Garsųjį Erkiulį Puaro įkūnįjęs D. Suchet apie atrastąją religiją: turiu skirti savo gyvenimą aukštesniam gėriui

„Yra skirtumas tarp aktorių, kurie yra garsenybės – kuriuos mes vadiname žvaigždėmis – ir personažų aktorių,“ – šypsosi D. Suchet (70 m.).

Šeima

Davidas Suchet gimė 1946 m. gegužės 2 d. Londone. Jo tėvas Jackas Suchet (1908–2001 m.) buvo ginekologas, gimęs Johanesburge, Pietų Afrikos Respublikoje. Laikydamasis savo tėvo nurodymų, jis studijavo verslo administravimo teoriją Keiptauno universitete, 1932 m. jis emigravo į Didžiąją Britaniją. Čia iš pradžių jis pakeitė kelis darbus, jam netgi teko lošti bridžą už pinigus. 1933 m. Jackas pradėjo mokytis medicinos Šv. Marijos ligoninės medicinos mokykloje. Kartu su seru Alexanderiu Flemmingu jis tyrinėjo penicilino panaudojimą venerinių ligų gydymui.

Vida Press

Davido mama Joan Suchet (1916–1992 m.) buvo aktorė. Vyresnis brolis Johnas Suchet (b. 1944) yra britų žurnalistas, televizijos ir radijo prodiuseris, kelių knygų, tarp jų trilogijos apie Ludwigą Van Beethoveną, autorius. Savo karjerą jis pradėjo „Reuter“ naujienų agentūroje ir 17 metų dirbo reporteriu ir laidų vedėju ITV kanale.
Jaunesnis brolis Peteris Suchet (b. 1949) yra verslininkas.

Vida Press

Ankstyvieji metai

Davidas Suchet ir jo broliai mokėsi Grenham House pensionate Kento grafystėje, vėliau privačioje Wellingtono mokykloje Somersete. Jaunystėje vienas jo hobių buvo sportas: tenisas, regbis, rankinis. Nepaisant savo pasiekimų sporte, Davidas ketino sekti savo tėvo pėdomis ir tapti gydytoju. Tačiau jo lemtis buvo kitokia: kai jam buvo 17 m., D. Suchet praėjo atranką Nacionaliniame Didžiosios Britanijos jaunimo teatre ir baigęs mokyklą jis nusprendė rinktis aktoriaus karjerą.

„Yra skirtumas tarp aktorių, kurie yra garsenybės – kuriuos mes vadiname žvaigždėmis – ir personažų aktorių, – šypsosi D. Suchet. – Šiuo atžvilgiu aš esu personažų aktorius, žmonės neina pažiūrėti į mane, jie eina žiūrėti pjesės, kurioje vaidinu, ir personažo, kurį įkūniju.“

Sulaukęs 22 m., D. Suchet baigė Londono muzikos ir dramos meno akademiją ir tapo aktoriumi. Prasidėjo jo kilimas į dramos meno aukštumas. Aktorius suvaidino pirmuosius vaidmenis Česterio Gateway teatro scenoje. Jis pripažįsta: „Teatre pradėjau nuo kuklių vaidmenų, todėl visada abiem kojomis stoviu ant žemės.“

Vida Press

„Kai dar buvau jaunas aktorius ir turėjau labai mažai darbo, papildomai dirbau „Moss Bros“ parduotuvėje oficialių drabužių skyriuje. Ten aš išmokau užsirišti kaklaraištį, nes žinojau, kad jei išmokysiu kokį pirkėją užsirišti kaklaraištį, gausiu dešimt šilingų arbatpinigių.“

Romanas su teatru

Vis dėlto šlovės teatre jam neteko laukti ilgai. 1973 m. D. Suchet ėmė dirbti Karališkojoje Šekspyro kompanijoje (Royal Shakespeare’s Company, RSC). Stratforde prie Eivono, Karališkajame rūmų teatre ir Aldvičo teatre jis vaidino garsiausiose Šekspyro pjesėse – atliko daugiau nei 20 vaidmenų: pradedant Merkucijumi „Romeo ir Džiuljetoje“, baigiant Juokdariu pjesėje „Karalius Lyras“.

Vida Press

Kinas ir televizija

Aštuntajame dešimtmetyje D. Suchet tapo gana populiarus teatro aplinkoje. Dėl savo gražaus, malonaus tembro balso, patrauklios figūros D. Suchet pradėjo gauti įvairius vaidmenis teatre ir kine. Pirmasis vaidmuo televizijoje jam buvo pasiūlytas aštuntajame dešimtmetyje.

Vida Press

Jis suvaidino televizijos serialuose „The Professionals: Where the Jungle Ends“ ir „The Protectors: Fighting Fund“. Pirmasis vaidmuo ilgametražiame meniniame filme buvo Corbett „Misionieriuje“. Garsiausi devintojo dešimtmečio vaidmenys – Blottas seriale „Blott on the Landscape“, pagrindinis vaidmuo televizijos seriale „Freud“. 1983 m. aktorius gavo pirmąjį apdovanojimą už Lavrentijaus Berijos vaidmenį komedijoje „Raudonasis monarchas“.

Vida Press

Kiti D. Suchet išgarsinę vaidmenys – Napoleonas ir Maxwellas (gavo „Emmy“ apdovanojimą), Biblijos personažų Jobo ir Arono vaidmenys, vampyrų medžiotojo vaidmuo Van Helsingo „Drakuloje“, Rubenas Robertsas iš Emilio Zola romano ir Clopinas Trouillefou „Paryžiaus katedros kupriuje“. D. Suchet suvaidino daugiau nei 70-yje televizijos ir kino filmų.

Vida Press

Didysis kino vaidmuo

D. Suchet pasakoja: „Tiesą sakant, kai buvau jaunesnis, Puaro manęs nedomino kaip knygos veikėjas. Manęs apskritai nedomino detektyvai. Perskaičiau gal du A. Conan Doyle‘o apsakymus apie Šerloką Holmsą, man jie patiko, bet ir tiek. Man daug labiau patikdavo skaityti biografijas – esu ir vaidinęs realiai egzistavusius žmones, tokius kaip Sigmundas Freudas.“

Vida Press

Bet tai nutiko 1989 m. – prasidėjo naujas skyrius apie „nediduką belgą su dideliais ūsais“. Detektyvo Erkiulio Puaro vaidmuo ilgainiui tapo Davido Suchet vizitine kortele ir suteikė jam pasaulinę šlovę. Šis gražus, elegantiškas serialas, sukurtas Agathos Christie apsakymų ir romanų motyvais, buvo rodomas du dešimtmečius.

Vida Press
Vida Press

Vida Press

Radijas ir įrašai

Nuo pat profesionalaus aktoriaus karjeros pradžios iki dabar Davidas Suchet vaidino radijo spektakliuose. Be darbo radijuje, Davidas Suchet įrašė 50 audio knygų, tarp jų – keturiasdešimt Agathos Christie detektyvinių istorijų, Johno Bunyano, Ruth Rendell, Briano Sibley ir kt. kūrinius. 2010 m. buvo išleistas didelio masto audio kūrinys – „The Jesus Storybook Bible Deluxe Edition“ – tai kūrybinga, vaikams skirta biblinių istorijų adaptacija, kurią parašė autorė Sally Lloyd-Jones.

Vida Press

Be to, Davidas Suchet gerai žinomas ir kaip animacinių personažų, dokumentinių filmų ir programų garsintojas. Jo balsas girdimas Holivudo animaciniuose filmuose „Srovės nublokšti“ ir „Pinokis“, BBC dokumentiniuose televizijos projektuose „Kosminė odisėja. Skrydis į planetas“, „Kosminė odisėja. Robotai pionieriai“, „Jėzaus istorija“ ir „Gyvenimas iki mirties“.

Vida Press

Specialus metodas

Interviu su D. Suchet ir straipsniuose apie jį kaskart minimas specialus metodas, kuris jam padeda įsijausti į vaidmenį. Prieš pradėdamas vaidinti naują veikėją, aktorius paima popieriaus lapą ir padalija jį perpus. Vienoje pusėje jis surašo, kuo jis panašus į veikėją, o kitoje – kuo skiriasi nuo jo. Kolegos aktoriai dažnai pasišaipo iš jo „sąrašiukų“, bet aktorius jau kelis dešimtmečius nėra nukrypęs nuo šios savo taisyklės.

Vida Press

„Labai noriu, kad žmonės matytų personažą, kurį vaidinu, o ne mane, aktorių Davidą Suchet. Svarbiausias yra ne aktorius, o veikėjas, jo temperamentas, pasaulėžiūra, tai, kuo jis domisi“, – sako jis.

„Tai labai įdomu ir teikia pasitenkinimą, – sako jis apie savo įvairialypę karjerą. – Kiekviename vaidmenyje jaučiuosi lyg grįžtantis atgal į pradžią ir galvoju „O Dieve, ar man pavyks?, nes kiekvienas vaidmuo man iššūkis.“

Ir tada priduria: „Mano talentas, jei apskritai turiu talentą, yra persikūnyti į kitus žmones – perprasti juos ir tapti jais.“

Vida Press

Visuomeninė veikla

2005 m. D. Suchet buvo išrinktas Temzės upės aljanso (angl. River Thames Alliance) pirmininku. 2006 m. Davidas sutiko tęsti savo pareigas dar vienerius metus. Jis taip pat atsakingas už Temzės upės laivų projektą.

Vida Press

Asmeninis gyvenimas

1976 m. D. Suchet vedė teatro aktorę Sheilą Ferris, su kuria jis susipažino kai dirbo Belgrado teatre Koventryje. Devintajame dešimtmetyje Sh. Suchet baigė savo karjerą teatre, kad galėtų auginti vaikus – sūnų Robertą (gimė 1981 m.) ir dukterį Catherine (gimė 1983 m.).

Vida Press
Vida Press

Hobis

Mėgstamiausias D. Suchet hobis yra fotografija. Aktorius fotografija susidomėjo, kai jo senelis iš motinos pusės Jamesas Jarchas, kuris buvo garsus spaudos fotografas, padovanojo jam fotoaparatą „Kodak“. Senelis tapo jo pirmuoju fotografijos mokytoju: paaiškino jam fotoaparato veikimo principus ir davė kelis svarbius patarimus, kurie pažadino jame tikrą aistrą fotografijai.

Vida Press

2012 m. ITV kanalas parodė televizijos filmą „Davidas Suchet: žmonės, kuriuos aš fotografavau“, skirtą Davido seneliui fotografui, kurio daryti garsių žmonių, tokių kaip Winstonas Churchillis, Jos Didenybė karalienė Elžbieta II, Einsteinas ir kitos XX a. garsenybės, portretai figūravo pirmuosiuose britų laikraščių puslapiuose penktajame ir šeštajame dešimtmetyje. Be abejo, filmą pristatė Davidas Suchet.

Dar vienas D. Suchet hobis yra muzika. Aktorius groja būgnais, be to, būdamas 40 m., jis išmoko groti klarnetu.

Vida Press

Filosofija

David Suchet yra anglikonų protestantas. Jo tėvas buvo žydas, kuris laikėsi ateistinių pažiūrų, o motina – krikščionė, kuri reguliariai lankė bažnyčią. Davido ir jo brolių vaikystėje nebuvo jokio religinio auklėjimo. Aktorius įtikėjo būdamas 40-ies metų, jis pasirinko anglikonų bažnyčią.

Vida Press

„Aš esu krikščionis. Tikiu krikščionybės principais ir daugumos kitų religijų principais, ypač tuo, kad žmogus turi skirti savo gyvenimą aukštesniam gėriui. Manau, visiems mums svarbiausia išmokti gyventi dabartyje ir nepasiduoti ateities baimei ir nerimui ar praeities skausmui.“

Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis