Apie emocinį perdegimą – jei į daugumą klausimų atsakėte teigiamai, metas susirūpinti

Remigijus Savickas jau 16 metų išlieka tarp geriausių verslo trenerių Lietuvoje. Paskutinius penkerius metus aktyviai ir nuosekliai gilinasi į žmogaus autentiškumą, yra gavęs „Holistic Counseling“ metodikos akreditaciją S.I.A.F. Italijoje.

Rotary klubo „Dipolis“ narys, savižudybių prevencijos projekto „atpažink ir pakalbėk“ iniciatorius; unikalios asmeninio pažinimo programos AutentiškaLyderystė.lt mentorius bei knygos „Pabudimo Alchemija miegančioje visuomenėje“ autorius.

Kalbamės su juo apie emocinius skydus, nuo kurių perdega profesionalai. Šia tema jau šį šeštadienį Remigijus skaitys pranešimą konferencijoje „Išdrįsk pradėti. Antras kartas“, video formatu tiesiai iš saulėtosios Meksikos.

Kas tie emociniai skydai, nuo kurių perdega profesionalai?

Kiekvienas profesionalas yra gavęs smūgį gyvenime, kuris buvo labai stiprus emocinis išgyvenimas, po kurio skaudėjo ir tikriausiai iki šiol skauda, jei matosi perdegimo požymiai. Kai fiziškai gauname smūgį, užsidengiame ranka, tačiau jei tai emocinis smūgis – tai susikuriame „skydą“, kuris apsaugos ateityje. Tai socialiai priimtini ir netgi dažnai garbinami siekiai bei elgesio modeliai, kurie skatina žmogų „varyti“ toliau ir apsaugo nuo kitų neigiamos nuomonės bei tiesioginės išorinės kritikos. Vienas iš skydų, pavyzdžiui, perfekcionizmas. Tai žmogaus įsijautimas į rolę, kad aš padarysiu idealiausiai ir jei nors 1% nebus gerai – iškart sugadinta savaitė ar metai. Tai skydas, po kuriuo gali slėptis savivertės trūkumas, noras patikti ir būti vertinamam.

Su kokiomis didžiausiomis problemomis susiduria šiuolaikinis veiklus žmogus? Iš kur jos kyla?

Paradoksas, kad didžiausios problemos slypi ne išorėje, bet viduje. Nes vidinio pasaulio atspindys yra išorėje. Viskas, kas vyksta aplink, yra interpretuojama vidinių filtrų, įsitikinimų, taisyklių, nuoskaudų. Didžiausia problema – tikrojo savęs nepažinimas.

Kas yra perdegimas? Kaip jį atpažinti?

Jei į dauguma sekančių klausimų atsakote teigiamai, tai galima daryti prielaidas, kad reikia susirūpinti jau dabar:
Ar tapote ciniška ir kritiška darbe?
Ar reikia temti save į darbą ir sunku pradėti?
Ar aplinkiniai erzina ir sukelia negatyvių emocijų bangas?
Ar trūksta energijos, nors kartais ir gerai išsimiegate?
Ar trūksta pasitenkinimo savo pasiekimais?
Ar naudojate maistą, alkoholį, seksą kaip būdus pabėgti nuo įtampos?
Ar dažnai nepaaiškinamai pradeda skaudėti galvą, nugarą?

Kaip atlaikyti didžiulius emocinius smūgius, kuriuos tam tikrais gyvenimo etapais patiriame kiekvienas?

Turėti erdvę ir laiką, kur atstatote save, yra pagrindinis dalykas. Nes kad ir „įkala“ kartais žmogus sveikatingumo mini kokteilius, tai tik trumpalaikis efektas. Viduje esanti erdvė turėtų būti puoselėjama ir prižiūrima, nes kai ten miela, šilta, švaru ir saulėta – jei kas truputį „pagadina orą”, tai greitai išsivėdina.

Ar įmanoma suderinti sėkmingą profesinį gyvenimą ir asmeninį laiką? Kaip siekti sėkmės ir rezultatų nepaaukojant savo interesų, šeimos ir kitų vertybių?

Yra nesveikas visuomenės suformuotas poreikis pasiekimams. Pažiūrėkime į sporto pasaulį – dauguma profesionalių sportininkų yra „luošiai“ po karjeros, jei nesugeba laiku sustoti. Taip ir profesiniame gyvenime yra laikas sustoti ir rinktis 45 laipsnių pokytį, kur sumažinamas profesinis intensyvumas ir atsiranda balansas su šeima.

Kaip didžiulį stresą, įtampą ir išorinį spaudimą patiriančiam žmogui atrasti balansą, nusiraminti?

Iš naujo perrašyti savo vidines istorijas ir tik transfuormuojant praeities įvykius įmanoma pradėti kurti dabartį, kuri džiugintų.

Kaip žmogui išlaisvinti savo vidinę drąsą ir ryžtingiau imtis savo svajonių, pradėti gyventi kokybišką ir autentišką gyvenimą? Kokie pirmieji žingsniai?

Pakeisti erdvę, susirasti savo gentį, padaryti alchemiją su praeities įvykiais, tam kad švinas, kuris traukia žemyn, virstų į auksą, kuris palengvina kelionę. Kiekvieno žmogaus istorija unikali, tik klausimas, kiek žmogus yra ją įsisamoninęs, atradęs savo natūralius talentus.

Ką patartumėte žmogui, kuris šiuo metu jaučiasi savo gyvenimo kryžkelėje?

Pasiimti atostogų ir išvažiuoti kur daug saulės (šypsosi). Esmė – pakeisti aplinką, kur šiuo metu daugiausiai praleidžia laiko. Galite paskaityti mano knygą „Pabudimo alchemija miegančioje visuomenėje“. Kaip vieno banko vadovas apie ją pasakė: „Tai buvo tarsi žirgui „akidangčių nuėmimas“, bei apsidairymas, o kur aš jau taip ilgai bėgu, ir atradimas, o kas gi taip mane varo, kas tas botagas ar balsai, kurie ragina nesustoti ar netgi padidinti tempą. Sudalyvauti struktūruotuose savęs pažinimo renginiuose. Kad tai, ką dauguma žino intelektualiai, pereitų „į raumenį“.

Daugiau apie tai išgirsite LITEXPO parodų ir kongresų centre Vilniuje, kovo 17 d. (šeštadienį) moterims skirtoje pokyčių konferencijoje „Išdrįsk pradėti. Antras kartas“. Renginyje pranešimus taip pat skaitys su pokyčių įgyvendinimo temomis dirbantys psichologai, koučingo specialistai, lektoriai, karjeros konsultantai. Daugiau informacijos ir bilietus į tiesioginę transliaciją galite rasti interneto svetainėje isdriskpradeti.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis