M. Kalnietė ir T. Lavrinovič apie vaikų mitybą

Žinomų krepšininkų šeimos, „Mažųjų ekspertų mokyklos“ ambasadorės, auginančios ikimokyklinio amžiaus vaikus, pripažįsta, kad pieno produktai vaikams labai svarbūs, tačiau greitai augančioms krepšininkų atžaloms kartais vien maisto produktų nebepakanka – gelbėja maisto papildai.

M. Kalnietė: mažoji šaldytuve visada randa savo mėgstamo jogurto

Penkerių metų dukterį ir dvejų metų sūnų auginanti Mingailė Kalnietė, krepšininko Manto Kalniečio žmona, džiaugiasi, kad jos vaikai mielai vartoja pieną ir jo produktus.

„Jie labai noriai geria pieną – tiek šiltą, tiek šaltą, taip pat ir su pusrytiniais dribsniais. Vaikams taip pat patinka ir vaikams skirti jogurtai bei varškytės“, – sakė M. Kalnietė. Ji taip pat džiaugėsi, kad jos penkerių metų dukra nėra sirgusi.

Mingailė prioritetą atiduoda ekologiškiems produktams, nors nesibaido ir įprastinių gaminių. Iš ūkininkų perka tik baltus varškės sūrius. M. Kalnietė mėgsta ir sojos bei migdolų gėrimus, tačiau mažieji šių pieno pakaitalų atsisako. „Jie pajaučia, jei košė yra balinta migdolų pienu. Jiems tai nėra labai skanu. Dėl to vaikams perku natūralius pieno produktus“, – teigė krepšininko žmona.

Laikas pieno produktams jų šeimoje yra rytas, tačiau neretai ir vakarais šeima gamina varškės patiekalus. Be to, dukra visada gali rasti šaldytuve jai skirtą jogurtą.

T. Lavrinovič: teko ieškoti kitų kalcio šaltinių, vaikai tiesiog nevalgė jokių pieno produktų

Tris vaikus auginanti Tatjana Lavrinovič, krepšininko Kšyštofo Lavrinovičiaus žmona, pripažįsta pieno produktų svarbą vaikų mityboje. Ypač vertina rūgštaus pieno produktus, labiausiai iš jų – varškę. Tai, anot moters, vieni svarbiausių produktų, iš kurių vaikų organizmas gali gauti kalcio. Tačiau trijų vaikų mamai teko ieškoti ir kitų būdų, kaip užtikrinti reikiamą kalcio kiekį atžalų mityboje, mat, būdami dvejų ar trejų jie tiesiog liovėsi valgę pieno produktus. Žinodama, vaikams vis tiek reikia kalcio, ji turėjo ieškoti kitų sprendimų.

„Mano vaikai – ypatingi. Buvo labai sunku įtikinėti juos, kad kiekvieną dieną valgytų varškę ar pieną, kurio jie nemėgsta. Mano jaunesnysis sūnus nustojo valgyti pieno produktus, kai jam buvo šeši mėnesiai. Šie produktai jam beveik sukeldavo vėmimą. Manau, kad panašiais atvejais nereikėtų versti vaiko valgyti to, ko jam tiesiog fiziškai nepriimtina.

Kartais reikia išlaukti – ateis laikas, kai jo skonis pasikeis. Dabar šiam sūnui jau šešeri, ir jis pradėjo valgyti varškę, vaikiškas varškytes, pamėgo mano pagamintus varškėčius“, – sakė T. Lavrinovič.

Dėl šio sūnaus mitybos Tatjanai teko konsultuotis su gydytoju. Medikas patarė duoti sūnui gerai įsisavinamų maisto papildų, kuruose yra vitaminų ir mineralinių medžiagų. „Mano vaikai labai greitai auga – tai raumenys nespėja paskui kaulus, tai atvirkščiai. Dėl to maisto papildus, kuriuose yra vitamino D, kalcio, magnio, cinko ir kitų mineralinių medžiagų, vartoja visi trys“, – sakė krepšininko žmona.

Moteris pasakojo, jog nepriklauso tai tėvelių grupei, kuri sugeba priversti vaikus valgyti tuos produktus, kurie augančiam organizmui itin svarbūs. Mama laikosi tos nuomonės, kad vaiko mitybos įpročiai gali susiformuoti natūraliai. Pavyzdys – vyriausiasis Lavrinovičių sūnus, kuriam dabar 8,5 metų. Mokykloje išgirdęs apie sveiką mitybą, jis pakeitė savo įpročius - vietoje traškučių į mokyklą pradėjo neštis subalansuotus grūdų, riešutų ir vaisių batonėlius. Būtent jų berniukas prašo jam įdėti užkandžiams, o ne bandelių, sakydamas, kad nori valgyti tai, kas sveika ir naudinga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis