Mitai apie riebalus arba kodėl reikia liautis skaičiuoti kalorijas

Šiame tekste rasite visą informaciją, kurią būtina žinoti apie produktus, kurių sudėtyje gausu riebalų. Nors dar prieš kelerius metus mokslininkai ir dietologai iš esmės reabilitavo riebalus, daugelis vis dar nepatikliai žvelgia į šį maisto komponentą.

Vienus gąsdina produktų, kurių sudėtyje gausu riebalų, kaloringumas, kiti nerimauja, kad riebaus maisto būtina atsisakyti laikantis dietos. Laikas sužinoti, kuri informacija apie riebalus yra patikimas faktas, o kuri tėra mitas.

1 mitas. Vartojant riebių produktų didėja svoris

Savaime suprantama, reguliariai vartodami produktų, kurių sudėtyje itin daug riebalų, priaugsite kelis nepageidaujamus kilogramus, tačiau saiko jausmo neturėjimas nieko gero nežada bet kurioje gyvenimo srityje, įskaitant ir maistą. Vis tik paprastuosius angliavandenius pakeitę tinkamais riebalais galite sulieknėti, net jei raciono kaloringumas liks toks pat, kaip ir anksčiau. „Vienas gramas riebalų turi 9 kilokalorijas (viename angliavandenių ar baltymų grame yra po 4 kilokalorijas). Jei norite išvengti svorio didėjimo, paprasčiausiai pasistenkite neviršyti paros kalorijų normos. Be to, remdamiesi naujausiais duomenimis ekspertai teigia, kad būtina padidinti sveikų riebalų kiekį kasdieniame mitybos racione iki 20 proc. Anksčiau manyta, kad pakanka vos 10 proc., tačiau šie duomenys jau laikomi pasenusiais.

2 mitas. Riebalai nenaudingi

Riebalai – itin svarbus mitybos raciono komponentas, darantis įtaką smegenų darbui, reguliuojantis svarbiausius organizme vykstančius procesus, hormonų išsiskyrimą ir palaikantis kūno temperatūrą. Riebalų trūkumas neišvengiamai turi įtakos išvaizdai. Jei plaukai atrodo nublukę, oda išsausėjusi, nagai lūžinėja, labai tikėtina, kad jūsų organizmui trūksta riebalų.

3 mitas. Riebalai kenkia

Kaip ir angliavandeniai riebalai skirstomi į organizmui naudingus ir tuos, kurie jam iš esmės tik kenkia. Sočiųjų arba kietųjų riebalų dedama į perdirbtus produktus ir gyvūninės kilmės maistą. Produktus, kurių sudėtyje yra nesočiųjų riebalų (riešutus, augalinius aliejus, lašišas, avokadus) rekomenduojama įtraukti į kasdienį mitybos racioną, nes jie organizmui duos tik naudos.

Sotieji riebalai iš tikrųjų gali padidinti cholesterolio lygį kraujyje, o štai polinesočiųjų riebalų rūgštys, kurių yra saulėgrąžose, sojos pupelėse, moliūgų sėklose, tunuose, graikiniuose riešutuose, kaip tik cholesterolio lygį mažina.

4 mitas. Visi riebalai vienodi

Paprastai riebalai būna apjungiami į vieną grupę, nors pagal rūšį jie iš esmės skiriasi vieni nuo kitų. Sotieji riebalai, kurių aptinkama gyvūninės kilmės produktuose ir palmių aliejuje, paverčiami poodiniu riebalų sluoksniu probleminėse zonose. Vis tik mūsų dienomis didžiausią pavojų kelia transriebalai (margarinas, greitasis maistas, saldumynai ir dalis perdirbtų produktų, nes būtent šios rūšies riebalai kenkia širdžiai ir kraujagyslėms, didina nutukimo pavojų ir trikdo endokrininės sistemos darbą. Polinesotieji ir mononesotieji riebalai teigiamai veikia širdį, juos organizmas pasisavina labai greitai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis