Išskirtinio vyno istorija siekia penkioliktąjį amžių

Išskirtinio vyno istorija siekia penkioliktąjį amžių%
www.moteris.lt (nuotraukos – Liudo Masio) ir www.chianticlassico.com archyvo nuotraukos

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

15 vyndarių iš Italijos Vilniuje pristatė savo spaudžiamą rūšinį vyną „Chianti Classico“. Šių vynų išskirtinis ne tik skonis, bet ir istorija, siekianti penkioliktąjį amžių.


Rubino raudonumo vynus iš Toskanoje esančios Chianti vietovės „Stiklių“ restorane mėgėjams ir profesionalams pristatė patys vyndariai. Chianti vynų šlovė siekia penkioliktąjį amžių, kai šioje vietovėje buvo pastatyta dauguma iki šiol išlikusių ūkininkų namų ir dvarų. Chianti vynas gaminamas ir kitose tam tikras vyndarystės tradicijas turinčiose Toskanos vietovėse, naudojant tuos pačius gamybos būdus ir iš tos pačios veislės vynuogių. Taip šalia originaliojo Chianti gimė dar šešių rūšių vynai. Tačiau originaliojo Chianti gamintojai, norėdami pabrėžti ir apginti savo gaminamo vyno išskirtinumą, 1932 įkūrė konsorciumą Chianti vynui ir jo kilmės ženklui apginti. Nuo tada Chianti zona įvardyta seniausia šio vyno kilmės zona, o joje pagamintas vynas dabar vadinasi „Chianti Classico“. Šio vyno etiketėje tai atspindi konsorciumo simbolis – juodas gaidys.

„Chianti Classico“ vynai spaudžiami iš Chianti žemėje auginamų raudonųjų vynuogių 'Sangiovese'

 

Susirinkusiesiems į degustaciją vyno gamintojai pirmiausia siūlė degustuoti jauno (vintage), metų senumo vyno. Šis sodraus vaisių skonio vynas dera su užkandžiais, baltos ir raudonos mėsos patiekalais. Vieni iš šių vynų buvo švelnaus skonio, kiti – ne tokie švelnūs. Vyndariai sako, jog švelniausio skonio vynai išgaunami ūkiuose, kuriuose 'Sangiovese' vynuogės auginamos kalnuose – maždaug 600 m aukštyje. Beje, 'Sangiovese' vynuogės irgi ypatingos. Jų natūrali augavietė yra Chianti žemėje. Ir pagal gamybos reglamentą šių vynuogių santykinė dalis „Chianti Clasicco“ vyne turi būti ne mažiau kaip 80 procentų.

 

Prie išskirtinių itališkų vynų „Stiklių“ restoranas patiekė įvairių sūrių, džiovintų pomidorų, alyvuogių bei mėsos užkandžių


Paragavus jauno vyno vyndariai pylė degustuoti senesnio, vadinamo riserva. Tai klampesnis, ilgiau ant taurės sienelių išliekantis vynas. Jo skonis intensyvesnis, turtingesnis. Vyndariai riserva vadina vynus, kurie pagaminti tik iš labai sėkmingai subrandinto vynuogių derliaus. Tik iš tokių vynuogių pagamintas vynas tinkamas sendinti. Kas nusprendžia, ar tų metų derlius būtent toks, ar iš jo pagaminto vyno savybės kaip tik tokios? Kiekvienas vyno ūkis turi savo specialistus, kurie remiasi tiek naujausiomis technologijomis, tiek tradicijomis. O štai Castello di Querceto ūkyje klausiama nuomonės ir didelę patirtį turinčio vietinio gyventojo, kuris ištisus metus dirba vynuogyne.


Žinovai sako, jog riserva vynas – sočių mėsos patiekalų (ant grotelių keptų ar orkaitėje keptos mėsos valgių), laukinių paukščių ir žvėrienos patiekalų, brandžių sūrių palydovas. Vyno etiketėje užrašas riserva reiškia, jog vynas buvo sendintas ne trumpiau kaip dvidešimt keturis mėnesius, iš kurių ne mažiau kaip tris brandintas buteliuose. O raidės D.O.C.G. – jog šiam vynų pavadinimui suteiktas kontroliuojamos ir garantuojamos kilmės pavadinimo (angl. D.O.C.G.) statusas – aukščiausia geriausių Italijos vynų kategorija.

 

Vyno skonis – subtilus dalykas. Kaip geriau nuspręsti apie jo savybes, jei juos ragauji vieną po kito? Apie tai pasiteiravus, vieni vyndariai pasiūlė paskanauti jų atsivežto Chianti vietovėje išgauto paskutinio derliaus alyvuogių aliejaus. Tyras, su žalumos aromatu aliejus ir balta duona – nepaprastai skanus užkandis.

Chianti žemėje auginamos ir alyvuogės, iš kurių uogų spaudžiamas itin kokybiškas, žalumos skoniu pasižymintis aliejus

Kiti vyndariai sakė, jog geriausias būdas atšviežinti skonio receptorius – gurkštelėti angliarūgštės prisotinto vandens, jo burbuliukai gerai išskalauja burną. O tada – prašom prie kito vyno gamintojo stalelio, kur laukia dar viena įspūdinga degustacija, palydėta įdomios istorijos apie ūkį ar pilį, kurioje gimė dar vienas „Chianti Classico“ šeimos vynas.


Konsorciumo „Vino Chianti Classico“ atstovė, rinkodaros vadovė Silvia Fiorentini pasidžiaugė, jog apie jų gaminamus produktus išsamią informaciją pirkėjai gali gauti pagal banderolės serijos numerį. Nurodžius jį bei butelio formatą interneto svetainėje www.chianticlassico.com/Traceability sužinosite, kokį vyną geriate arba rengiatės įsigyti. Šią informaciją išrankūs pirkėjai gali gauti ir žinute į mobiliųjų telefoną. Tai sykiu ir būdas užsitikrinti, jog brangiai mokate ne už klastotę.

Konsorciumo „Vino Chianti Classico“ atstovė Silvia Fiorentini sakė, jog išskirtinio „Chianti Classico“ vyno gamintojus domina ir mažos rinkos. Šio vyno pristatymai numatyti ir Latvijoje bei Estijoje

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Virtuvė

Kaip pasigaminti moliūgų tyrę

Šį rudenį nusprendžiau būtinai bent keletą kepinių išbandyti su moliūgais. Niekada nebuvau ragavusi ir kepusi kažką iš moliūgo. Gamindavau tik trintą sriubą, kuri beje, labai labai skani.

Persikų duonelė su graikiniais riešutais

Visiems persikų ir persikinių kepinių mėgėjams. Duonelė drėgna, minkštutė, kvapni. Tiek vaisių, tiek riešutų kiekį galite pakeisti pagal savo skonį. Aš mielai šiuo receptu pasinaudosiu dar kartą!

Purus, trapus ir drėgnas varškės pyragas (5)

Purus, trapus, gana drėgnas ir labai draugiškas (gaunasi tokio dydžio, kad visus draugus pavaišinsit) pyragas!

Traškieji bulvių ir sūrio blynai (1)

Tarkuotų bulvių blynų iki šiol net nemokėjau kepti. Bandymų buvo, bet nesėkmingų. Tai prisvildavo, tai subyrėdavo, tai skonis neįtikdavo - prėska, nuobodu, per paprasta. Iki šio recepto...

Perlinių kruopų troškinys su daržovėmis ir antiena

Jei tik mėgstate troškinius, tuomet ir šis patiekalas neabejotinai Jums patiks. Tereikia viską sudėti į kepimo indą ir pašauti į orkaitę.

Žiemai – marinuota paprika su medumi

Marinuoju jau ne pirmą kartą - labai skanu kaip užkandis ar garnyras. Prieskonius galima dėti pagal savo skonį arba nedėti visai. Labai patinka tai, kad greitai ir paprastai padaroma!

Karališko skonio obuolių pyragas (6)

Kodėl karališkas? Todėl, kad atrodo labai gražiai, o viduje net trys skirtingi sluoksniai: pyrago pagrindas, obuoliai ir bezė.

Sotieji grikių kotletai (1)

Tradiciniai paprasti grikių kotletukai!

Trinta brokolių ir sūrio sriuba

Ši sriuba man patiko nuo pirmo ragauto šaukšto, o dukrą pirma teko įtikinti, kad tikrai skanu. Tačiau ir ji nustojo abejoti, kai paragvo. Skani sriuba ir labai greitai išverdama. Dar vienas pliusas!