6 gardžių lietuviškų patiekalų receptai, kurie tikrai sukels sentimentus

Yra patiekalų, kurie savo skoniu geba sugrąžinti į nuostabią vaikystę ir jaunystę. Išbandykite ir prisiminkite senus skonius.

Traškūs senoviniai vafliai


Trukmė: apie 60 min. (su kepimo procesu)


Porcijos: mums išėjo 27 vafliai


Reikia:


• 200 g natūralaus sviesto

• puodelio (250 ml) cukraus

• žiupsnelio vanilės

• žiupsnelio cinamono

• 6 nedidelių kiaušinių (užteks ir 5 jei nėra maži)

• 1 puodelio miltų

• a.š. brendžio*


* pakeista brendžiu, nes soda ir kepimo milteliai buvo pasibaigę. bet galima naudoti a.š. sodos (nugesinkite šlakeliu citrinos sulčių) arba šaukštelį kepimo miltelių.


Patarimas: jei norite labai traškių vaflių, galite dar truputį (1-2 šaukštus) kukurūzų krakmolo įdėt, tik nepersistenkite su kiekiu. be to, atminkite, kad traškesnį vaflių bus truputį sudėtingiau susukti, net ir karštą.



Gaminame


1. Supjaustyti sviestą gabaliukais ir ištirpinti prikaistuvyje. Sviesto popierėlio neskubėti išmesti (žr. žingsnį 5). Pastoviai maišyti ir nekaitinti ant karštos ugnies. Kai sviestas ištirps, perpilti į indą, kuriame ruošite tešlą ir atvėsinti (palaukti apie 10 min.).


2. Ištirpintą sviestą gerai išsukti su cukrumi ir įmaišyti cinamono bei vanilės.


3. Į sviesto bei kiaušinių masę įmušti kiaušinius. Galima mušti ir maišyti po vieną arba įmušti iškart visus ir tada išmaišyti.



4. Supilti miltus ir išmaišyti iki vientisumo. Jei miltai atrodo negražūs, galima persijoti per sietelį. Įmaišyti šaukštelį brendžio arba nugesintos sodos. Jei naudosite kepimo miltelius, geriau sumaišyti juos iškart su miltais ir tada įmaišyti į tešlą.

5. Vaflinę patepti sviestu (trupučiu, labai patogu jei naudosite sviesto popierių, kuris liko). Įkaitinti vaflinę. Šaukštu semti tešlą ir pilti per viduriuką. Nepilti daug tešlos, uždengus keptuvę dangčiu tešla savaime išsilydys. Kepti vaflį kol apskrus, tada atsargiai peiliu nuimti ir kaipmat susukti, kol dar karštas ir nesukietėjo. Padėkite į šoną. Ir taip toliau.


Pienių medus


Šios dienos - tikra pienių žydėjimo šventė. Pamenu, kaip mes su močiute rinkome jų išsiskleidusius žiedus ir virėme saldų pienių medų. Tai buvo labai seniai... Močiutės jau nėra, kaip ji tą medų virdavo nepamenu, bet žurnale rastas pienių medaus receptas atgaivino prisiminimus ir po daugel metų vėl skanauju aromatingą pienių žiedų medų.

P.S. Labai skanu pusryčiams blynus užsipilti pienių medumi ir apsibarstytus aguonomis, vaikams labai patinka, sako, kad net skaniau už klevų sirupą.


sezoninevirtuve.lt nuotr.


1 litrui reikės 300 g pienių žiedų be kotelių (rinktų švarioje nuo teršalų vietovėje),

1 citrinos sulčių ir smulkiai nutarkuotos žievelės,

1 kg cukraus.

Laukia 12 val. mirkymas, 2 val. virimas.


Kaip gaminti


* Surinktas pienių galvutes trumpam pamerkiau į vandenį ir gerai praploviau. Pienių žiedai turi būti be kotelių, nes kitaip medus bus kartus.

* Švarius pienių žiedus puode užpyliau 1 litru vandens ir pastačiau ant mažos ugnies virimui. Viriau apie valandą. Ataušusį viralą palikau per naktį, kad žiedai visą savo aromatą spėtų atiduoti medui.


sezoninevirtuve.lt nuotr.


* Ryte pienes perkošiau per sietelį ir gerai nusunkiau, skystį pastačiau virti, pridėjau cukraus ir išspaustų citrinos sulčių su nutarkuota žievele. Virti reikėtų 1-2 val. ant mažos ugnies - priklausomai, kokio tirštumo medaus norėsite. Karts nuo karto galima patikrinti tirštumą užlašinus lašą sirupo ant lėkštės, jam ataušus matoma tikroji sirupo konsistencija.


* Į virimo pabaigą sumečiau kelių švarių pienių nuskabytus žiedlapius, kurie medui suteikė žaismingumo.

Skanių atradimų!


www.sezoninevirtuve.lt


„Čirviniai“ blynai – iš vaikystės


Sudėtingumas. Lengvai paruošiama.


Mano recepto ir skonio vertinimas. 4/5. Labai skanu, kartosiu. Porą kartų jau kepiau.


Ingredientai


250 g miltų

3-4 šaukštai cukraus

žiupsnelis druskos

1 šaukštelis kepimo miltelių

3 vidutiniai kiaušiniai

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

400 ml pieno

50 g tirpinto sviesto arba 3-4 šaukštai saulėgrąžų aliejaus



Gaminimo eiga


* Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius.

* Kiaušinius suplakti su pienu ir vanile. Supilkite į miltus, išmaišykite.

* Sviestą ištirpinkite, truputį atvėsinkite, įmaišykite į tešlą.



* Blynus kepkite įkaitintoje, riebalais pateptoje 'čirvinių' blynų keptuvėje.


Čeburekų receptas iš auksinių „Moters“ archyvų



Čeburekai
Čeburekai
Giedrės Barauskienės


Kaip prieš trisdešimt, penkiasdešimt ar daugiau metų receptai rasdavo kelią į „Moters“ puslapius? Galbūt redakcijos moterys pasidalydavo savo, savo mamų, draugių išbandytais iš savų auksinių archyvų – užrašų, papildytų žurnalų iškarpomis ar plėšomų kalendorių lapeliais? Vienas tokių iš lūpų į lūpas, iš virtuvės į virtuvę keliaujančių receptų – visai šeimai patiksiantys čeburekai.


10–12 vnt.

 

600 g maltos mėsos arba 300 varškės ir 300 g fetos

saujelės sukapotų žalumynų – petražolių, čiobrelių

druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

350 ml kefyro

500 g miltų

600 ml aliejaus (virti)

 

Įdaras. Mėsą arba varškę su feta išmaišykite su žalumynais, druska ir pipirais. Kefyrą, miltus, truputį druskos išmaišykite, gerai suminkykite. Tešlą plonai iškočiokite iki maždaug 3 mm storio. Ant jos uždėkite dubenėlį ir peiliu apipjaukite aplink. Ant vienos gauto apskritimo pusės dėkite šaukštą ar du (nelygu, koks išpjautas apskritimas) įdaro, kita tešlos apskritimo puse jį užklokite ir užsandarinkite. Taip paruoštus čeburekus dėkite po kelis į gilioje keptuvėje, puode ar gruzdintuvėje įkaitintą aliejų. Kai viena čebureko pusė apskrus, apverskite jį. Iškeptus sudėkite ant popierinio rankšluosčio ir netrukus ragaukite.



Trapūs burnoje tirpstantys žagarėliai



Žagarėliai
Žagarėliai
g-blogas.lt nuotr.


Reikės:


3 didelių kiaušinių trynių;

3 kupinų šaukštų riebios grietinės;

3 v.š. cukraus;

apie 400 g kvietinių miltų;

1,5 v.š. brendžio;

žiupsnelio druskos;

bekvapio aliejaus kepimui;

cukraus pudros pabarstymui.


Gaminame


* Trynius ištriname su cukrumi, grietine, druska ir brendžiu. Po truputį įminkome miltus. Vientisos tešlos rutulį susukame į maistinę plėvelė ir pastatome į šaldytuvą kelioms valandoms.

* Įkaitiname aliejų, kaitrą nustatome ant vidutinio karštumo.

* Žagarėlių tešlą plonai kočiojame, pjaustome stačiakampiais, per vidurį peiliu padarome pailgą pjūvį ir vieną tešlos galą išverčiame į kitą pusę.

* Kepame įkaitintame aliejuje iki kol paruduos. Dedame ant popierinio rankšluosčio riebalams sugerti, pabarstame cukraus pudra ir skanaujame.

Skanaus, Gabrielė


Tikra klasika: bulviniai vėdarai



Tikra klasika: bulviniai vėdarai
Tikra klasika: bulviniai vėdarai
Organizatorių archyvas



Reikės:


1 kg bulvių,


200 g šalto rūkymo lašinukų,


2 nedideli svogūnai,


1/2 šaukštelio džiovinto mairūno,


druskos, šviežiai maltų pipirų,


plonųjų arba tiesiųjų kiaulės žarnų (naudojau plonąsias).


Kaip gaminti:


* Bulves sutarkuokite.


* Lašinukus supjaustykite kubeliais ir paspirginkite su pjaustytais svogūnais.


* Užpilkite spirgučiais tarkuotas bulves, įdėkite druskos, pipirų, mairūno ir gerai išmaišykite.


* Prikimškite žarnas (nekietai) bulvių mase, dėkite į riebalais išteptas skardas, įpilkite truputį vandens ir šaukite į iki 200 C įkaitintą orkaitę.


e. Sumažinkite orkaitės kaitrą iki 160 C ir kepkite, retkarčiais palaistydami riebalais, kol vėdarai gražiai apskrus. Kepant vėdarus galima apversti.


* Valgykite su grietine ar spirgučių padažu. Skanaus!


bulviukose.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis