Testas. Kas jums yra meilė – geismas, prisirišimas ar žaidimas?

Jei norite sužinoti, koks mylėjimo būdas būdingas jums, atlikite trumpą testą.

Bandymai apibrėžti, kas yra tikra meilė, dažniausiai patiria fiasko, nes kiekvienas šį jausmą suvokia ir išgyvena skirtingai.

Žmogaus meilės samprata priklauso nuo daugelio dalykų – amžiaus, patirties, jo jausmų objekto. Vis dėlto psichologai priėjo prie išvados, kad labiau mūsų išgyvenamą meilės jausmą lemia ne jo objektas, o subjektas, t.y. mes patys. Anot jų, net jei per visą savo gyvenimą įsimylite ne vieną kartą, dažniausiai darote tai taip pat. Kitaip tariant, kiekvienas žmogus turi tam tikrą mylėjimo būdą, kuris paprastai nesikeičia.

Jei norite sužinoti, koks mylėjimo būdas būdingas jums, atlikite trumpą testą. Perskaitykite žemiau esančius 9 teiginius apie meilę ir įvertinkite jų teisingumą 5 balų skale (1 balas reiškia „visai netinka“, 5 – „tikrai taip“).

1. Mano dabartinis partneris pakerėjo mane iškart, vos susitikome.
2. Man patrauklus tam tikras žmonių tipas, ir mano partneris atitinka tą idealą.
3. Mudu su partneriu tiesiog jaučiam, kad esam vienas kitam skirti.
4. Aš vertinu santykius, išaugusius iš stiprios draugystės.
5. Negaliu tiksliai pasakyti, kada įsimylėjau. Atrodo, tai atsitiko per ilgą laiką.
6. Meilė nėra kažkas slėpiningo, tai ypatinga prisirišimo ir draugystės forma.
7. Mano partneris nesidžiaugtų, jei sužinotų apie kai kuriuos mano išdykavimus.
8. Man patiktų vienu metu draugauti su keliais partneriais.
9. Gana lengvai atsigaunu po nelaimingos meilės.

Dabar sudėkite 1, 2 ir 3 teiginio balus; paskui 4, 5 ir 6, ir galiausiai 7, 8 ir 9 teiginių balus.
Pažiūrėkite, kuri suma iš šių trijų yra didžiausia. Tai ir apibūdins jūsų mylėjimo būdą.

Geismas

Jei didžiausia yra jūsų pirmųjų trijų teiginių suma, jus valgo geismas. Tokie žmonės turi labai tvirtą nuomonę apie tai, kokias fizines ir psichologines savybes turi turėti jų geistinas partneris. Sutikę tokį žmogų, jie paprastai įsimyli iš pirmo žvilgsnio ir, jei jausmai yra abipusiai, neria į emociškai intensyvius santykius. Tokie įsimylėjėliai yra ekstravertiški, dosnūs, jie labai vertina turimus santykius ir jaučiasi juose saugūs. Jie linkę pamesti galvą dėl partnerio ir net nepagalvoja apie neištikimybę. Tokie santykiai gali trukti iki kelių metų ar net visą gyvenimą, bet dažniausiai pamažu ryšys silpnėja, nes gyvenimo meilė keičiasi (arba nusiimami rožiniai akiniai) ir paaiškėja, kad geismo objektas ne visai atitinka turimus kriterijus. Tuomet pradedama dairytis kito objekto. Mylintys šiuo būdu nelinkę taikstytis su kompromisais, meilė jiems svarbiausia salyga likti kartu – jei ji praėjo, reikia atsisveikinti.

Prisirišimas

Jei daugiausiai balų surinko antrasis trejetukas, pasitikėjimą jūs vertinate labiau nei geismą. Užuot susikūrę tobulo mylimojo paveikslą ir ieškoję žmogaus, kuris jį atitiktų, tokie žmonės plečia savo pažįstamų ratą, tikėdamiesi, kad tarp jų tikrai atsiras toks, kuris galėtų tapti patikimu partneriu. Kartą įsipareigoję, jie tvirtai laikosi savo pasirinkimo net ir tuomet, kai juo ima abejoti, yra ištikimi ir visuomet palaiko savo partnerį. Tai pasiaukojantys ir patiklūs žmonės, vertinantys saugumą, tradicines vertybes, o jų jausmus neretai nusveria racionalūs argumentai. Tai vadinamieji „vienmyliai“ – ryšį jie užmezga kartą ar du per gyvenimą, ir net jei partneris pasirodo esąs ne visai toks, kokio norėtųsi, savo jėgas skiria ne kito partnerio paieškoms, o turimo ryšio gelbėjimui ir išsaugojimui.

Žaidimas

Jei didžiausią balų sumą surinkote iš paskutinių trijų argumentų, jums meilė yra žaidimas. Taip myli žmonės, neturintys jokių susikurtų idealų ir nepervertinantys ilgalaikių įsipareigojimų. Jiems smagu vienu metu turėti daug gerbėjų ir daug pasirinkimų. Kuo jų mylėti žmonės yra skirtingesni, tuo įdomiau. Šio tipo mylintieji siekia naujų, jaudulį žadinančių patirčių, todėl nuolat blaškosi nuo vienų trumpalaikių santykių prie kitų. Nors jie deklaruoja, kad niekaip negali rasti tinkamos antrosios pusės, dažniausiai to nė nesiekia, nes malonumą jiems teikia pats medžioklės azartas. Nepaisant išorinio donžuano įvaizdžio, jie yra nervingesni ir drovesni nei kiti, jiems stinga empatijos ir emocinio išprusimo, todėl jie nelabai supranta kitų žmonių jausmus. Šie žmonės labai bijo būti palikti, todėl vengia pernelyg suartėti ar prisirišti.

Nors visuomenė turi labai aiškią poziciją, koks mylėjimo būdas yra geresnis, o koks visai netinkamas, iš tiesų tokie vertinimai nieko nekeičia. Nors ir kiek smerktume žaidėjus dėl jų lengvabūdiškumo, neišmokysime jų prisirišti. Geriausia, ką galima pasiekti, – susirasti partnerį, kurio mylėjimo būdas yra panašus. Tokios poros turi didesnę tikimybę išlikti kartu. Todėl atlikę šį testą pasiūlykite jį atlikti ir savo partneriui.

Parengta pagal Richardo Wisemano knygą „59 sekundės“ (leidykla „Alma littera“).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis