Česnakas ir jo gydomosios savybės

Šiandien egzistuoja daugybė nuomonių apie šviežio česnako vartojimą. Dažnai jis priskiriamas prie „bobutės“ priemonių ir nėra vertinamas rimtai. Tačiau česnakas iš tiesų pasižymi daugybe naudingų savybių ir padeda užkirsti kelią įvairioms ligoms bei jas išgydyti.

Kuo naudingas česnakas?

Įvairūs česnako savybių tyrimai rodo, kad šviežias česnakas yra galingas natūralus antibiotikas. Jis veiksmingai kovoja su bakterijomis, kurios negali ištverti jo desinfekuojančių charakteristikų ir žūva.

Daugelis žmonių, sergančių hipertonija, pažymi, kad česnakas pastebimai sumažina šios ligos simptomus. Be to, jis yra naudingas kraujotakai, teigiamai veikia širdies, kepenų ir šlapimo pūslės veiklą. Česnakas išsprendžia žarnyno problemas, ypač diarėjos atveju. Patvirtinta, kad česnako vartojimas yra puiki priemonė nervinių sutrikimų atvejais.

Tuo pat metu česnakas turi galimybę užkirsti kelią skrandžio veiklos sutrikimams – jis stimuliuoja virškinimą ir apetitą. Taip pat česnaką patariama vartoti patiriant didelę įtampą, nes tai padeda išvengti rėmens ir skrandžio rūgštingumo padidėjimo – šie simptomai dažnai lydi didelius emocinius krūvius.

Česnakas fitoterapijoje

Česnakas garsėja kaip fitoterapijos priemonė daugelyje pasaulio šalių ir jau daug amžių yra pripažintas kaip vienas veiksmingiausių gydomųjų produktų.

Liaudies medicina pripažįsta česnaką kaip puikų organizmo dezintoksikacijos metodą. Ekspertai patvirtina, kad jis taip pat gerai valo iš organizmo parazitus ir užkerta kelią rimtoms ligoms: diabetui, depresijai ir kai kuriems onkologiniams susirgimams.

Tie, kurie kenčia nuo alergijos, turi žinoti du svarbius punktus: nereikėtų valgyti šviežio česnako, o jeigu jo suvalgius pasireiškia įvairūs odos sudirgimai, pakyla temperatūra ar ima skaudėti galvą, būtina nedelsiant nutraukti terapiją. Be to, keletas tyrimų nustatė, kad česnakas provokuoja šalutinį poveikį tiems, kurie vartoja medicininius preparatus nuo ŽIV ar AIDS, todėl tokiais atvejais česnaką vartoti reiktų labai atsargiai.

Jeigu česnako aromatas kelia diskomfortą, rekomenduojama nenutraukti terapijos, o tik pakeisti jį natūraliais papildais, kurių sudėtyje yra česnako ekstrakto ar išspaudų.

Kitos galimybės

* Sergant kvėpavimo takų susirgimais česnakas yra tikras natūralus stebuklas, galintis užkirsti kelią ir gydyti tuberkuliozę, plaučių uždegimą, lėtinį bronchitą, astmą, kokliušą ir kitas panašaus pobūdžio ligas.

* Sergant tuberkulioze česnaką reiktų vartoti taip: česnako galvutę reikia vienodomis porcijomis padalinti visai dienai ir vartoti ją bet kokia forma. Žinoma, geriausias yra šviežias česnakas arba šiek tiek apkeptas orkaitėje (kepti reiktų tol, kol įgauna auksinį atspalvį). Paskui galima pagaminti padažą iš kiaušinio trynio ir aliejaus su česnaku, stipriai neįkaitinant – taip česnakas nepraras savo gydomųjų savybių.

* Jeigu kankina problemos su bronchais, galima iš česnako paruošti specialų nuovirą. Tam prireiks apie 200 gramų česnako, 700 gramų rafinuoto cukraus ir litro vandens. Vandenį su cukrumi reikia pašildyti ir palaipsniui supilti cukrų. Trys šaukštai tokio nuoviro per dieną bronchų būklę pastebimai pagerins.

* Norint išgydyti lėtinį bronchitą, labai veiksminga štai tokia su česnaku pagaminta priemonė: į butelį ar indelį su hermetišku dangteliu įdėkite 40 gramų nuplauto ir smulkiai supjaustyto česnako, įpilkite į jį 100 gramų 90 laipsnių alkoholio. Palikite pastovėti penkias-šešias dienas, paskui nukoškite. Rekomenduojama gerti kiekvieną dieną po stikliuką antpilo. Ši priemonė ne tik gydo lėtinį bronchitą, bet ir palaiko tonusą bei gerą savijautą.

* Štai toks antpilas padeda taip pat gydant katarą ir astmą. Į nedidelį kiekį karšto vandens įlašinkite 15-30 lašų šio antpilo ir išgerkite. Jeigu kvapas ar skonis nėra malonus, galima įlašinti lašą mentolio ekstrakto (tokio, kuris tinka vidiniam vartojimui). Užtikriname, kad tai tik padidins terapinį česnako poveikį.

* Taip pat galima naudoti česnako kompresus įkandus kraujasiurbiams ar kitiems vabzdžiams. Nedidelis gabalėlis česnako padės atsikratyti karpų: reguliariai naudojant po kurio laiko karpa neskausmingai išnyks. Kai kurie žmonės česnaką vartoja tada, kai skauda dantį, tam jis pridedamas prie pažeisto danties.

* Svarbu žinoti, kad česnakas mažina hemarojaus, vidurių užkietėjimo ir ausų skausmo paūmėjimą. Esant vidurių užkietėjimui ir hemarojui reikia užvirti vandenį su pakankamu kiekiu česnako, tada jį supilti į inhaliacijai tinkamą talpą. Garais reikia kvėpuoti tol, kol vanduo atauš. Jeigu skauda ausis, išspauskite šiek tiek česnako sulčių ir įlašinkite lašą ar du į ausį, kurią skauda.

Ir pabaigai...

Česnako naudingos savybės tiesiog nesuskaičiuojamos – jis gali apdovanoti sveikata ir gera savijauta visus, kurie jį reguliariai vartoja. Todėl nevertėtų vengti česnako, kasdien stenkitės pasinaudoti visomis česnako gydomosiomis savybėmis. Taip ilgam laikui užsitikrinsite tvirtą imunitetą ir džiaugsitės sveiku organizmu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis