Kai norisi kūno it nutekinto ir be celiulito

Nugludinti odą, išlyginti celiulito kauburėlius, sutvirtinti raumenis ir papildyti energijos atsargas, – pasirengimo vasarai programa reikalauja kompleksinio požiūrio.

Žingsniai

Žingsnius skaičiuojančios išmaniųjų telefonų programėlės drausmina labiau nei reiklus treneris – kone kiekvienas pakyla nuo sofos pereiti bent jau kambarį, kad tik kaip nors surinktų trūkstamus žingsnius. Visgi kokia išties yra gerą savijautą garantuojanti dienos žingsnių norma? Moksliniame leidinyje „International Journal of Obesity“ skelbiama, kad plačiai paplitęs teiginys, jog per dieną reikia nueiti 10 tūkst. žingsnių, yra netikslus, mat tam, kad medžiagų apykaita būtų optimali, per dieną reikia nueiti šiek tiek daugiau nei 11 kilometrų, o tai būtų ne mažiau nei 15 tūkst. žingsnių. Tokia norma užkerta kelią ir lėtinėms ligoms vystytis. Tyrėjai lygino visą dieną sėdinčių prie kompiuterio ir nuolat vaikštančių paštininkų cholesterolio kiekį, kūno masės indeksą ir medžiagų apykaitos greitį. Nesunku nuspėti, kad sveikatą lemiantys rodikliai buvo daug vaikštančių paštininkų naudai. Visgi, kad būtų pasiektas teigiamas poveikis medžiagų apykaitai, svarbu ne tik nupėdinti normą, bet ir pėdinti paisant tempo – vienuolika kilometrų reikėtų nueiti per maždaug dvi valandas.

Adobe Stock

Laiptai

Pati geriausia ir prieinamiausia kardiotreniruotė yra lipimas laiptais. Kopiant širdis labai greitai ima plakti dažniau, o tai skatina kraujo cirkuliaciją. Kalorijos lipant laiptais dega geriau nei bėgant ristele, nes kūnui reikia įveikti gravitaciją, tad kasdienis bent septynias minutes trunkantis kopimas užtikrina svorio kontrolę. Kopiant į viršų stiprinami ne tik raumenys, bet ir kaulai, o tai ypač svarbu moterims, ypač vyresnėms, kai dėl hormonų pokyčių padidėja osteoporozės rizika. Laiptai yra ir nuostabiausias būdas pasportuoti visiškai negaištant tam laiko, juk mums, šiaip ar taip, reikia patekti į kontorą ar namo, – lipant laiptais užtrunkama panašiai tiek pat, o gal ir net mažiau, kiek laukiant, kol atvažiuos liftas. Nereikia ir jokios sportinės aprangos. Matyt, tai ir lemia pastaruoju metu vis didėjantį susidomėjimą šiuo judėjimo būdu. Privati Didžiosios Britanijos kompanija „StepJockey“ ėmėsi iniciatyvos įtraukti įvairių pasaulio šalių verslo centrus į lipimo laiptais sistemą ir sukūrė lipimo laiptais išmaniųjų telefonų programėlę, ši veikia panašiai kaip žingsnių skaičiuoklė.

Energija

Kai norisi pasijusti žvalesnei, reikia kilstelėti endorfinų kiekį, o tai geriausia padaryti mankštinantis taip, kad gerokai suprakaituotum. Kūno modeliavimo ir celiulito mažinimo treniruotės kaip tik tam ir skirtos. Jų principas – aktyviais kardiopratimais sudeginti kuo daugiau kalorijų ir sutvirtinti pilvo, šlaunų bei sėdmenų raumenis.

Adobe Stock

Celiulitas

Aparatinė kūno kosmetologija dažnai vadinama tinginių sportu, bet jei turite celiulitą, tik sportu problemos neišspręsite, net jei esate ir labai uoli. Struktūriniai poodinio riebalinio audinio pokyčiai sutrikdo mikrocirkuliaciją ir limfos tėkmę, tad kartais, net jei riebalų sluoksnis visai nedidelis, oda atrodo grublėta.

Kovoti su grublėta oda sukurta įvairių aparatinių procedūrų: vakuuminė, infraraudonųjų spindulių, bipolinių radijo impulsų, ultragarso terapijos. Šios procedūros teigiamai veikia riebalinį ir jungiamąjį audinius, pagreitina medžiagų apykaitą, sustangrina odą. Visgi pastaruoju metu jos gerokai pabrangusios (vienos zonos procedūra ultragarsu gali kainuoti net ir daugiau nei 200 eurų), o rezultatams pasiekti reikia labai ilgo kurso – nuo šešių iki dešimties ar net penkiolikos procedūrų. Laiko patikrinta ir šiuo metu santykinai pigesnė grožio salonuose teikiama procedūra – celiulitą naikinantys masažai. Geriausia, kai jie atliekami rankomis ir yra neskausmingi. Masažas suaktyvina kraujotaką, todėl audiniai gauna daugiau deguonies bei atsikrato toksinų. Geriau nuteka limfa, sureguliuojama skysčių cirkuliacija.

Kuo tepti

Moterys, vietoj paprastos dušo želė pradėjusios naudoti anticeliulitinį poveikį turintį prausiklį, netruks pastebėti, kaip kūnas darosi mažiau pabrinkęs, oda – lygesnė. Tokią priemonę pasiūlė italų kompanija „Venus“. Greito poveikio paslaptis – prausiantis atveriamos poros ir karšto vandens suaktyvinamos mikrocirkuliaciją stimuliuojančios medžiagos. Kosmetikos gamintojai pastaruoju metu pateikia kur kas mažiau priemonių nuo celiulito, taigi mažiau yra ir naujovių. Visgi kai kurios kompanijos, pavyzdžiui, jau 60 metų figūrą dailinančias priemones gaminanti „Clarins“, neketina sudėti ginklų. Šalia riebalus tirpdančiomis savybėmis pagarsėjusio žalios kavos ekstrakto atsirado tropinių augalų baccharis genistelloides ekstraktas. Farmacijos pramonė šią veikliąją medžiagą vertina dėl uždegimą mažinančių ir drenuojamųjų savybių. Vartojama išoriškai, ši medžiaga trukdo formuotis riebaliniam audiniui. Taip pat naudojamas ir svarainių lapų ekstraktas, ši medžiaga lygina ir pastebimai stangrina odą.

Italų kompanija „Collistar“, bendradarbiaudama su Sienos universitetu, pirmąkart į figūrą dailinantį kremą įdėjo mikrodumblių (plokščiųjų vingrūnių) ir grybų (tikrinių blizgučių) ekstraktų.

Adobe Stock

Sausas šepetys

Viena geriausių naminių priemonių nuo celiulito – masažas sausu šepečiu. Taip itin veiksmingai ir akivaizdžiai suaktyvinama kraujo cirkuliacija, – oda parausta patrynus ją vos kelias minutes. Limfotaka taip pat suaktyvėja, tad atsikratoma audiniuose susikaupusių skysčių. Šepečio šereliai puikiai užkabina suragėjusias epidermio ląsteles ir jas puikiai pašalina, todėl odos paviršius tampa lygus bei labai švelnus. Odą masažuoti sausu šepečiu rekomenduojama po karštos vonios, tik leiskite odai visiškai išdžiūti (tai užtruks apie valandą ar dvi). Spausti reikia nelabai stipriai, o judėti – nuo kairės kūno pusės į dešinę, paskui atgal. Rezultatų tikėtina sulaukti masažuojant reguliariai du kartus per dieną po 30 minučių.

Magiški grybai

Laikai, kai močiutės ant palangių, trijų litrų stiklainiuose, augindavo arbatos grybus, mums visai neseniai kėlė tik juoką, o štai dabar jie pergalingai grįžo į virtuvę. Pačiam auginti kombučios (taip vadinamas arbatos grybas) girdant jį arbata jau nebūtina, nes Lietuvoje galima nusipirkti ir jau gatavo gėrimo (raugintas gėrimas su arbatos grybu irgivadinamas kombučia). Šį gerti pasaulyje tapo labai madinga.

Fermentacijos procesas kombučią paverčia tikru sveikatos užtaisu – jame gausu B grupės vitaminų, fermentų, probiotikų, antioksidantų, gliukozamino ir rūgščių (dėl toskonis šiek tiek primena actą). Gurkšnojant šį gėrimą galima tikėtis pagerinti virškinimą, išvalyti kepenis, sustiprinti imunitetą, taip pat šiek tiek atsikratyti nereikalingų kilogramų. Liekninamojo poveikio paslaptis – gerosios bakterijos. Jos atkuria žarnyno mikrofloros pusiausvyrą, todėl maistas kur kas geriau pasisavinamas. Gėrime esančios rūgštys padeda sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, tad mažėja rizika justi nepakeliamus ir persivalgyti skatinančius alkio priepuolius.

Kūną dailinti padės

Kūno priežiūros priemonė „Body Fit“ („Clarins“) nuo celiulito visapusiškai lieknina ir dailina siluetą. 200 ml – 52 Eur.

Liekninamoji želė „Aqua Slimmer“ („Venus“) skirta pilvo, šlaunų ir rankų riebalų sankaupoms mažinti. Greitas poveikis. Įtrinti odą maudantis duše. 200 ml – 23 Eur.

Energijos suteikiantis kūno losjonas „Vitalizing Body Lotion“ („Juvena“) su citrusinių vaisių ekstraktu drėkina, gerina elastingumą. 400 ml – 31,50 Eur.

„Geomar“ dušo aliejus su odą stangrinančiu dumblių ekstraktu.

Liekninamasis kemas „High-Definition Slimming Cream“ („Collistar“) atlieka daug funkcijų: lygina, stangrina odą, dailina figūrą.

Drėkinamasis kūno odos losjonas „Continuous Hydration“ („Annayake“) veikia 24 valandas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis