Šeimos gydytoja: kam šaltuoju metų laiku moterys turėtų skirti ypatingą dėmesį

Šiuolaikinė moteris jau retai kam asocijuojasi su tik ramia namų šeimininke ir rūpestinga mama. Dažniausiai šalia to dar yra ir veikli, karjeros siekianti moteris, turinti aktyvų laisvalaikį ir be abejo nepamirštanti ir randanti laiko pasirūpinti ir savimi.

Visiems žinoma tiesa — sėkmė ir laimingas gyvenimas būna tik tuomet, kai moteris jaučiasi sveika bei graži. Kaip žiemos laikotarpiu atstatyti savo organizmo resursus ir išlikti energinga, skubame pasitarti su Kauno klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos klinikos gydytoja Vaida Lukoševičiene.

Gal galėtumėte patarti kaip moteriai, kuri turi suderinti daugybę užduočių ir pareigų, visa dieną išlikti kupinai energijos ir spindinčiomis akimis?

Bendri patarimai – grynas oras, reguliari mankšta, pozityvios mintys, darbo-poilsio režimo subalansavimas, širdžiai mielas laisvalaikis, stresinių situacijų vengimas ir pan. Ir žinoma – pilnavertė mityba, kuo gausesnis vaisių ir daržovių kiekis. Nors žinoma, šiuo metų laikų jų maistinė vertė gerokai sumenkusi. Labai svarbu gauti pakankamą būtent moters organizmui svarbiausių medžiagų kiekį.

O kokios medžiagos yra svarbiausios moteriai?

Gerai moters savijautai ir grožiui palaikyti reikalinga labia plati įvairovė medžiagų, visas išvardinti būtų labia sunku, paminėsiu pačias pagrindines:

* Nuovargio mažinimui padeda magnis, vitaminų B kompleksas.
* Kraujodarą palaiko – geležis, foliatai, vitaminai B6, B12.
* Grožiui reikalingi biotinas ir cinkas, kadangi jie palaiko normalią plaukų ir odos būklę.
* Imuninei sistemai palaikyti – varis, vitaminas A ir kt.

Moterims labai naudingos nakvišų aliejuje esančios polinesočiosios rūgštys, kadangi jos palaiko hormonų balansą ir gerą savijautą (komfortą) menstruacijų metu. O taip pat šios rūgštys svarbios normalios odos būklės ir plaukų augimo palaikymui.

O kaip užtikrinti pakankamą jų kiekį?

Žinoma, pats idealiausia būtų visko pakankamai gauti su maistu. Bet, kai jau ir minėjau, žiemą pagrindinio naudingųjų medžiagų šaltinio – vaisių ir daržvių įvairovė ir maistinė vertė yra stipriai sumažėjusi. Todėl puiki alternatyva ir pasirinkti gerai subalansuotą maisto papildą ir tokiu būdų palaikyti mitybos pilnavertiškumą.

Maisto papildų įvairovė itin gausi, gal galėtumėte ką nors patarti?

Kadangi moters organizmas stipriai skiriasi nuo vyro, aš siūlau rinktis specialiai moterims subalansuotus maisto papildus, kurių gausu nakvišų ir agurklių aliejaus, geležies, biotino, B grupės vitaminų ir kitų reikalingų moters organizmui elementų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis