Kas 10 dienų Lietuvoje astma diagnozuojama beveik 350 žmonių

Gegužės 3-ioji – Tarptautinė astmos diena. Vilniuje ji buvo paminėta vienoje iš nedaugelio vietų, kur negalima rūkyti, – V. Kudirkos aikštėje. Specialistai primena, kad šiuolaikiškas gydymas padeda kontroliuoti šią ligą, o sergantieji gali gyventi visavertį gyvenimą.

Šviečiamąjį renginį vilniečiams vedė duetas „Tarp mūsų mergaičių“ – Livija Gradauskienė ir Asta Stašaitytė.

Lietuvoje astmos liga diagnozuota beveik 60 tūkstančių gyventojų, net 40 proc. jų – vaikai. Kasmet augantis sergančiųjų skaičius liudija, jog astmos kontrolei reikia skirti vis daugiau pastangų.

Gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė Audra Blažienė teigia, kad gerokai pasikeitė ir visuomenės požiūris į astmą. „Anksčiau ši liga buvo tarsi nuosprendis pacientui. Dabar žmonės pripažįsta, kad ją galima efektyviai gydyti ir kontroliuoti. Ji nebetrukdo gyventi, dirbti ar užsiimti mėgstama veikla. Pasaulyje yra nemažai profesionalių sportininkų, kurie serga astma, tačiau vis vien pasiekia aukščiausių rezultatų“, – pasakojo A. Blažienė.

Tarptautinės astmos dienos proga vykusiame renginyje vedėja L. Gradauskienė prisipažino, kad jai astma – labai gerai pažįstama: „Vienas mano artimųjų taip pat serga šia liga, tad puikiai suprantu, ką patiria tiek sergantysis, tiek jo šeima. Žinau, kad, norint gyventi visavertį gyvenimą, būtina aplink save sukurti tokią aplinką, kurioje nebūtų astmos priepuolius galinčių išprovokuoti veiksnių, ir nuolat konsultuotis su medikais.“

Renginyje skaudžia patirtimi pasidalijo Lietuvos teatro ir televizijos aktorė I. Stasiulytė – ji atkakliai kovojo su šia liga. „Pavasaris man būdavo tarsi košmaras, tuomet vengdavau net eiti į lauką, o ypač ten, kur daug augmenijos. Šiandien esu sveika ir manau, kad kiekvienas gali pasiekti tokių rezultatų“, – sakė aktorė.

Sveikatingumo motyvatorė V. Musvydaitės teigimu, jei astma tinkamai kontroliuojama, sergantieji gali sportuoti ir aktyviai leisti laiką gryname ore.

Mūsų šalyje kas dešimt dienų vidutiniškai astma diagnozuojama net 338 pacientams – tiek balionų į dangų buvo paleista ir minint Tarptautinę astmos dieną. Būtent tiek žmonių gali gauti modernėjantį gydymą ir nevaržyti savo gyvenimo. Vilniečiams buvo išdalyti ir 338 deguonies kokteiliai bei tiek pat dekoratyvinių vėjo malūnėlių, simbolizuojančių lengvesnį kvėpavimą.

Per metus visame pasaulyje sergančiųjų vidutiniškai padaugėja net 33 milijonais. Vien per 2014 metus Lietuvoje užregistruota daugiau nei 12 tūkstančių naujų ligos atvejų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis