeimoje: jei nėra darnos, tai kamuojies ir tu, ir visi aplinkui“,– patarė N. Narmontaitė.

Atitrūkti nuo darbo gali padėti tik kitas „darbas“, tiksliau, jūsų pomėgis. Čia negali būti vienos taisyklės. Namuose reikia turėti veiklos, kuri ramina: sodas, gėlės, knyga, masažas, bendravimas su vaikais, anūkais, iškeptas pyragas…

Svarbiausia vadovautis intuicija, įsiklausyti į save, tada atrasime savo profesiją, savo žmogų.

„Jei intuicija pavedė, siūlyčiau visrakčiu pabandyti atrakinti kitas duris…“,– patarė N. Narmontaitė ir pridūrė, kad uždarytos durys gyvenime visai nereiškia, kad jos niekada neatsivers. Tai tik galimybė pasitelkti vaizduotę, energetiką ir atrasti tai, ko net negalvojai savyje turinti. „Mėgstu, kai durys užsidaro, nes tada aš lipu per langą, pradedu mastyti, veikti… Ir tos durys taip atsilapoja, kad per jas ne tik pati išeisi, bet ir kitus išvesi. Patys vertingiausi sprendimai įvyko būtent užsitrenkus prieš nosį durims. Ir nė karto nepasigailėjau kardinaliai pakeitusi kelio kryptį kūryboje ir gyvenime“, – sakė N. Narmontaitė.

Nepamiršti laiko sau

Egzistencinės krypties psichoterapeutės Genovaitės Petronienės teigimu, šiuolaikinės moterys prisiima pernelyg daug atsakomybės – vienu metu bando siekti karjeros, skirti laiko šeimai, rūpintis namais bei savo grožiu, nes jaučia didžiulę atsakomybę. Tačiau jos pamiršta save. „Moterys patiria labai daug streso, dažnai yra pavargusios, turi vidinių kompleksų, neleidžiančių joms išsivaduoti lyg iš užburto veiklos rato“, –sako G. Petronienė.

Ką daryti, kad veikli moteris pasijustų geriau? Pasak G. Petronienės, pirmas žingsnis turėtų būti analizė – moteris turėtų kruopščiai peržiūrėti, ko reikėtų atsisakyti. Jos nemoka gyventi be streso, reikia viską daryti greitai, tačiau tvarkymuisi su stresu taip pat reikia laiko, tad pusė valandos sau vietoj darbų ar namų ruošos – tikrai gali būti naudinga. Kaip vieną iš atsipalaidavimo būdų galima pasirinkti meditaciją, išmokti nėra sunku, sunkiau medituoti nuosekliai, juk tik tuomet pajusime teigiamą poveikį, pokyčius, gebėsime atsipalaiduoti ir išsivaduoti nuo neigiamų emocijų, susierzinimo, bejėgiškumo, baimės.

Ką daryti, jei moteris nori siekti karjeros, o antroji pusė jos nepalaiko? G. Petronienės teigimu, konfliktas sunkiai išsprendžiamas. Visgi, jei susitariama pasidalinti buities darbais ir nusprendžiama, kad karjeros sieks abu, susitarimas įmanomas. Svarbiausia neužgožti vienam kito, o palaikyti.

Išsilaisvinti padėtų pasitikėjimas savimi

G. Petronienės nuomone, moterys galėtų būti kūrybiškesnės, jei gebėtų išdrįsti, labiau pasitikėtų savimi. Kūrybos reikia tiek gyvenime, tiek veikloje, versle – bendraujant, sprendžiant problemas. Tačiau tai gali būti ir vienas iš atsipalaidavimo būdų – rašymas, kūrimas. Moterys taip priverčiamos realizuoti save ir greičiau susitvarko su stresu.

„Nebūtina laikyti visus namų kampus. Jei moteris išdrįstų skirti laiko sau, nebijotų kritikos, taptų laimingesnės ir kūrybiškesnės“, – sakė G. Petronienė.

Ruduo puikus metas rasti laiko paskaityti mėgstamą knygą ar užsiimti kūrybine veikla, tad pasistenkite nors trisdešimčiai minučių per dieną užmiršti rūpesčius ir atsipalaiduoti.

-------

Savęs paieškos ir būdai tai padaryti, teisingas pasirinkimas, dvasinis žmogaus pasaulis, stilius, karjera, santykiai poroje ir šeimyninis gyvenimas, harmonijos santykiuose paieškos, meilė sau ir šalia esantiems žmonėms– tik kelios temos, kurias išgirs moterims skirtos konferencijos VEIKLI dalyvės. 2015 rugsėjo 18 – 19 dienomis, LITEXPO, Vilniuje vyksiančios konferencijos VEIKLI metu. Visa konferencijos programa www.konferencijaveikli.lt. Bilietus galima įsigyti www.bilietupasaulis.lt arba jų kasose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis