Leidykla „Tyto alba“ Vilniaus knygų mugėje-2017

Savaitė beliko iki didžiausios skaitytojų ir leidėjų šventės – Vilniaus knygų mugės, kuri šiemet vyks vasario 23-26 dienomis Litexpo koncertų ir kongresų rūmuose.

Ženklai ir netikėtumai

Šiemet mugės lozungas „Lietuviški ženklai pasaulyje“ – tad aiškinsimės, kur ir kokių ženklų, žymių, pėdsakų paliekame.

Šiemet „Tyto alba“ didžiuojasi savo penkiais autoriais, kurie pristatyti Metų knygos rinkimuose – tai poteksčių, estetinių išgyvenimų ir nuojautų poetikos kupinas stiliaus virtuozės DANUTĖS KALINAUSKAITĖS trumposios prozos rinkinys „Skersvėjų namai“, VIOLETOS PALČINSKAITĖS ypatingo įtaigumo prisiminimų knyga „Atminties babilonai: aš vejuos vasarą“, intelektualiųjų esė meistro EUGENIJAUS ALIŠANKOS knyga, subtiliai balansuojanti tarp kultūros ir kasdienybės – „Empedoklio batas: tolimųjų reisų esė“, Nacionalinės premijos laureato KĘSTUČIO NAVAKO pirmas romanas – grakštaus stiliaus ir elegantiško humoro „Vyno kopija“ ir DAINIAUS GINTALO sūkuriuojančios, siautėjančios ekspresionistinės poezijos knyga „Adatos“.

Netrukus sužinosime, už ką balsavo lietuvių skaitytojai, o knygų mugėje bus paskelbtas literatūros mokslininkų (LLTI ) paskelbto kūrybiškiausių autorių dvyliktuko laureatas. Kūrybiškiausiųjų sąraše šiemet – du „Tyto alba“ autoriai – poetas, eseistas, rašytojas RIMANTAS KMITA su Šiaulių miesto šnekamąja kalba parašytu romanu „Pietinia kronikas“ ir poetas, vertėjas DAINIUS GINTALAS su poezijos knyga „Adatos“.

Viltšyras, Barselona, Paryžius – Vilnius

Leidykla „Tyto alba“ savo gerbėjams knygų mylėtojams paruošė dvylika renginių Litexpo konferencijų salėse ir keletą susitikimų savo atnaujintame stende.

Šiemet į Vilnių sutiko atvykti trys užsienio svečiai, itin populiarūs ne
tik savose šalyse, bet ir už jos ribų – britų rašytoja, pasaulinių bestselerių autorė KATHERINE WEBB, kurios knygos išverstos į beveik 30 kalbų, talentingus romanus jau kelerius metus puikiai vertina ir Lietuvos skaitytojai -- išleisti trys K. Webb istoriniai-psichologiniai romanai – „Palikimas“, „Nematomieji“ ir „Primiršta daina“. Rašytoją mugėje pamatysime šeštadienį, 18 val. (salė 5.1), ją kalbins žurnalistė ir rašytoja Gabija Vitkevičiūtė. Tikimės, kad kito Katherine Webb romano herojai šiuo metu nieko neįtardami vaikšto Vilniaus gatvėmis.

Ispanų įžymybė, charizmatiškasis FRANCESCAS MIRALLESAS, atskrisiantis iš Barselonos, Lietuvos skaitytojams žinomas kaip dviejų romanų -- „Maži dalykai dideli“ ir „Vabi sabi, arba Romanas apie netobulumo grožį“ -- autorius. Tačiau Katalonijoje gimęs rašytojas, vertėjas, žurnalistas ir muzikantas parašė daugybę kūrinių – romanų ir savipagalbos knygų, vienas ir su bendraautoriais. Šią Nekasdienių susitikimų dieną 16 val. (salė 5.1) su Francescu Mirallesu kalbėsis rašytojo bičiulė, žurnalistė ir rašytoja, gyvenanti Berlyne, Lina Ever-Neverbickienė. O Vilniaus Rotušėje penktadienio vakarą mero Remigijaus Šimašiaus priėmimo metu rašytojas tars sveikinimo žodį mugės svečiams ir šeimininkams.

Su trečiu garbiu mugės svečiu, pasaulinio garso mediku iš Prancūzijos dr. JEANU CLAUDE‘U LAPRAZU, knygos „Individualizuota medicina: atgauti ir išsaugoti sveikatą“ autoriumi, endobiogeninio gydymo metodo kūrėju, gerbėjai susitiks ir knygų mugėje, ir už mugės ribų. J.-C. Laprazas, 40 metų dirbęs šeimos gydytoju ir onkologu, sukūrė ir plačiai taiko, tarp daugybės šalių ir Lietuvoje – personalizuotą, tai yra konkrečiam žmogui taikomą, gydymo metodą. Knygų mugėje dr. Laprazas su skaitytojais bendraus ir autografus dalys „Tyto alba“ stende šeštadienio rytą – nuo 11 iki 12.30 val. Žymusis medikas vasario 24-25 dienomis “Shakespeare Boutique“ viešbučio (Bernardinų g. 8) konferencijų salėje dalyvaus diskusijoje „Individualizuota medicina, arba Endobiogenika. Inovatyvus požiūris medicinoje“ kartu su iškiliais lietuvių medikais. Vasario 24 d. 19-21 val. (registracijos pradžia 18.30 val.); vasario 25 d., 15–17 val. (registracijos pradžia 14.30 val.) Renginys viešas, būtina iš anksto registruotis el. paštu: info@endobiogeny.lt.

Lietuviški ženklai – ir Havajuose

Artėjančios Vilniaus knygų mugės tema -- Lietuviški ženklai pasaulyje – tai Lietuvos žmonės, gyvenantis įvairiose pasaulio žemynuose, kuriantys, tačiau paliekantys pėdsakų ne tik ten, bet ir čia. 2017-ųjų Vilniaus knygų mugė ieškos lietuviškų ženklų pasaulyje, žvalgysis, kas naujo, kokios žvaigždės spindi ir Lietuvos literatūros padangėje, kas mums patiems įdomu namuose.

Trys kūrėjos, rašytojos, gyvenančios svetur, trys „ženklai“ ir trys skirtingi gyvenimai. LINA EVER, RŪTA MATAITYTĖ, VAIVA RYKŠTAITĖ – ar jas sieja tik troškimas kurti lietuviškai, dalytis savo gyvenimo patirtimi, nepaisant atstumų bendrauti su skaitytojais, dalyvauti Lietuvos kultūriniame gyvenime?

Penktadienį 13 val. (salė 5.1) – Lietuvių rašytojos iš trijų šalių susitiks su skaitytojais bendrame renginyje, jį ves radijo kultūros laidų vedėjas, žurnalistas, knygų apžvalgininkas MARIJUS GAILIUS. Apie kūrybą ir gyvenimą svetur, savo naujas knygas pasakos iš Berlyno atvykusi LINA EVER-NEVERBICKIENĖ, išleidusi trečią knygą – aistringąjį „Berlyno romaną“, rašytoja, vertėja, architektė RŪTA MATAITYTĖ iš Oslo pristatys naujausią savo knygą – savito, įtaigaus stiliaus romaną „Jos vardas Magija“ ir ką tik išleisto romano „Trisdešimt“ autorė VAIVA RYKŠTAITĖ (penkta Vaivos knyga!), atvykusi iš Havajų, Kapitono Kuko miesto.

Kunigo staigmenos, daktaro vaidinimas ir gidės meilės stotelės

Pirmąją knygų mugės dieną – ketvirtadienį, vasario 23-iąją, nuo pat ryto kunigas ALGIRDAS TOLIATAS dalins autografus „Tyto alba“ stende. Nepaprasto populiarumo sulaukusios knygos „Žmogaus ir Dievo metai“ autorius žada būti Litexpo koncertų ir parodų centre nuo 10 iki 17 valandos, jūsų laukia dovanos ir netikėtumai.

Renginių maratoną „Tyto alba“ pradės 16 val. (salė 5.3) su lietuviškuoju bestseleriu „Pragaro ambulatorija“. Šią knygą parašė jaunas gydytojas ANDRIUS ČERNAUSKAS, dirbantis Skubiosios pagalbos skyriuje ir savo (ne)kasdieniškas patirtis aprašęs knygoje. Kūrinio pristatymas bus ne įprastas kalbėjimas, o vaidinimas knygos istorijų motyvais – Andriui Černauskui talkins bičiuliai iš Apeirono teatro (Klaipėda).

Užsukę 18 val. į Rašytojų kampą susitiksite su profesionalia gide LIUDA MATONIENE – knygos „Vilnius: meilės stotelės. Romantiškasis miesto žemėlapis“ autore. Autorė kviečia kitaip pažvelgti į Vilnių – pasivaikščioti knygos puslapiais po senamiesčio vietas, kuriose kadaise virė aistros, liepsnojo širdys ir dužo likimai. Kaip ir dabarties mieste. Apie knygą, pasakojančią daugiau kaip 20 meilės istorijų (Vytauto Didžiojo ir Onos Vytautienės, Kotrynos Jogailaitės ir Jono Vazos, Sofijos Tyzenhauzaitės ir Aleksandro I, Šlapelių, Čiurlionių, Adomo Mickevičiaus ir jo mūzų ir kt.) mintimis dalinsis kultūros apžvalgininkė RŪTA MIKŠIONIENĖ ir menotyrininkas SAULIUS PILINKUS.

Ilgąjį penktadienį – net 7 pasimatymai

Norite susitikti su žmogumi, kuris jums įrodys, kad nemokate iškepti kiaušinienės ir jūsų veikla virtuvėje iki šiol buvo tik virtinė didesnių ar mažesnių klaidų? Bet ne tik apie tai šnekučiuosis du virtuvės užkariautojai – knygos „Virtuvės užkariavimo menas“, seniausio kulinarinio tinklaraščio autorius, „Verslo klasė“ skiltininkas, solidus IT analitikas GIEDRIUS VILPIŠAUSKAS, ir TV laidų vedėjas, žurnalistas, garsus keliautojas VYTARAS RADZEVIČIUS. Ruoškite klausimus, jus nustebins atsakymai! Iki susitikimo penktadienį 12 val. salėje 5.2.
17 val. į salę 5.1 kvies kunigas Algirdas Toliatas, nepaprasto populiarumo knygos „Žmogaus ir Dievo metai“ autorius. „Tai ne vien pamokslai, tai mano sielos knyga“, – sako charizmatiškasis dvasininkas. Renginyje dalyvaus A. Toliato bičiuliai – „Delfi“ vyriausioji redakorė MONIKA GARBAČIAUSKAITĖ-BUDRIENĖ, žurnalistas, TV laidų vedėjas EDMUNDAS JAKILAITIS, politikos apžvalgininkas, žurnalistas RIMVYDAS VALATKA.

Išgirsite ir Policijos pareigūnų gospelo chorą, knygos autorius mįslingai šypsodamasis žada ir kitų staigmenų. Kunigą A. Toliatą sutiksite „Tyto alba“ stende ketvirtadienį nuo 10 iki 17 val., penktadienį – nuo 10 iki 19 val. ir šeštadienį – nuo 13 iki 19 val.

Ko gi vis dėlto negalima sakyti merginai bare? 17 val. (salė 5.5) šį klausimą galėsite užduoti debiutinio saviironiško romano „Ko negalima sakyti merginai bare“ autoriui POVILUI ŠKLĖRIUI. Kartu su Povilu brendimo romanų temas ir potėmes gvildens žurnalistas, radijo kultūros laidų vedėjas, knygų apžvalgininkas MARIJUS GAILIUS ir poetė AUŠRA KAZILIŪNAITĖ.

18 val. Rašytojų kampe jūsų lauks dvi ypatingos moterys – dvi draugės, dvi kūrėjos... Ne tik apie knygas kalbėsis UGNĖ BARAUSKAITĖ ir aktorė INGA JANKAUSKAITĖ.

„Kas yra bohema? Toks gyvenimo žanras. Laisvė būti kitaip“, – sako rašytoja Ugnė Barauskaitė, visą rudenį skaitomiausių knygų dešimtukuose karaliavusio romano „Vieno žmogaus bohema“ ir neseniai perleisto romano „Dešimt“ autorė.

Dėmesio! 19 val. (salė 5.3) – poeto, eseisto, rašytojo RIMANTO KMITOS „Pietinia kronikas“! Pirmas romanas, parašytas Šiaulių šnekamąja kalba, apie Šiaulius ir apie regbį, apie lietuviškuoju Mančesteriu vadinto miesto kultūrą, muziką (BIX, „Saulė“, „Žuwys“, „Lygiailyja“, „Gin Gas“), apie dabar jau beveik egzotišką laukinį laiką, atgautos laisvės laiką, ir, žinoma, apie meilę. Renginyje dalyvaus autoriaus draugai – poetas, vertėjas MARIUS BUROKAS, teatro režisierius ANTANAS GLUSKINAS, dailės teoretikas VIRGINIJUS KINČINAITIS. Renginio vedėjas – poetas, dramaturgas MINDAUGAS NASTARAVIČIUS. Renginio kalba derinama.

Paskutinis Ilgojo penktadienio renginys – 20 val. (salė 5.2) REGIMANTO DIMOS, nuskambėjusio šnipų romano „Vilniaus plovas“ autoriaus, naujų knygų – „Bronislovas ir imperatorius“ bei ką tik išleistų „Gyvenimo stebėtojo memuarų“ pristatymas. R. Dima, į literatūrą atėjęs iš verslo pasaulio, užsimojo atversti daugumai nežinomus, skaudžius tiek lietuviams, tiek ir lenkams XIX a. puslapius, papasakoti apie idėjas, valdžiusias ano šimtmečio protus, apie stulbinančių biografijų lietuvius, palikusius pėdsakų pasaulio istorijoje. Renginyje dalyvaus menotyrininkas ERNESTAS PARULSKIS, renginį ves aktorius AUDRIUS BRUŽAS.

Reikia tiek nedaug...

Sekmadienį nepraleiskite progos nusipiešti gyvenimą – taip taip, tai ne pokštas! – nuo 12 iki 14 valandos BRIGITA PAULAUSKIENĖ, sertifikuota fraktalinio piešimo metodo mokytoja, nuo 2004 m. vedanti seminarus Lietuvoje ir užsienyje, knygos „Nusipiešk gyvenimą, kokio nori“ autorė kvies į kūrybinę fraktalinių piešinių studiją. Tai smagu ir naudinga – ir nebūtina išeiti piešimo mokslų.

Romanas „Basas ir laimingas“ – įtaigiai papasakota istorija apie arkivyskupo šv. Brunono paskutinę misiją į tolimas, mažai žinomas lietuvių žemes, apie krikščioniškojo ir baltų pagoniškojo pasaulių susidūrimą. Apie vieną kontroversiškiausių mūsų tolimos praeities epizodų rašytojas SAULIUS ŠALTENIS kalba itin subtiliai, neteisdamas ir neteisindamas. Charizmatiškąjį intensyvų kūrybinį laiką išgyvenantį lietuvių rašytoją („Demonų amžius“, „Žydų karalaitės dienoraštis“) kalbins visuomenės veikėja, aktorė NIJOLĖ OŽELYTĖ. Renginyje dalyvaus leidėja, „Tyto alba“ vadovė LOLITA VARANAVIČIENĖ. Lauksime jūsų sekmadienį 13 val. salėje 5.2.

Tad ispūdingų susitikimų su rašytojais, nekasdieniškų įspūdžių, protingų ir išmintingų knygų Jums linki leidykla „Tyto alba“!

Leidyklos „Tyto alba“ programa Vilniaus knygų mugėje – 2017

Ketvirtadienis (vasario 23 d.)

16 val. 5.3 Andrius Černauskas „Pragaro ambulatorija“. Dalyvauja Apeirono teatras.
18 val. Rašytojų kampas. Liuda Matonienė „Vilnius: meilės stotelės. Romantiškasis miesto žemėlapis“. Vedėja Rūta Mikšionienė. Dalyvauja Saulius Pilinkus.

Penktadienis (vasario 24 d.)

12 val. 5.2. Giedrius Vilpišauskas „Virtuvės užkariavimo menas“. Vedėjas Vytaras Radzevičius.
13 val. 5.1. Lina Ever „Berlyno romanas“, Rūta Mataitytė „Jos vardas Magija“, Vaiva Rykštaitė „Trisdešimt“. Vedėjas – Marijus Gailius.
17 val. 5.1. Algirdas Toliatas „Žmogaus ir Dievo metai“. Vedėjas – Edmundas Jakilaitis. Dalyvauja: Monika Garbačiauskaitė, Rimvydas Valatka, Policijos pareigūnų gospelo choras.
17 val. 5.5. Povilas Šklėrius „Ko negalima sakyti merginai bare“. Vedėjas – Marijus Gailius. Dalyvauja Aušra Kaziliūnaitė.
18 val. Rašytojų kampas. Ugnė Barauskaitė „Vieno žmogaus bohema“, „Dešimt“. Vedėja: Inga Jankauskaitė.
19 val. 5.3. Rimantas Kmita „Pietinia kronikas“. Vedėjas – Mindaugas Nastaravičius. Dalyvauja: Marius Burokas, Antanas Gluskinas, Virginijus Kinčinaitis.
20 val. 5.2. Regimantas Dima „Bronislovas ir imperatorius“, „Gyvenimo stebėtojo memuarai“. Vedėjas – Audrius Bružas. Dalyvauja Ernestas Parulskis.

Šeštadienis (vasario 25 d.)

16 val. 5.1. Francesc Miralles „Maži dalykai dideli“, „Vabi sabi, arba Romanas apie netobulumo grožį“. Vedėja – Lina Ever-Neverbickienė.
18 val. 5.1. Katherine Webb „Palikimas“, „Nematomieji“, „Primiršta daina“. Vedėja – Gabija Vitkevičiūtė

Sekmadienis (vasario 26 d.)

13 val. 5.2. Saulius Šaltenis „Basas ir laimingas“. Vedėja – Nijolė Oželytė. Dalyvauja Lolita Varanavičienė.

Autografus dalija ir su skaitytojais bendrauja “Tyto alba” stende (5.A02)

Ketvirtadienis (vasario 23 d.)
10-17 val. Algirdas Toliatas.
17 val. Andrius Černauskas.
18.45 val. Liuda Matonienė.

Penktadienis (vasario 24 d.)
10-19 val. Algirdas Toliatas.
13 val. Giedrius Vilpišauskas.
14 val. Lina Ever, Rūta Mataitytė, Vaiva Rykštaitė.
18 val. Algirdas Toliatas.
18 val. Povilas Šklėrius.
19 val. Ugnė Barauskaitė.
20 val. Rimantas Kmita.

Šeštadienis (vasario 25 d)
11-12.30 val. Jean-Claude Lapraz.
13-19 val. Algirdas Toliatas.
17 val. Francesc Miralles.
19 val. Katherine Webb.

Sekmadienis (vasario 26 d.)
12–14 val. Brigita Paulauskienė. Kūrybinė fraktalinių piešinių studija.
14 val. Saulius Šaltenis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis