Kam lietuviai nenuomotų būsto: kitataučiams ar turintiems augintinių?

Spręsdami, kam išnuomoti butą, lietuviai linkę būti praktiškais ir šiek tiek konservatyviais.

Pažymėdami kelis atsakymo variantus, net pusė (50 proc.) respondentų labiausiai nenorėtų buto išnuomoti kitataučiams, o kiek mažiau – 44 proc. – nesutiktų, kad jų bute gyventų žmonės su augintiniais, rodo spalį nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt atlikta apklausa.

Psichologo Mariaus Daugelavičiaus teigimu, tokie apklausos rezultatai gali būti paaiškinami tiek praktiniu, tiek emociniu aspektu. Pasak jo, nuomininkų su augintiniais nenorima dėl ekonominių sumetimų, kadangi butas, kuriame auginami šunys, katės ar kiti gyvūnai, dėvisi greičiau.

Pagrindinė priežastis, kodėl lietuviai neskuba nuomoti buto kitos tautybės žmonėms, M. Daugelavičius teigimu, yra emocinė. Lietuviai vis dar bijo ir nepasitiki tuo, ko nepažįsta.

„Kai kalba pasisuka apie kitataučius, kai su jais susiduriama artimiau, pavyzdžiui, nuomojant butą, lietuviai vis dar jaučia savotišką psichologinį stabdį. Kitatautis žmogus jiems yra iš „kažkur“, „kažkoks“, nepažįstamas, vadinasi, mažiau patikimas. Žinoma, toks vertinimas yra grynai emocinis, ne visada logiškas ir ekonomiškai pagrįstas. Juolab kad kitos tautybės žmonės neretai gali būti labiau mokūs nei lietuviai“, – teigia psichologas.

Po kitataučių ir žmonių su augintiniais, lietuviai labiausiai nenorėtų buto nuomoti studentams (39 proc. apklaustųjų), taip pat šeimoms su mažamečiais vaikais (30 proc.). Tarp kitų apklausos dalyvių paminėtų variantų buvo alkoholikai, asocialūs, netvarkingi asmenys.

Pirmenybė – poroms be vaikų

Apklausa rodo, kad nuomodami butą lietuviai labiausiai vertina poras be vaikų. Pirmenybę joms teiktų net 47 proc. atsakusiųjų. Pasak Evaldo Narbuntovičiaus, nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt projekto vadovo, priežasčių, kodėl šeimos arba poros be vaikų atrodo patikimiausios, yra kelios.

„Dažnai šeimininkai įsitikinę, kad maži vaikai teplios sienas ar žaisdami sulaužys kokį nors baldą, vadinasi, įsileisti tokią šeimą į butą – rizikingiau. Vyrauja ir nuomonė, kad šeimas su vaikais kur kas sunkiau iškeldinti, jei pasikeistų nuomos sąlygos ir šeimininkas norėtų pats įsikelti į butą“, – sako E. Narbuntovičius.

Beveik 22 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad pirmenybę nuomojant butą teiktų šeimai arba porai, kuri turi vieną vaiką, o 16 proc. lietuvių butą išnuomotų tik merginoms.

„Merginos daugumai nuomotojų atrodo patikimos ir tvarkingos. Skirtingai nei vaikinai, kuriems pirmenybę teiktų vos 5 proc. apklausos dalyvių“, – sako Domoplius.lt atstovas.

Buto nuoma – lyg darbo pokalbis

Apklausos dalyvių taip pat buvo klausiama, ar jiems svarbi nuomininko išvaizda nuomojant būstą. Teigiamai į šį klausimą atsakė net 73 proc. lietuvių. M. Daugelavičiaus teigimu, toks rezultatas nestebina ir iliustruoja seną liaudišką posakį – „pagal išvaizdą sutinka, pagal protą palydi“.

„Nuomojantis butą svarbu viskas – kaip žmogus apsirengęs, kaip jis elgiasi. Pagal aprangą ir elgesį gali spręsti apie nuomininko charakterį, patikimumą, atsakingumą, gali spėti, ar jis išgalės mokėti nuomą. O štai pačiam nuomininkui buto paieškos turėtų būti analogiškas darbo paieškoms. Juk kitas žmogus tave priima į savo butą, vadinasi, turi sudaryti kuo geresnį pirmąjį įspūdį“, – sako psichologas.

Keturkojai blogiau už rūkalus

E. Narbuntovičiaus teigimu, jeigu tektų rinktis, kam teikti pirmenybę – augintinį turinčiam žmogui ar rūkančiam asmeniui – lietuviai geriau rinktųsi rūkančiuosius (43 proc. prieš 34 proc.).

„Lojantis ar baldus graužiantis keturkojis augintis, palyginus su rūkančio asmens keliama rizika, nuomotojams atrodo kur kas blogesnis variantas. Juolab kad dėl bute palikto ir nenurimstančio augintinio gali kilti konflikų ir su kaimynais – o to nenori joks šeimininkas“, – sako nekilnojamojo turto rinkos ekspertas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis