5 kodėl apie moteris ir seksą

Mokslininkai bando paaiškinti, ko apie savo seksualumą nežinojome net pačios.

Kokių tik paistalų neprisiklausome apie savo intymius polinkius. Neva iš prigimties esame ne tokios seksualios kaip vyrai, mylimės tik norėdamos pastoti, visą gyvenimą svajojame apie tą vieną vienintelį, o orgazmą dažniau imituojame, nei iš tikrųjų patiriame. Gal jau laikas nulipti nuo debesies, nusiimti aureoles ir pripažinti, kad viskas, kas žmogiška, ir mums nesvetima?

1. Kodėl moterys laikomos ne tokiomis seksualiomis kaip vyrai?

Sako, kad vyrai apie seksą galvoja kas 7 sekundes, o štai moterims ši veikla ne itin rūpi, tad jos nuolat „atsimušinėja“ galvos skausmu. Tai įrodo daugybė apklausų ir tyrimų. Vienas dažniausiai minimų – atliktas 1989 m. Floridoje. Eksperimento metu patraukli studentė kvietė pasimylėti jai neva patikusius vaikinus. 75 proc. sutiko eiti su ja iškart, kai kurie tarėsi dėl kitos dienos. Vėliau tokį pat pasiūlymą savo bendramokslėms pateikė dailus studentas. Ir ką gi – nė vieno „taip“! Iš to daroma išvada, kad moterys mylisi tik iš meilės ir kad grynas seksas jas ne itin domina. Tik niekam nešovė į galvą paanalizuoti, kas slepiasi už šito „ne“. Negi tikrai nė viena mergina nenorėtų pasimėgauti geru seksu su patraukliu vaikinu? O gal tiesiog sako tai, ką visuomenė nori girdėti, net nesusimąstydama, ar tai atitinka jos pačios troškimus? Baimė, kad bus palaikyta pasileidusia, nuslopina bet kokį seksualinį impulsą. Griežtas „ne!“ ir antausis – toks moters atsakas į nepadorų pasiūlymą jau ne vieną tūkstantį metų visuomenei atrodo pats priimtiniausias.

Vyrai vieninteliai iš visų žinduolių vertina krūtis seksualinio pobūdžio kontekste.

Psichologas Roy'us Baumeisteris teigia, kad moterys sekso požiūriu yra lankstesnės nei vyrai, labiau linkusios į įvairovę. Deja, jos ir jautriau reaguoja į socialinį spaudimą dėl savo elgesio. Gyvūnų pasaulyje patelėms drovumas nebūdingas. Tai žmonių sukurta norma siekiant suvaldyti moterų seksualumą ir taip apsaugoti vyrus nuo „raguotųjų“ dalios. Pamirškime moralinius dalykus. Būti „raguotu“ visų pirma reiškia auginti ir maitinti ne savo kraujo palikuonis. O tai į materialinę nuosavybę įsikibusiems vyrams yra baisiau nei visos tos „meilės seilės“. Su moterų seksualumu kovota nuo pat žemdirbystės (o kartu – ir nuosavybės) atsiradimo laikų. Viduramžiais didesnis nei vidutinis klitoris buvo svari priežastis įtarti, kad moteris yra ragana, ir sudeginti ją ant laužo. Islamas neištikimas žmonas iki šiol leidžia užmėtyti akmenimis. Ne vienoje šalyje vis dar išlikęs barbariškas paprotys apipjaustyti moterims genitalijas. PSO duomenimis, tai net šiais laikais kasmet patiria apie 137 mln. mergaičių. Praeities atgyvena? Jei manote, kad iniciatyva užmegzti pažintį priklauso stipriajai lyčiai, o save gerbianti moteris jokiu būdu neturėtų vyrui skambinti pirma, esate netoli pažengę nuo šio požiūrio.

2. Kodėl vyrams taip patinka moterų krūtys?

Dažniausiai atsakymų į klausimus, susijusius su vaisingumu ir dauginimusi, mokslininkai ieško žvalgydamiesi į gyvūnų pasaulį, tačiau kalbant apie krūtis paralelių rasti sunku. Taip, tai tiesa – moters krūtys tarsi praneša, kad ji pajėgi išmaitinti kūdikį, taigi natūralu, kad vyrams tokią dailiosios lyties atstovę norisi apvaisinti. Vis dėlto klausimų šiuo atveju daugiau nei atsakymų. Juk krūtys būna labiausiai padidėjusios maitinant kūdikį, o žindanti motina nėra pasirengusi pastoti, tad ir seksualiai gundyti neturėtų. Veikiau priešingai – didžiakrūtė moteris tarsi siunčia signalą: „Nesiartink, aš kol kas negaliu pastoti.“ Atsakyti į šį keblų klausimą bando neurologai Larry Youngas ir Brianas Alexanderis knygoje „The Chemistry Between Us“ („Seksualinis patrauklumas tarp mūsų“). „Biologiškai kalbant, vyrų manija krūtims gana keista. Vyrai vieninteliai iš visų žinduolių vertina krūtis seksualinio pobūdžio kontekste, – teigia A. Youngas. – Mes taip pat esame vienintelė rūšis, kuriai krūtų glamonės kelia susijaudinimą ir malonumą.“ Pasirodo, net 82 proc. moterų trokšta, kad sekso ar šio preliudijos metu būtų glamonėjamos jų krūtys. Į tai atsiliepia ir kūnas – glamonėjami ar orgazmo metu speneliai sustandėja. Pagal vieną evoliucijos biologų iškeltą versiją, krūtys sudarytos iš riebalų, o riebalinis audinys būtinas, kad nesutriktų moteriškųjų hormonų estrogenų gamyba. Taigi galėtų atrodyti, kad didelės krūtys – tai ženklas, liudijantis, jog moteris yra vaisinga.

L. Youngas ir B. Alexanderis mano, kad tokio išskirtinio krūtų potraukio priežastis galėtų būti hormonas oksitocinas, dar vadinamas prisirišimo hormonu. Žindymo metu jo išsiskiria tiek motinos, tiek vaiko organizme, tai pažadina globos, meilės ir prisirišimo jausmus. Oksitocinas kartu su dopaminu – atlygio hormonu – sukuria galingą ryšį tarp motinos ir kūdikio, šio nesąmoningai ilgimasi visą gyvenimą. Kitaip tariant, kad ir kaip nepriimtinai tai skambėtų daugumai vyrų, juos sureikšminti moterų krūtis skatina mamytės glėbio ilgesys. Visa tai labai gražu, tačiau nepaaiškina, kodėl tokių jausmų krūtys nesukelia kitoms moterims – juk mergaitės taip pat žindomos?

Vida Press

Trečia versija remiasi tuo, kad žmonės – vieninteliai visame pasaulyje gyvūnai, kurie sueities metu dažniausiai būna vienas kitam ne iš nugaros, o iš priekio. Todėl krūtys gali būti vertinamos kaip sėdmenų ekvivalentas, mat, mylėdamasis iš priekio, jų negali matyti, – taigi neva juos savo forma primena ir taip žadina seksualinį geismą. Kad ir kaip ten būtų, akivaizdu viena – plastinės chirurgijos specialistams darbo dar ilgai nepritrūks.

3. Kodėl moterų ovuliacija yra paslėpta?

Dauguma patelių gamtoje iš tolo signalizuoja apie pasirengimą kergtis – paraudusiais ir paburkusiais lyties organais, specifiniu kvapu. O štai moterų ovuliacija išoriškai beveik nepastebima. Mokslininkus ilgai kamavo klausimus, kodėl taip yra. Antropologė Helena Fisher laikosi nuomonės, kad paslėpta ovuliacija ir nuolatinis seksualinis moterų pajėgumas išsivystė kaip bandymas išlaikyti vyrą. Kai moteris pasirengusi seksui nuolat, vyrui nėra būtinybės ieškoti kitų partnerių. Be to, nežinodamas, kada jo moteris yra vaisinga, vyras priverstas visada būti šalia ir saugoti, kad jos neapvaisintų kiti patinai.

Antropologė Sarah Blaffer Hrdy turi kitą versiją. Ji mano, kad paslėpta ovuliacija išsivystė kaip būdas suklaidinti patinus. Mat beždžionių bendruomenėse naujai išrinktas vadas neretai išžudo kitų patinų vaikus. Kadangi pirmykštėse bendruomenėse moteris mylėdavosi su daugeliu genties vyrų, dėl paslėptos ovuliacijos nebuvo aišku, nuo kurio būtent ji pastojo, tad nė vienas negalėjo būti tikras, kad nėra vaiko tėvas. Tai saugojo palikuonis nuo mirties.

4. Kodėl moterys patiria orgazmą?

Dailiosios lyties orgazmas mokslininkams visada buvo viena didžiausių evoliucijos mįslių. Jei moterys gali pastoti šio palaimos pojūčio nepatirdamos, tai kodėl gamta jas taip gausiai apdovanojo? Juk jos gali mėgautis orgazmu ne tik ilgiau nei vyrai, bet ir daug kartų. Ilgą laiką laikytasi teorijos, kad orgazmas atsirado su monogamija, – neva abiejų partnerių patiriamas malonumas padeda jiems ilgiau išlaikyti ryšį. Deja, prielaida, esą didžiausią malonumą moteris gali patirti su nuolatiniu partneriu, paremta ši versija patyrė ne vieną fiasko. Australijos psichiatrės prof. Lorraine Dennerstein atliktas tyrimas parodė, kad orgazmą moteris patiria dažniau ir kur kas didesnį, kai mylisi su nauju partneriu. Primatologas Alanas Dixsonas smeigė dar vieną vinį į monogamijos mitą – pareiškė, kad orgazmą patiria ir makakos bei šimpanzės. Beje, jos yra poligamiškos. O štai monogamiški babuinai orgazmo nepatiria. Bene įtikinamiausia teorija – kad orgazmas padidina pastojimo tikimybę, mat išprovokuoja tam tikrus makšties rūgščių terpės pokyčius, o nuo to priklauso, ar spermatozoidai bus draugiškai priimti, ar sunaikinti. Pirmenybę moters organizmas teikia tiems spermatozoidams, su kurių savininku jaučia geresnį fizinį atitikimą.

Moterų orgazmas mokslininkams visada buvo viena didžiausių evoliucijos mįslių.

O gal seksas čia niekuo dėtas? Indianos universiteto mokslininkai tyrė šimtų moterų nuo 18 iki 63-ejų metų seksualinius įpročius ir nustatė, kad daugiau nei pusė jų bent dešimt kartų patyrė orgazmą sporto salėje, darydamos jogos pratimus ar važiuodamos dviračiu. Anot tyrimų vadovės Debby Herbenick, tai rodo, kad orgazmas nebūtinai yra seksualinis įvykis, tad neverta jo sieti vien su poravimosi funkcija ir tuo labiau laikyti įrodymu, kad partneris yra tikras lovos virtuozas.

5. Kodėl patirdamos orgazmą moterys šaukia garsiau nei vyrai?

Visų pirma reikėtų išsiaiškinti, ar tai tiesa. Juk kai kurie vyrai mylėdamiesi taip pat mėgsta leisti vienokius ar kitokius garsus. Deja, tyrimai rodo, kad jie nėra nei tokie stiprūs, nei tokie įspūdingi kaip moterų. Geriausiu atveju – primena kriokimą, švokštimą ir stenėjimą. O štai moterų orgazmas – tikra simfonija. Iš skleidžiamų garsų netgi galima atspėti, ar šios simfonijos atlikėja dar tik pradeda lipti į palaimos viršūnę, ar artėja prie kulminacijos, ar jau patiria didįjį O. Aišku, ne visos moterys šūkauja. Tos, kurios to nedaro (kaip ir vyrai, kuriems tokios simfonijos grojant mylimosios kūnu išgauti nepavyksta) linkę manyti, kad visa tai veikiau – vaidyba. Kas neprisimena filme „Kai Haris sutiko Salę“ Meg Ryan tobulai suvaidinto orgazmo tiesiog restorane prie stalelio!.. Kalbas apie sąmoningą vaidybą paneigia britų primatologas Stuartas Semple'as. Pasak jo, lytinio akto metu spygauja ir šūkauja dauguma primatų. Beje, pastebėta, kad sudėtingesnius poravimosi garsus skleidžia poligamiškų rūšių patelės. Viena labiausiai paplitusių teorijų, kodėl jos tai daro, iš dalies sutampa su skeptikų kalbomis apie norą pasirodyti. Manoma, kad šaukdamos besiporuojančios patelės siekia pranešti apie savo seksualumą kitiems laisviems patinams. Šis faktas gali šiek tiek nuliūdinti vyrus – ne itin malonu žinoti, kad mylėdamasi su tavimi moteris vilioja kitus. Tiesa, yra ir guodžiančių žinių – šie šūksniai yra ir signalas kitoms dailiosios lyties atstovėms, jog šis vyras pajėgus užkelti moterį į pačią malonumo viršukalnę.

Parašyk Redakcijai

Čia pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų.

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis