Karpos: ką verta žinoti kiekvienam

Atšilus orams, žmonės dažniau kreipiasi į gydytojus dėl ant įvairių kūno vietų esančių karpų, kurios, nusimetus šiltus drabužius, ima trukdyti. Kol kas neaišku, kodėl išnaikintos karpos kartais vėl atsiranda ir ar ne todėl tiek daug liaudiškų patarimų, kaip jas gydyti. Tačiau atsiradus karpoms, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją dermatologą.

Apie karpas ir kaip jų išvengti pasakoja Kauno Gedimino klinikos gydytoja dermatovenerologė Jolanta Urbštienė.

Karpos ant plaštakų, veido ir kitų matomų kūno vietų sukelia didžiausią nepasitenkinimą, nes yra matomos ir tai dažniausiai estetinė problema. Kas tai per odos dariniai, kaip jie atsiranda ir ar būtina juos gydyti?

Visas karpų rūšis sukelia žmogaus papiloma virusas, kurio tipų šiandien žinoma per 100. Manoma, kad pasaulyje šiuo virusu užsikrėtę apie 40 proc. gyventojų. Užsikrėtus žmogaus papiloma virusu, gali atsirasti vienas ar keli nedideli, šiukštūs, nelygaus paviršiaus odos iškilimai – karpos. Jos gali būti baltos, rausvos ar mėsos spalvos.

Dažnai susidariusiuose odos dariniuose matyti vienas ar keli tamsūs taškeliai. Žmonės juos vadina karpų sėklelėmis, bet tikrumoje tai mažos krešuliais užkimštos kraujagyslės. Apsikrėtus bet kuriuo papiloma virusu, gali išdygti paprastųjų, padų, plokščiųjų jaunatvinių, smailiagalių kondilomų ir kitokių rūšių karpų.

Šios nepiktybinės odos išaugos dažniausiai yra nekenksmingos ir gali išnykti savaime. Jomis galima užsikrėsti nusilpus organizmo imuninei sistemai, persirgus kai kuriomis ligomis, po inkstų, širdies ar kepenų operacijų, per daiktus, tačiau dažniausiai – virusui patekus į organizmą per pažeistą odą tiesioginio kontakto metu, ypač tuomet, kai ji pernelyg sausa, kai sutrikusi kraujotaka ar padidėjęs prakaitavimas, esant įtrūkimų.

Kai kuriais karpų tipais (pvz.: lytinių organų karpomis) itin lengvai užsikrečiama nuo jų turinčio žmogaus lytinių santykių metu. Bet tikimybė taip užsikrėsti, pavyzdžiui, rankų karpomis yra nedidelė. Karpomis lengviau užsikrečia žmonės, kurių imuninė sistema yra nusilpusi. Jomis dažniau užsikrečia vaikai ir jauni žmonės.

Nuo užsikrėtimo iki ligos pradžios gali praeiti ir mėnuo ir pusmetis ir 3 metai. Beje, jei turite karpų ant rankų, virusas gali išplisti ir į kitas kūno vietas, nes karpos dažniausiai plinta per odos pažeidimus ir joje esančius įbrėžimus ar įdrėskimus. Kramtantiems nagus, karpų gali atsirasti ir aplink juos, o taip pat ir burnos gleivinėje, ant liežuvio.

Negydomos karpos tampa ne tik estetine problema. Jos gali plisti, susilieti. Tuomet karpos tampa skausmingos, užkliudytos ar pakrapštytos pradeda kraujuoti. Paprastoms karpoms plintant po nagu jis deformuojasi, nago plokštelė atšoka nuo nago guolio. Tokia nago deformacija gali išlikti visam laikui.

Kaip reikėtų elgtis, kad neapsikrėstume šia dar ir estetinių problemų sukeliančia liga?

Pirmiausia kiek įmanydami stiprinkite savo imuninę sistemą ir laikykitės švaros. Dažniau plaukite rankas ir kuo rečiau lieskite rankomis veidą, nes per dieną rankomis paliečiate daugybę ne visada švarių daiktų. Jeigu jūsų rankų ar kūno oda sausa, stenkitės dažniau naudoti įvairias drėkinamąsias kosmetines priemones - kremus, losjonus, nes sausą odą lengviau sužeisti, ji neatspari aplinkos virusams.

Naudokite higienos priemones, mažinančias kojų prakaitavimą, o lankydamiesi baseinuose, pirtyse, avėkite savo nuosavą avalynę. Jeigu susižeidėte rankas, dezinfekuokite žaizdą ir, kol ji neužgis, sveikindamiesi neduokite rankos žmonėms.

Norėčiau priminti tėveliams, kad pastebėję vaikui ant paduko atsiradusį odos darinį, negydykite jo savarankiškai, o parodykite gydytojui. Tėveliai dažnai klaidingai mano, kad vaikas prisitrynė nuospaudą, tačiau prisiminkite - vaikai nuospaudų neturi, tad beveik visais atvejais ant paduko būna karpa.

Ar įmanoma karpų atsikratyti namuose ir ką galėtumėte patarti norintiems karpas gydytis liaudiškomis priemonėmis?

Liaudiškų karpų gydymo būdų išties yra labai daug, tik nežinia, ar jie tokie veiksmingi, kaip kalbama. Be to, gydantis savarankiškai neretai sulaukiama priešingų rezultatų. Iš patirties galiu pasakyti, kad po „gydymosi“ namuose dažniausiai vis viena einama pas gydytoją - specialistą.

Na, o mūsų senoliai sakė, kad pavienes ir nedideles karputes gydyti padeda raudono šermukšnio uogos (jų patariama uždėti nakčiai arba iš jų paruošti stipraus nuoviro kompresą). Karpų, neva, galima atsikratyti naudojant stiprius aviečių nuoviro kompresus, sutrintas rugiagėlių sėklas, sumaišytas su nesūdytu sviestu, taip pat šviežias kiaulpienių, ugniažolių sultis. Stiprus kiečio nuoviras (50 g stiklinei vandens, virti 10 min.) vartojamas kaip pavilgas.

Karpas galima pamėginti šalinti ir šviežiomis česnakų sultimis arba česnako košelės ir sviesto mišiniu, kuriuo aptepus bintą užrišti ant karpos. Tokį tvarstį reikia keisti kasdien. Galima pabandyti sutrintomis putino uogomis kasdien tepti karpas ir 2–3 val. palaikyti jas aprištas. Teigiama, kas po savaitės karpų nebeliks.

Pavyzdžiui, senovės Kinijoje karpas gydydavo prie jos pridėję imbiero šaknies gabaliuką, kurį iš viršaus pridengdavo šalavijo lapu. Galite nuo centrinės kopūsto dalies nupjauti lapą ir jį pridėti prie karpos sultingąja puse. Po to apvyniokite bintu ir palaikykite apie 20 minučių. Kiek tokių procedūrų reikia, sunku pasakyti, bet liaudiškos medicinos žinovai sako, kad padeda.

Jei namuose išsigydyti karpų nepavyktų, kaip jas gydo gydytojai?

Nėra nė vieno karpų gydymo būdo, kurį taikant galima būtų panaikinti odoje esantį virusą, todėl gydymas kiekvienu atveju yra individualus ir nustačius karpos rūšį, jį skirti gali tik gydytojas. Gydymas priklauso nuo žmogaus amžiaus, jo imuninės sistemos tvirtumo, karpų išplitimo ar jų atsiradimo vietos.

Paprastai pirmiausiai gydytojai siūlo pradėti nuo mažiausiai skausmingų ir mažiausiai odą pažeidžiančių metodų, todėl dažniausiai karpas gydyti pradedama krioterapija (gydoma šalčiu). Po šalčio procedūrų aplink karpą susiformavusi pūslelė per porą savaičių nusilupa. Tai pakankamai efektyvus ir neskausmingas gydymo būdas – pakanka vos kelių procedūrų.

Karpas naikinti galima ir vietiškai jas paveikus salicilo ar kitomis rūgštimis. Jei šiuo būdu atsikratyti karpų nepavyksta, gydytojas gali rekomenduoti kantaridiną ar karpos pašalinimą chirurginiu būdu, naudojant lazerį arba elektrinę adatą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis