Galvos odos niežulys – požymis, kad naudojate netinkamas priemones

"Baltic Dermatology" gyd. Dailė Malinauskaitė
Apie tai, jog veido oda sausa ar jautri, pasikalbame su drauge ir kosmetologe, bet ar dažnai susimąstome, kokia mūsų galvos oda? Kol neužklumpa nemalonūs simptomai, retai pagalvojame, kad jautriai galvos odai reikia atitinkamų priemonių.

Klinikos „Baltic Dermatology“ gydytoja Dailė Malinauskaitė pataria, kaip teisingai prižiūrėti galvos odą.

Priežiūros priemonės – pagal odos tipą

Pirmas svarbus žingsnis, prižiūrint galvos odą – tinkamų priemonių pasirinkimas. Renkantis atitinkamas galvos odai skirtas higienos priemones svarbu išsiaiškinti savo galvos odos tipą. Kaip ir veido oda, ji skirstoma į keturis pagrindinius tipus:

- sausa (retai susiriebaluoja, matosi sausos, baltos pleiskanos, plaukai dažnai elektrininasi, veliasi);
- riebi (dažnai riebaluojasi plaukų šaknys, kankina riebios, gelsvos pleiskanos),
- mišri (galvos oda linkusi riebaluotis, tačiau plaukų galai yra išsausėję),
- jautri (niežti, dažnai pasireiškia pleiskanojančiais bėrimais).

Galvos odos tipas ne visada gali sutapti su veido odos tipu, tačiau labai dažnai problema būna ne tik galvos odoje, bet ir veido odoje.

Gydytojos dermatovenerologės Dailės Malinauskaitės teigimu, jautri galvos oda dažniausiai būna būtent dėl netinkamai pasirinktos kosmetikos.

„Jautriai galvos odai naudokite bekvapius, švelnius šampūnus su atitinkamu pH, kurių sudėtyje – kuo mažiau agresyvių detergentų, dažiklių. Atidžiai rinkitės ir plaukų formavimo priemones, kurios dažnai turi konservantų, galinčių sudirginti odą. Kartais, pajautus pirmuosius nemalonius simptomus, pakaks nebenaudoti priemonės, kuri galėjo sukelti nepageidaujamą reakciją. Tačiau jei turite ilgalaikių problemų su galvos oda, plaukais, bei pastebite, kad atsiranda bėrimai, niežulys, rekomenduočiau kreiptis pas gydytoją dermatovenerologą, kuris paskirs tinkamą gydymą“, - pataria D. Malinauskaitė.

Kasdieninis galvos plovimas gali ir pakenkti

Žinodami savo odos tipą bei problematiką, atitinkamai rinkitės reikiamas priežiūros priemones. Pavyzdžiui, šampūnai, kurie skirti riebiai galvos odai, netiks sausų plaukų savininkams, o pleiskanojančiai odai padės tik specialiai tokiam tipui pritaikytos priemonės. Jautriai galvos odai skirti šampūnai neerzins ir nealergizuos odos, padės išlaikyti sveiką plaukų išvaizdą.

„Tinkamas pasirinkimas tiek turintiems jautrią galvos odą, tiek kenčiantiems nuo pleiskanų – šių dienų kosmetikos pramonės naujovė – šampūnai su probiotinės kilmės ingredientais. Tokios priemonės yra švelnios ir efektyvios, nedirgina odos, ją drėkina, todėl galima tikėtis geriausių rezultatų.

Svarbu ir tai, kaip naudojate šampūną. Priemonė turi būti pilama ne tiesiai ant galvos odos ar plaukų, bet geriausiai – į delną ir tada tolygiai paskirstoma ant galvos odos. Išmuilavus galvą, rekomenduojama šampūną dar palaikyti 3-5 minutes ir tik po to nuplauti vandeniu“, - sako gydytoja dermatovenerologė D. Malinauskaitė.

Turintiems jautrią, sausą odą gydytoja pataria per dažnai neplauti plaukų, nes dar labiau sausės galvos oda. Tokiu atveju rekomenduojamas ne kasdieninis plovimas, o tik – kas antrą ar trečią dieną ir būtinai – jautriai odai skirtu šampūnu.

Užsakymo nr.: PT_75861447

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis