Naujagimio virkštelės kraujo kamieninės ląstelės – vaistas nuo visų ligų?

Kamieninės ląstelės ypatingos tuo, kad gali virsti kito tipo organizmo ląstele, sukurdamos naują augantį ir besivystantį audinį, o kraujaskūdikio virkštelės – gausus kamieninių ląstelių šaltinis, ypač tų, kurios gali išaugti į audinius, organus ir kraujagysles. Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės turi tokią pat galimybę gydyti ligas kaip ir ląstelės iš kaulų čiulpų, tik su gerokai mažesne atmetimo reakcija. Būtent dėl to jos vadinamos vaistu nuo daugiau nei šimto ligų ir tampa vis plačiau naudojamos.

Apie kamieninių ląstelių naudą ir suaugusių bei iš kūdikio virkštelės kraujo išskirtų kamieninių ląstelių skirtumus kalbamės su „Northway“ medicinos ir chirurgijos centro kamieninių ląstelių banko koordinatore Kristina Mateikiene ir Kamieninių ląstelių tyrimų centro vykdančiuoju direktoriumi Džiugu Paulausku.

Ne visi žmonės gerai suvokia, koks kamieninių ląstelių vaidmuo mūsų organizme. Kokia yra jų funkcija?

Kristina Mateikienė: Kamieninės ląstelės yra lyg „statybiniai blokai“, kurie skatina gijimą ir ląstelių bei audinių atsinaujinimą. Šio ląstelės ypatingos tuo, kad turi kitoms mūsų organizmo ląstelėms nebūdingų savybių. Jos yra visų ląstelių pirmtakės, turi unikalią savybę virsti kito tipo ląstelėmis su jų specifine funkcija, nuolat atsinaujinti ir daugintis. Šių savybių pagalba atsiranda galimybės gydyti įvairias ligas.

Kokios yra išskiriamos kamieninių ląstelių rūšys?

Kristina Mateikienė: Gali būti suaugusio žmogaus ir iš virkštelės kraujo išskiriamos kamieninės ląstelės. Suaugusio žmogaus kamieninės ląstelės virsti kito tipo ląstele turi ribotas galimybes, tuo tarpu virkštelės kraujo kamieninės ląstelės turi visas galimybes virsti kito tipo ląstelėmis. Labai svarbu ir tai, kad šios ląstelės yra pačios naujausios, aktyviausios, efektyviausios, sparčiai besidauginančios. Dėl to atmetimo ir šalutinės reakcijos tikimybė yra mažesnė. Be to, kadangi tai naujagimio virkštelės kraujo kamieninės ląstelės, kyla mažesnė rizika perduoti infekcijas ir virusus.

Ar ląstelių paėmimas iš virkštelės kelia riziką?

Kristina Mateikienė: Ląstelių surinkimas labai paprastas ir nekelia rizikos nei mamai, nei vaikui.

Kaip vyksta kamienines ląstelės paėmimas iš vaiko virkštelės? Ar daug žmonių naudojasi šia paslauga?

Džiugas Paulauskas: Lietuvoje veikia trys kamieninių ląstelių bankai, tad norint išsaugoti virkštelės kraujo kamienines ląsteles reikia kreiptis į juos. Tuomet, gimdymo metu, nukirpus virkštelę surenkamas kraujas, kuris vežamas į laboratoriją, ten apdirbamas ir užšaldomas iki 186 laipsnių temperatūros.

Šia paslauga kol kas naudojasi mažiau nei vienas procentas Lietuvos gyventojų, tačiau pasaulyje šie skaičiai žymiai didesni. Užsienyje veikia viešieji kamieninių ląstelių bankai, kuriems žmonės aukoja virkštelės kraują. Iš jo išskirtos kamieninės ląstelės panaudojamos bet kuriam ligoniui gydyti.

Kiek kainuoja tokia procedūra?

Džiugas Paulauskas: Viešuosiuose bankuose kamieninių ląstelių paėmimas, išskyrimas ir užšaldymas kainuoja apie 2000–2500 eurų.

Kodėl verta šią brangią procedūrą atlikti?

Kristina Mateikienė: Šiuo metu žinoma virš šimto ligų, kurias yra galimybė gydyti virkštelės kraujo kamieninėmis ląstelėmis ir šis skaičius nuolat auga. To pačio žmogaus naudojamos ląstelės turi šimto procentų atitikimą. Dėl to ir atmetimo reakcijų ar komplikacijų tokiu atveju pasitaiko daug rečiau.

Kokioms ligoms gydyti dažniausiai naudojamos virkštelės kraujo kamieninės ląstelės?

Džiugas Paulauskas: Pirmiausia tai kraujo vėžio, leukemijos ir limfomos atvejais. Taip pat susirgus kraujodaros sistemos ligomis: leukopenija, neutropenija, talasemija. Be to, Wiscotto Oldricho sindromu, cukriniu diabetu, išsėtine skleroze, Parkinsono liga, ištikus miokardo infarktui ar insultui. Reiktų pažymėti, kad pasaulyje gydomi ir pirmieji imunodeficinitiniai sindromai, retos ligos. Iki šiol pasaulyje jau yra atlikta apie 35 tūkst. sėkmingų virkštelių kraujo kamieninių ląstelių persodinimų.

Kokie klinikiniai tyrimai atliekami su šiomis ląstelėmis?

Džiugas Paulauskas: Amerikos Vyriausybės klinikinių tyrimų bazės duomenimis, 2016-ųjų lapkritį buvo atliktas 5561 klinikinis tyrimas. Iš jų daugiau nei pusė atlikta su kamieninėmis ląstelėmis. Europoje pernai atlikta apie 1300 tyrimų su virkštelių kraujo kamieninėmis ląstelėmis. Vieno įdomiausių tyrimo atveju kamieninėmis virkštelės kraujo ląstelėmis bandomi gydyti cerebriniu paralyžiumi sergantys vaikai. Ateityje kamieninės ląstelės gali padėti išgydyti ir šią ligą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis