Stebėkite šlapimą ir užkirskite kelią rimtoms ligoms

Jūsų šlapimas gali atskleisti daugybę sveikatos sutrikimų, signalizuoti įvairias infekcijas ar informuoti apie netinkamą mitybą. Todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į bet kokius spalvos ar kvapo pakitimus.

Kaip dažnai turėtumėte šlapintis?

Kiekvienos moters rėžimas yra skirtingas, bet geriausia į tualetą keliauti nuo šešių iki aštuonių kartų per dieną. Žinoma, dažnumas priklauso ir nuo to, kiek ir kokius gėrimus vartojate. Kava, juodoji arbata, alkoholis sukelia organizmo dehidrataciją, kitaip tariant „ištraukia" organizme esančius skysčius. Todėl geriant didelius kiekius šių gėrimų į tualetą norisi dažniau. Jei jaučiate, kad norite šlapintis, tačiau negalite to padaryti, tai gali būti šlapimo takų infekcijos ar cistos požymiai.

Šlapimo (ne)sulaikymas

Jei galite ilgai kentėti sulaikydamos šlapimą nereiškia, kad turite tvirtus šlapimo pūslės raumenis. Dažnas kentėjimas gali sutrikdyti šlapimo pūslės veiklą ir minėtieji raumenys praras elastingumą. Todėl ilgainiui gali atsirasti šlapimo nelaikymo bėdų. Šlapimo nelaikymas – tai būklė, kai šlapimas išteka dėl šlapimo pūslės funkcijos kontrolės praradimo. Tai nėra liga, tai šlapimo takų ligos požymis, kurį laiku pastebėjus įmanoma išgydyti.

Skausmingas šlapinimasis

Toks šlapinimasis pasireiškia skausmu ar diskomforto jausmu, kuris juntamas šlapinantis. Labiausiai paplitusios skausmingo šlapinimosi priežastys: šlapimo organų infekcijos, lytiniu keliu plintančios ligos, parazitai ir inkstų akmenys. Esant skausmingam šlapinimuisi rekomenduojame skubiai apsilankyti pas gydytoją.

Šlapimo spalva

Normalaus šlapimo spalva keičiasi nuo šviesiai geltonos iki sodrios gintaro spalvos, priklausomai nuo jo koncentracijos. Tamsus šlapimas įprastai pasirodo rytais, kitu paros metu tai signalizuoja organizmo dehidrataciją. Tai signalas, jog jūsų organizmui trūksta vandens.

Maisto produktai ir gėrimai taip pat gali turėti įtakos tavo šlapimo spalvai. Burokėliai ar morkos ypač keičia šlapimo spalvą, taip pat ją gali pakeisti vaistai ar maisto papildai, tačiau dėl to nevertėtų nerimauti.

Kraujingas šlapinimasis

Nepanikuokite. Tai gali būti šlapimo pūslės uždegimo padarinys, kuris laiku pradėjus gydymą nesukelia rimtų problemų. Tačiau kai tik pastebite šlapime esančių kraujo pėdsakų, būtinai kreipkitės į gydytoją. Tik jis gali nustatyti priežastį ir paskirti tinkamiausią gydymą. Jei net po gydymo nenustojate kraujingai šlapintis, išsitirkite išsamiau, nes tai gali būti inkstų akmenligės ar šlapimtakių vėžio požymis.

Šlapimo kvapas

Akivaizdu, kad šlapimas ne rožėmis kvepia, tačiau jei staiga pradedate jausti itin aštrų jo kvapą, tai vėl gali būti infekcijos požymis. Susitikite su savo gydytoju, kuomet pajaučiate simptomus ar požymius, kurie jus neramina.

Kokios priežastys besukeltų šlapimo takų infekcijas, dažniausiai pasireiškiantys pirmieji požymiai yra įkyrus ir dažnas noras šlapintis, deginimo jausmas šlapinimosi metu, neretai - drumstas ar patamsėjęs šlapimas ir pilvo skausmai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis