Psichoterapinis pratimas, padėsiantis atsikratyti priklausomybės nuo mylimo žmogaus

Bet kurie, net patvariausi santykiai vieną dieną gali pasiekti akligatvį. Be abejo, užmegzdami santykius mes apie tai negalvojame, tačiau nieko nėra amžino...

Skyrybos – stresas abiem, vis dėlto iniciatoriui gerokai lengviau. O štai paliktąjį partnerį gali kamuoti kaltės, gėdos jausmas ir vienatvės baimė. Emocijų kokteilis kartais būna toks stiprus ir griaunantis asmenybę, kad prireikia net rimtos psichologinės pagalbos.

Pirmiausia kyla klausimas – kaip atsikratyti stiprios mylimo žmogaus traukos? Juk jus taip daug kas jungė. Į šiuos santykius sudėjote tiek vilčių. Ir staiga viskas griuvo. Psichologiniuose tekstuose rasite galybę praktinių patarimų šia tema. Jums neabejotinai pasiūlys susidomėti kažkokia nauja veikla: pradėti sportuoti, išmokti naujo amato ir panš. Taip pat rekomenduos užmegzti naujus santykius, nepamiršti draugų.

Be abejonės, visi šie patarimai yra geri, tačiau jie - beverčiai. Juk praradimo skausmas yra toks didelis, kad žmogus tiesiogine to žodžio prasme praranda realybės jausmą, ir visas aplinkinis pasaulis liaujasi egzistavęs. Bet kokie bandymai atsiplėšti nuo slogių minčių gali duoti tik trumpalaikį efektą. Tokiu atveju jums padėti gali tik patyręs psichoterapeutas.

Tačiau gerą specialistą nelengva rasti, o ir kainuoja nemažai. Tad pateikiame metodiką, kokią dažniausiai taiko patyrę psichoterapeutai. Jos esmė – darbas su pasąmone.

Matote daug juostų? Pradėkite jas atrišinėti. Nebūtina viso darbo atlikti per vieną dieną. Tikrai to nereikia. Sustokite tą akimirką, kai pajusite, kai jums darosi per sunku. Vieną dieną jums tikrai pavyks nutraukti tą ryšį.

Štai:

* Užsimerkite ir atsipalaiduokite. Niekas neturėtų trukdyti jums susikoncentruoti į save, savo jausmus. Dabar įsivaizduokite žmogų, prie kurio tebesate skausmingai prisirišusi. Pastatykite save šalia jo. O dabar – dėmesio – jums reikia pamatyti tą ryšį, kuris jus sieja. Įsižiūrėkite – kas tai? Dažnai žmonės sako, kad mato virvutę, panašią į špagatą, ar plokščią elastingą gumą, kuri supančiojusi rankas ir kojas.

Shutterstock nuotr.

* Leiskite sąmonei skleistis – ji pati parinks labai tikslius vaizdinius, o jūs paskui turėsite apie ką pagalvoti.

* Kai jau pamatote tą ryšį, paklauskite savęs, ar norite juo atsikratyti? Ir čia – sunkiausias etapas. Problema ta, kad šiame etape gali paaiškėti, kad arba pati nenorite atsisakyti šitų santykių, arba ryšys yra toks stiprus, kad ne jūsų jėgoms jį nutraukti. Žmogus gali pamatyti kabliukus, nuo kurių juostos, virvutės eina tiesiai į partnerį. Suvokdamas skausmą, kurį sukeltų tokių kabliukų išrovimas, žmogus gali sustoti jau šiame etape ir atsisakyti minties nutraukti ryšį.

* Taigi, jei pajautėte kažką panašaus, sustokite ir padarykite pertrauką. Nors dienai. Jūs ir taip padarėte daug vien įsivaizdavę savo ryšį.

* Patys pajusite, kada vėl norėsite tęsti terapiją. Paklauskite savęs: kas bus, jei dabar nutrauksite šį ryšį? Beveik visada atsakymas būna toks: kankinamai skaudės. Beje, dažniausiai – abiem partneriams. Jei norite, kad tokios mintys jūsų nebaugintų, bandykite susikurti naujo išrinktojo vaizdinį. Tiesiog bendrą vaizdą, nekonkretizuojant jokių išorinių bruožų. Tokį pat neapibrėžtą vaizdą galite sukurti ir tam žmogui, nuo kurio norite atsiskirti. Kam viso to reikia? Nuo tos akimirkos pradėsite naikinti jums trukdantį ryšį.

* Jei matote špagatą, imkite tyliai jį pjauti. Matote daug juostų? Pradėkite jas atrišinėti. Nebūtina viso darbo atlikti per vieną dieną. Tikrai to nereikia. Sustokite tą akimirką, kai pajusite, kai jums darosi per sunku. Vieną dieną jums tikrai pavyks nutraukti tą ryšį. Ką daryti su virvelėmis? Čia jau paprasta – dėkite jas prie jūsų įsivaizduojamo išrinktojo. Ir prie jūsų buvusio mylimo žmogaus. Ir paleiskite jį – tegul jam viskas būna gerai.

* Įsiminkite tą savo būseną, supraskite, kas įvyko – dabar jūs laisva ir atvira naujiems santykiams.
Panašų metodą psichoterapeutai taiko ir dirbdami su mylimojo ar artimojo mirtį patyrusiais žmonėmis. Pagrindinis šio metodo privalumas – jis yra gana paprastas ir nereikia taikyti hipnozės. Tačiau atminkite: bet kokia terapija – tai psichoemocinių procesų išjudinimas, tad veikti reikia atsargiai ir tiksliai.

Saugokite savo mylimuosius ir branginkite savo santykius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis