5 priežastys, dėl ko neverta važiuoti į Balio salą

Vos prieš 3 savaites grįžau iš Balio salos, kur praleidau daugiau nei mėnesį ir vis labiau susiduriu su mitais apie šią populiarią atostogų vietą.

1. Jūs galvojate, kad Balis yra sala su nuostabiais baltais paplūdimiais ir žydra jūra.

Asmeninio albumo nuotr.

Tai vienas populiariausių su Balio sala susijusių mitų. Mintyse žmonės įsivaizduoja salas pagal populiarius vaizdus internete – pasvirusi palmė, baltas smėlis ir akis žlibinantis jūros mėlynumas. Balio paplūdimiai yra arba maži, arba pilni žmonių, arba juodi dėl lavos kilmės smėlio. Apvažiavus daugelį jų, galima išsirinkti savo mėgstamą, tačiau net gyvenantys ten ilgiau dažnai negali parekomenduoti to geriausiojo. Bet Balio sala turi daug kitų dalykų, kurie puikiai kompensuoja idealaus paplūdimio trūkumą: čia akį džiugina žali ryžių laukai ir terasos, čia dešimtys tūkstančių šventyklėlių ir namai, bei viešbučiai įrengti unikaliu Balio salos stiliumi, čia puikios kokybės nebrangūs masažai ir kitos spa paslaugos, čia galima nardyti, plaukti banglente, kopti į ugnikalnius, leistis kanjonais ir kalnų upėmis, važiuoti dviračiais, čia skanus maistas ir draugiški žmonės. Tikriausiai to pakanka, kad kompensuotų atvirukinio paplūdimio trūkumą?

Asmeninio albumo nuotr.

2. Jūs tikite, kad Balis primena romantišką ir dvasingą vietą, aprašytą knygoje ar parodytą filme „Valgyk. Melskis. Mylėk“

Asmeninio albumo nuotr.

Kažkada Indonezijos turizmo ministras svajojo apie Holivudinį filmą, kuris galėtų pritraukti daugiau turistų į Balio salą. Pasirodžius Elizabeth Gilbert knygai ir Juliai Roberts suvaidinus to paties pavadinimo filme, Balį užplūdo savęs ir meilės ieškančios moterys. Kai yra paklausa, yra ir pasiūla. Vietiniai šamanai (vadinami oranbitarais) susibūrė į Baltosios magijos kaimelį (White Magic Village), kur už nustatytą kainą gali išburti jums ateitį ir pasakyti, kiek šansų bus pakliūti po žavingo nepažįstamojo ratais ir surasti amžiną meilę. Balyje tikrai daug jogos centrų, įvairių dvasingumo kursų ir mokytojų, bet mane tenai traukia ne tai. Vietinis paprastas gyvenimas čia taip glaudžiai susijęs su ritualais, maldomis, kad net ir būdamas užkietėjęs skeptikas jauti ore tvyrančią harmoniją. Čia vis dar galima susipažinti su tikrai įdomiais žmonėmis - pavyzdžiui apsilankyti pas vienintelę aukščiausią šventikę moterį ir gauti jos palaiminimą.

Asmeninio albumo nuotr.

3. Jūs galvojate, kad Balis tėra dar viena turistinė poilsio vieta, nutrypta minių ir nesiskirianti nuo bet kurio kito pasaulio kurorto.

Asmeninio albumo nuotr.

Taip, į Balį kasmet atvyksta 3,7 milijonų turistų. Na, bet ir Lietuvos turizmo statistika sako, kad per metus pas mus apsilanko jų virš 2 milijonų, o vis skundžiamės, kad trūksta. Taip, Balyje daug viešbučių ir svečių namų, gatvėje jums visą laiką siūlys taksi ir masažą. Taip jus gali apgauti padidindami kainą (visada turistai sumoka kvailumo mokestį). Taip, jei visą laiką praleisite kurorto viešbutyje, jis niekuo nesiskirs nuo panašaus viešbučio bet kuriame kitame pasaulio krašte. Taip, Kutoje, kur atvykę susirenka linksmintis, jūs nerasite nieko autentiško. Bet užtenka išsinuomoti mašiną su vairuotoju ar pačiam sėsti už motorolerio vairo ir valandos atstumu gali rasti įdomiausių vietų, pabūti ramybėje ar nuveikti kažką dar neišbandyto. Čia galima mokytis juvelyrikos, daryti kaukes, studijuoti šokį, stebėti autentiškus spektaklius - tereikia neiti paskui minią.

Asmeninio albumo nuotr.

Bet užtenka išsinuomoti mašiną su vairuotoju ar pačiam sėsti už motorolerio vairo ir valandos atstumu gali rasti įdomiausių vietų, pabūti ramybėje ar nuveikti kažką dar neišbandyto. Čia galima mokytis juvelyrikos, daryti kaukes, studijuoti šokį, stebėti autentiškus spektaklius - tereikia neiti paskui minią.

Asmeninio albumo nuotr.

4. Jūs galvojate, kad atostogos Balyje kainuos labai daug.

Asmeninio albumo nuotr.

Balio sala tinka bet kokiam biudžetui. Jei jis nedidelis - didžiąją dalį išlaidų sudarys aviabilietas (jo kainos svyruoja nuo 800 iki 1000 eur, na o pasisekus ir skrendant su mažiau patogiais persėdimais - ir dar pigiau). Nuvykus ten savarankiškai, rekomenduotume pirmas dienas apsistoti viešbutyje ar svečių namuose ir susirasti namą nuomai. Dažniausiai iš anksto to padaryti nepavyks, nes tik vietoje galėsite įvertinti ir nusiderėti.

Asmeninio albumo nuotr.

Žinoma, Balyje tikrai galima rasti įspūdingų viešbučių ir vilų, kur naktis kainuoja 1000 eurų - tačiau dažniausiai greta stovės namas su panašiu vaizdu, gal paprastesniu baseinu ir be aplink šokinėjančio personalo. Įvairių pramogų kainos taip pat nesikandžioja - tik reikia mokėti pasirinkti, pavyzdžiui, už raftingą galite sumokėti ir 25 ir 80 dolerių.

Asmeninio albumo nuotr.

5. Jūs ieškote tiesiog dar vienos vietos pailsėti.

Asmeninio albumo nuotr.

Jei nesate pasiruošę domėtis įdomia vietos kultūra, "pačiupinėti" vietinio gyvenimo ir išmokti kažko naujo - nevažiuokite į Balį. Nevažiuokite į Balį galvodami, kad aplankysite ketvirtą pagal gyventojų skaičių šalį - ši sala taip smarkiai skiriasi nuo visos Indonezijos, kad net sunku trumpai papasakoti.

Asmeninio albumo nuotr.

Važiuokite ten todėl, kad norite patirti savo nuotykį, norite atrasti kažką naujo, norite pajausti pats, kas gi ten magiško tvyro ore.

Asmeninio albumo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis