9 žalingi valgymo įpročiai ir kaip juos įveikti

Persivalgome ir priaugame svorio ne tik dėl valios trūkumo. Kartais dėl visko kalti tie maži, iš pažiūros nekenksmingi valgymo įpročiai, pvz. pusryčių nevalgymas ar užkandžiavimas priešais televizoriaus ekraną.

Šie “mažyčiai” įpročiai tik krauna jums papildomus kilogramus. Blogiausia, jog kartais nė nesuprantate, kad kai kurie jų yra tikrai blogi.

Pateikiame jums patarimų, kaip greitai įveikti šiuos įpročius.

Blogas įprotis – nesąmoningas valgymas

Kornelio universiteto maisto psichologas Brian‘as Wansink‘as nustatė, jog kuo didesnius indus naudojame, tuo daugiau nesąmoningai suvalgome.

Viename nesenai atliktame tyrime Wansink‘as stebėjo kino salių lankytojus ir pamatė, jog turėdami itin dideles, nors ir pasenusias spragintų kukurūzų porcijas, jie suvalgydavo jų 45% daugiau nei kiti lankytojai, užkandžiavę šviežių kukurūzų iš mažesnių įpakavimų.

Patarimas: Valgykite iš mažesnių indų. Pakeiskite didesnes lėkštes mažesnėmis ir niekada nevalgykite tiesiai iš pakuotės.

Blogas įprotis – naktinis valgymas

Ne viena dieta skelbia, jog naktinis valgymas yra netinkamas, jei norite numesti svorio. Nors nemažai specialistų ir tikina, jog šis požiūris jau pasenęs ir neteisingas, naujas tyrimas su gyvūnais patvirtina tai, kad svarbu ne tik tai, ką valgote, bet ir kada tai darote. Specialistai dieną (kai pelės turėtų miegoti) maitino jas maistu, itin gausiu riebalų, o kitas peles maitino naktį. Pirmosios priaugo žymiai daugiau svorio.

Patarimas: Pavalgę vakarienę turėtumėte galvoti taip – virtuvė nuo dabar uždaryta. Valgyti švaria burna norėsis mažiau, tad išsivalykite dantis. Jei labai užsinorėjote valgyti, palaukite 10 min. Jei vis dar jaučiatės alkani, užkąskite ko nors lengvesnio – sūrio ar vaisiaus gabalėlį.

Blogas įprotis – besaikis užkandžiavimas

Daugelis turi šį įprotį – nuolat užkandžiauja ir dažniausiai tam renkasi itin kaloringus produktus. Šiaurės Karolinos universiteto neseniai atliktas tyrimas atskleidė, jog šį įprotį iš suaugusiųjų perima ir vaikai, užkandžiaudami nesveiku maistu: saldainiais, bulvių traškučiais.

Patarimas: Jessica Crandall, JAV dietininkų asociacijos atstovė, pataria visada turėti tik sveikų užkandžių: agurkų griežinėlių, morkų, jogurto, migdolų. Nekaupkite bulvių traškučių, sausainių ar panašių užkandžių, kuriems žinote, jog nepajėgsite atsispirti.

Blogas įprotis – pusryčių atsisakymas

Nors galbūt ir žinote, jog pusryčiai – svarbiausias dienos maistas, turite tiek daug kitų rūpesčių, kad dažniausiai jiems nebelieka laiko. Crandall aiškina, kad praleidus pusryčius, jūsų virškinimas lėtėja, be to, pusryčiai juk suteikia energijos didžiajai dienos daliai. Naujo mokslinio tyrimo metu buvo stebimi kinų moksleiviai. Nustatyta, kad vaikai, atsisakę pusryčių, per dvejus metus priaugdavo daugiau svorio nei tie, kurie ryte valgydavo.

Patarimas: Pasiruoškite sveikų pusryčių, kuriuos galite suvalgyti greitai, pataria Crandall. Jei skubate, rinkitės vaisius, jogurtą, javainių batonėlius, vaisių kokteilius.

Blogas įprotis – emocinis valgymas

Nepasisekė darbe, tad grįžę namo atveriate šaldytuvą ir valgote viską, ką randate.. Ne pats protingiausias sprendimas. „Maistu bandote įveikti problemas,“ - aiškina Crandall. Daugybė mokslinių tyrimų įrodė, jog tiek blogos, tiek ir geros emocijos gali versti žmones suvalgyti daugiau, nei jie turėtų, o šitaip jie negali atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Patarimas: Crandall siūlo pabandyti stresą įveikti kitaip. „Jei po darbo jaučiatės nusiminę, pabandykite pasivaikščioti, paskambinti supratingam draugui, o ne valgyti,“ rekomenduoja Crandall. „Taip išsiliesite ir nebebūsite tokie įsitempę.“ Veikite, ką tik norite, tik neleiskite laiko virtuvėje.

Blogas įprotis – per greitas valgymas

Greitai užkandžiaudami, ar greitai valgydami pagrindinį patiekalą neleidžiate smegenims suvokti šio fakto. Smegenys pasiunčia signalus apie sotumą praėjus 15-20 min. nuo valgymo pradžios. Jei sušlamšite savo maistą per 10 min. ar mažiau, tikriausiai suvalgysite daugiau nei jums reikia. Japonų mokslininkai tyrė 3200 moterų ir vyrų bei patvirtino faktą, jog per greitas valgymas dažnai prideda papildomų kilogramų.

Patarimas: Norėdami sulėtinti savo valgymą, prieš kiekvieną kąsnį atsipjaukite maisto gabaliuką, valgykite mažesniais kąsniais ir kruopščiai viską sukramtykite. Bevalgant rekomenduojama ir gerti vandenį – tai padės lėčiau valgyti ir jaustis sotesniems pavalgius.

Blogas įprotis – miego stoka

Tokijo mokslininkai skelbia, jog miego stygius gali trukdyti jums atsikratyti svorio. Nustatyta, jog moterys ir vyrai, naktį miegoję 5 val. ar mažiau, priaugo daugiau svorio nei miegoję bent 7 val.

Patarimas: Susidarykite dienotvarkę ir stenkitės kasdien eiti miegoti bei keltis tuo pačiu metu, net ir savaitgaliais. Sumažinkite šviesos miegamajame ir bent valandą prieš miegą nesinaudokite kompiuteriu ar nežiūrėkite televizoriaus. Jei jums vis dar reikia papildomos motyvacijos eiti miegoti anksčiau, prisiminkite, jog kuo anksčiau užmigsite, tuo mažiau sversite.

Blogas įprotis – valgymas prieš televizoriaus ekraną

Jei valgote žiūrėdami TV, būdami prie kompiuterio ar žaisdami kompiuterinius žaidimus, turėtumėte susirūpinti ne tik dėl nesąmoningo valgymo. Naujas tyrimas skelbia, jog paaugliai, per dieną žaidę kompiuteriu bent valandą, paskui daugiau suvalgydavo, dėl to priaugdavo ir daugiau svorio. Mokslininkai negali paaiškinti, kodėl tie berniukai daugiau suvalgydavo, tačiau manoma, jog suaugusiesiems efektas būtų panašus ir jie imtų užkandžiauti.

Patarimas: Būdami prie kompiuterio, darykite dažnas pertraukas – kas 15-20 min. atsistokite, pasivaikščiokite po kambarį ar biurą. Vėliau atidžiai sekite, ką valgote, kad nepersivalgytumėte.

Blogas įprotis – nesveiko maisto valgymas

Tikriausiai žinote, jog nesveikas maistas nepadailins jūsų liemens, tačiau yra ir blogesnių jo valgymo padarinių. Po kelių tyrimų stebint gyvūnus nustatyta, jog žiurkių smegenys priprasdavo prie maisto produktų, gausių cukraus ar riebalų – panašiai kaip prie narkotikų.

Patarimas: Jūs neturite visiškai atsisakyti savo mėgstamiausių gardumynų – taip tik dar labiau jų norėsite, teigia Crandall. Svarbiausia suprasti, ko būtent jūs norite ir pasilepinti tuo tik retkarčiais, o ne kasdien.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis