Sezono naujiena – retro eksperimentai

Dizaineris Marcas Jacobsas itin sėkmingai atgaivino praėjusio amžiaus septintojo – linksmiausiojo – dešimtmečio madą kolekcijose mados namams „Marc Jacobs“ ir „Louis Vuitton“. Kaip atgimė ši retro stiliaus atmaina ir kuo ji įdomi šįkart?

Po praėjusį rudenį Paryžiuje vykusios mados savaitės mados kritikai šlovinte šlovino Marcą Jacobsą: koks chameleonas, kaip radikaliai pavasario kolekcija skiriasi nuo rudeninės! Tiesa ta, kad pavasariui daugelis mados kūrėjų rinkosi santūresnes formas, ir šiame kontekste ryškiai languotų bei dryžuotų Jacobso modelių buvo tiesiog neįmanoma nepastebėti. Nepaneigsi ir to, kad, kurdamas savo mados namams ir „Louis Vuitton“, dizaineris dažnai naudoja tuos pačius motyvus, tik itin efektingai juos perdalija it kortų malką, tad kaltinti menininką idėjų trūkumu neapsiverčia liežuvis.

Marcas Jacobsas
Marc Jacobs
Reuters/Scanpix

Pagrindinis skirtumas – pristatymas. Modeliai, demonstruodami mados namų „Louis Vuitton“ kolekciją, vaikščiojo poromis – lyg tobuli klonai – ir važinėjosi eskalatoriais. Kostiumėliai ir suknelės buvo nusėti įvairių dydžių ir spalvų langeliais – aliuzija į mados namų logotipą ir grafiškus menininko Danielio Bureno darbus. Iš standaus satino idealiai sukirpti ansambliai atrodė kartu ir vaikiški, ir elegantiški. Beje, jais jau spėjo pasipuošti ne viena įžymybė: Jessica Alba, Kristen Stewart ir Kirsten Dunst. Modelių šukuosenos, papuoštos juodais kaspinais, priminė lėlišką manekenės Jean Shrimpton ir aktorės Catherine Deneuve grožį.

O štai mados namų „Marc Jacobs“ kolekciją demonstravusios merginos atrodė lyg ką tik išėjusios iš Andy Warholo vakarėlio, kai kurios net – pamiršusios kelnes... „Louis Vuitton“ kostiumėliai buvo saldoki, kai kurie papuošti naiviais gėlių ornamentais, o čia kvepėjo rokenrolu. Nenuostabu, nes Jacobsą įkvėpė XX a. septintojo dešimtmečio mados legendos ir vakarėlių liūtės Edie Sedgwick bei Peggy Moffitt. Suvelti plaukai, blyškios lūpos, ryškios akys ir antakiai (Sedgwick stiliumi) – jokio saldumo. Kostiumėlių formos lakoniškesnės, o vietoje langelių – dryželiai. Įvaizdį sutvirtino blizgūs uždari smailėjantys batai – panašūs į avėtus bitlų.

"Marc Jacobs"
Scanpix
''Marc Jacobs''
''Marc Jacobs''

Marcas Jacobsas tikrai ne pirmasis atgaivino septintojo dešimtmečio madą, tačiau įdomu tai, kaip jis tai padarė. Ypač efektingai dizaineris žaidė proporcijomis – pažemino sijonų liemenį ir taip apnuogino bambą. Beje, sijonai – ne mini, nors buvo ir tokių, bet žemiau kelių ir siaurėjantys. Pastarieji madingi paskutinius kelerius metus ir trauktis iš mados arenos, panašu, dar nežada. Išskirtinis „Marc Jacobs“ kolekcijos derinys – klostuotas sijonas bei trumputė palaidinė su peliuko Mikio piešinėliu, o „Louis Vuitton“ – languota liemenėlė ir maksi sijonas, taip ir laukiantis, kad juo pasipuoštų kokia Rihanna. Žinoma, taip apsinuoginti tinka ne visoms. Kita vertus, užtenka seksualaus tarpelio tarp trumpo švarko ir sijono, kad apdaras įgautų jaunatviško žavesio.

''Louis Vuitton'' 2013 m.
''Louis Vuitton'' 2013 m.
AFP/Scanpix
''Louis Vuitton'' 2013 m.
''Louis Vuitton'' 2013 m.
Reuters/Scanpix

Džiugina ilgių įvairovė. Dizaineris pasiūlė ir šortų bei švarkelių derinių, ir trumpučių suknelių, ir tiesaus kirpimo žemę šluojančių, tinkančių įvairaus amžiaus ir formų moterims. Subtilaus seksualumo nestokojo kojas apnuoginantys „Louis Vuitton“ kombinezonai ilgomis rankovėmis. O stiliaus diktatores Alexą Chung ar Solange Knowles veikiausiai išvysime vilkinčias infantilumo teikiančias „Marc Jacobs“ palaidines rauktomis apykaklėmis.

"Marc Jacobs"
Žurnalas "Moteris"
"Marc Jacobs"
AFP/Scanpix

Jacobsui reikėtų padėkoti dar ir už naują avalynės madą – senokai ant podiumų matytus elegantiškus batelius smailomis nosimis ir kulnais. Jei jūs, kaip ir aš, pavargote nuo gigantiškų platformų, grubių gladiatorių išpopuliarintų sandalų, paties Jacobso pernai pristatytų komiškų princo batų, galėsite lengviau atsikvėpti. Tiesa, patogumu tokie smailianosiai nepasižymi, bet bent jau yra su žema pakulne...

Reuters/Scanpix

Būtų neteisinga visus laurus sukabinti Marcui Jacobsui. Septintojo dešimtmečio tematiką savo kolekcijose savaip pritaikė ir mados namai „Moschino“, „Christian Dior“, „Versus“, „Michael Kors“ ir daugelis kitų. Tik retam pavyko taip išgryninti idėją kaip Jacobsui. Kai kurių kolekcijos per daug kvepėjo kostiumų istorija, ypač „Moschino“ nesugebėjo sumoderninti infantilių retro raštų. Panašu, kad Marco Jacobso genialumas – ne tiek sugebėjimas išrasti dviratį, kiek pritaikyti jį modernios moters poreikiams.

"Moschino"
Scanpix
''Christian Dior'' 2013m.
''Christian Dior'' 2013m.
Sipa Press/Scanpix
"Michael Kors"
Reuters/Scanpix

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis