7 įvykiai, kurių negalite praleisti

Renginių gidas: ką pamatyti, kur nueiti šią savaitę.

Savaitės (kovo 6–12 d.) kultūrinių renginių gidas

Koncertai
1

Kovo 7 d. 20 val. nepraleiskite galimybės tarsi pasisupti ant vandenyno bangų gulint ant banglentės, leidžiant saulei glostyti kūną ir žinant, kad krante laukia mylinti širdis. Tokia nuotaika alsuoja muzikanto, banglentininko, fotografo, filantropo, hito „I’m Yours“ autoriaus Jason’o Mraz’o muzika. Vilniuje, koncertų salėje „Compensa“, jis atliks akustinę programą „An evening with Jason Mraz and his guitar“. Dukart „Grammy“ apdovanojimų laimėtojas kuria nuostabias balades – pasikelkite nuotaiką prieš kovo 8-ąją!

Organizatorių archyvas

2

Kovo 7 d. Kauno filharmonijoje ir kovo 8 d. Vilniaus filharmonijoje koncertuos maestro Kasparas Uinskas. Programoje – F. Chopin'o ir L. van Beethoven'o opusai. Pianistas interviu žurnale „Moteris“ yra sakęs, kad Mozartas, Rachmaninovas, Chopinas kūrė tobulą muziką. „Esu savęs klausęs: „Kokia muzikos atlikimo forma yra geriausia?“ Kartą radau atsakymą: tobuliausia tada, kai muzika tampa natūrali kaip gamta. Gamta yra tobula. Jos procesų, kai pučia vėjas, šlama lapai, ošia bangos, nepagerinsi. Jei sugebi lygiai taip pat natūraliai kvėpuoti muzikuodamas, tavo muzika atkartoja gamtą“, – sakė nuo 5-erių metų muzikuojantis ir niekuo kitu nuo vaikystės savęs neįsivaizdavęs atlikėjas. Jis pripažino, kad muzika atspindi, koks jis yra pats. „Kai augau ir mokiausi, išgyvenau daug sudėtingų momentų. Mano gyvenimas buvo banguotas lyg audringa jūra, dažnai patirdavau sunkumų dėl to, kaip pritapti. Gyvenimas mane išmokė būti vienokį – gražiai elgtis su žmonėmis, santūriai bendrauti, o muzikos pasaulis man leidžia jaustis kitokiam“, – teigė K. Uinskas.
Koncertų pradžia: Kaune – 18 val.; Vilniuje – 19 val.

A. Gintalaitės nuotr.

3

Kovo 10 d. 20 val. Vilniuje, koncertų salėje „Compensa“, laukiami vyresnės kartos melomanai. Ian’as Anderson’as su grupe „Jethro Tull“ atliks žinomiausius ir kelis naujus kūrinius. Net nežinantiesiems šios 1967-aisiais Lutone (Anglija) susibūrusios grupės muzikos veikiausiai yra atmintin įsirėžęs viena koja stovinčio ir fleita grojančio muzikanto įvaizdis. Pirmąkart ant vienos kojos per koncertą grupės lyderis Ian’as Anderson’as stovėjo septintojo dešimtmečio pabaigoje – tąkart prie lūpų jis glaudė lūpinę armonikėlę. Vėliau „vienakojo“ atlikėjo rankose atsidūrė fleita. Stovėdamas viena koja I. Anderson'as grojo ir per pirmąjį koncertą Vilniuje. Tąkart progresyviojo roko, nuo kurio savo gyvavimą pradėjo ši grupė, buvo galima justi nebent labai tolimus atgarsius. Vis dėlto su daugybe atlikėjų ir instrumentalistų atliekamas baroko (pasak paties atlikėjo, tam įtakos turi jo atradimas – kompozitorius J. S. Bach'as), įvairių šalių etninės muzikos muzikos ir bliuzo mišinys nuteikia energingai.

4

Kovo 11 d., Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, paminėkite Palangoje, klausydamiesi pasaulinio garso žvaigždės, puikios instrumentalistės, olandų saksofonininkės Candy Dulfer. Ši atlikėja garsėja ne tik savo kūryba, bet ir bendradarbiavimu su Prince’u, Beyonce, Chaka Khan, David'u Sanborn'u, daugeliu kitų atlikėjų. Per savo koncertus šėlti ir nukelti pastato stogą nuolat kviečianti saksofonininkė yra sakiusi, kad ji savo muzika nori žmonėms suteikti teigiamos energijos, nes ši yra gyvenimo kokybės, sveikatos ir džiaugsmo garantas. Įsivaizduoju, kaip gera, paklausius uždegančio džiazo ir populiariosios muzikos, pasivaikščioti pavasariu alsuojančiu pajūriu. Koncertas vyks Palangos koncertų salėje, pradžia – 19 val.

Organizatorių archyvas

Kinas

5

Nuo kovo 10 d. „Povaizdis“. Tai paskutinis lenkų režisieriaus Andrzej'aus Wajda'os filmas apie sovietinės represijos paženklintą lenkų tapytojo avangardisto Władysław'o Strzemińsk'io (aktorius Bogusław'as Linda) gyvenimą. Menininkas už stalinistinei meno politikai prieštaraujančias idėjas neteko dėstytojo vietos Lodzės meno akademijoje, buvo išbrauktas iš Menininkų sąjungos sąrašų. Kartu tai reiškė, kad jis neteko galimybės gauti maisto kuponų. Filme rodoma, kaip dailininkas, padedamas studentų ir prižiūrimas anksti subrendusios mažametės dukters, bando kovoti už teisę kurti ir būti. Režisieriui buvo svarbu ne pažodžiui atkartoti šio menininko biografiją, o sukurti filmą impresiją. Žmogiškumu ir jautrumu patraukiančioje juostoje iškyla šiek tiek idealizuotas dailininko W. Strzemińsk'io paveikslas.

Filmo platintojų nuotr.

Paroda

6

Iki kovo 12 d. Vilniaus paveikslų galerijoje veikia paroda „Nikolajus Rerichas ir Latvija“ (kuratorė – Ksenija Rudzīte, koordinatorius Vilniuje – Skaistis Mikulionis). Ji atskleidžia daugeliui menkai žinomą šio garsaus istorinių paveikslų autoriaus, teatro dailininko, pedagogo, filosofo, mokslininko, keliautojo ryšį su Latvija. Ypač šiuo pažiūriu aktualūs asmeniniai dokumentai, laiškai ir nuotraukos,liudijantys menininko latviškas šaknis. Sankt Peterburgo imperatoriškosios dailės akademijos absolventas, vienas iš Rusijos meninį gyvenimą pakeitusio judėjimo „Meno pasaulis“ lyderių vokiečių kilmės rusų dailininkas N. Rerichas, kaip ir dauguma iškiliausių sidabro amžiaus menininkų, buvo priverstas emigruoti. Jis gyveno Suomijoje, Švedijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, JAV, o labiausiai žavėjosi unikaliomis Tibeto, Indijos, Kinijos, Mongolijos, Sibiro, Japonijos kultūromis. Kad ir kur būdamas, N. Rerichas neprarado ryšio su savo protėvių žeme Latvija ir padovanojo jai didelę kūrinių kolekciją. Tad parodoje eksponuojami iš Latvijos nacionalinio dailės muziejaus, Liepojos muziejaus, Latvijos Rericho draugijos, Latvijos valstybinio istorijos archyvų surinkti paveikslai (kai kurie – nerodyti Lietuvoje) ir kiti eksponatai. Taip pat – N. Rericho sūnaus Sviatoslavo darbai.

Organizatorių archyvas

Susitikimai

7

Kovo 8 d. vyks du renginiai pasaulinio garso mąstytojo, mitologo, semiotiko, kalbininko, kultūros ir literatūros kritiko, eseisto Algirdo Juliaus Greimo 100-osioms gimimo metines paminėti. 2017-uosius metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė A. J. Greimo metais. 16 val. Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje įvyks parodos, kurioje eksponuojami mokslininko rašytiniai dokumentai, laiškai iš Aleksandrijos, asmeninės nuotraukos, atidarymas (paroda veiks iki kovo 20 d.), taip pat knygos „A. J. Greimas: asmuo ir idėjos“ sutiktuvės ir diskusija „Nežinomas Greimas archyvuose“ (joje dalyvaus: dr. Arūnas Gelūnas, Simona Grikštaitė, dr. Jurgita Katkuvienė, dr. Jūratė Levina, prof. Kęstutis Nastopka ir Lietuvos centrinio valstybės archyvo direktorius Dalius Žižys). 18 val. Vilniaus rotušėje iškilmingo minėjimo metu apie A. J. Greimo gyvenimą, veiklą, nuopelnus mokslui ir Lietuvai kalbės: Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas, Nacionalinės premijos laureatas prof. Kęstutis Nastopka, literatūrologas ir leidėjas dr. Saulius Žukas. Skambės Vilniaus savivaldybės choro „Jauna muzika” (vad. Vaclovas Augustinas) atliekami kūriniai prancūzų ir lietuvių kalbomis.

Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnybos archyvo nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis