Mitybos specialistė: ko turėtume pasimokyti iš senolių

Skaitytoja klausia: Kaip vertinate dietas? O koks jūsų požiūris į badavimą?

Atsako mitybos specialistė, maisto technologė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė.

Jei klausiate apie agurkų, greifurtų ar Dukano dietą, žinoma, kad vertinu neigiamai. Bet sveikatai palanki mityba tai yra taip pat savotiška dieta, nes nevalgai visko, ką siūlo maisto gamintojai, ir nevalgai tiek, kiek akys mato, o valgai maistą, kuris būtinas tavo organizmui, kad išsaugotum sveikatą. Sveikatai palanki mityba, tai – ne dieta ar kraštutinumai, bet mityba, kuri išsaugo sveikatą.

Sveikatai palankios mitybos tikslas – ne tik teikti maisto produktus, kurie užtikrintų fiziologinius poreikius, kad tik būtume sotūs, betkad tokia mityba palaikytų sveikatą, t.y., suteiktų energijos ir patenkintų visų reikalingų maistinių medžiagų (angliavandeniai, baltymai, riebalai, vitaminai, mineralinės medžiagos, riebalų r., antioksidantai ir t.t.) poreikius ir suformuotų valgymo kultūrą visam gyvenimui.

Prieš badavimą tikrai nesu nusiteikusi, tik jo įvardinimas man nėra priimtinas, aš palaikau mūsų senolių tradicijas ir pasninko laikotarpius, kurių laikėsi turbūt be išimties daugelis to laikmečio žmonių. Jis būtų labai naudingas tiems, kurių kasdienė mityba nėra sveikatai palanki. Ką duoda susilaikymas nuo tam tikro maisto ar atsisakymas tam tikrų produktų? Žmogus į maistą vėl žiūri iš naujo, jis pradeda užuosti, pamatyti, pajausti tikrąjį maisto skonį, ne druskos, cukraus ar prastų riebalų; kvapą, aromatą ir pamato maistą kitomis akimis. Tuomet galima susigrąžinti prarastą valgymo malonumą, saikingumo jausmą ir susigrąžinti normalaus organzimo poreikių, t.y., alkio ir saiko pajautimą, jo paisymą. Bet žinoma, čia būtina kiekvieną situaciją vertinti indivdualiai: ar žmogus dabar sveikas, o gal turi širdies ar kitų organų sutrikimų, todėl prieš imantis tam tikrų drastiškesnių mitybos pokyčių būtina pasitarti su gydytoju, ar sveikatos specialistu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis