O štai aš, kavos draugas Mindaugas, jį žinau! Ir kadangi jau pradėjome apie tai kalbėti, pasidalinsiu su jumis.
Pagrindinė priežastis, kodėl restorane kava gali pasirodyti skanesnė nei namie yra aplinka. Ryte į darbą skubantys žmonės, bandelių kepėjas mojantis ranka užeiti, dama su skrybėle ir šuniuku, visa tai dvelkia jaukia ankstyvo ryto romantika, o geriant kavą, šį jausmą dar pastiprina kofeinas. Akimirkai netgi dingsta sąlytis su šiuo pasauliu - jautiesi, tarsi novelėje ar romane, tuose keliuose lengvai skaitomuose, svajinguose puslapiuose, prieš protagonistui įsiveliant į gausybę problemų. Tačiau, kad ir kaip tyrai, tai skambėtų, restoranų ir kavinių savininkams šis jausmas puikiai pažįstamas ir netgi yra įskaičiuotas į jūsų puodelio kainą. O ką daryti tiems, kam per brangu mokėti už „jausmą“ ir jie tiesiog nori skaniai atsigerti kavos namuose? Atsakymas paprastas – šis gėrimas yra ritualas, todėl turite jam skirti laiko. Nėra nieko blogiau, nei ant palangės vėstanti kava, kol jūs lakstote po kambarius su dulkių siurbliu. Jei jau nusprendėte pasilepinti, darykite tai iki galo ir užtikrintai, o kad viskas būtų ranka pasiekiama - pasidalinsiu patarimais, vedančiais tobulo kavos puodelio link.

Kokios tavo galimybės turint automatinį kavos aparatą?
Didžiausias automatinio aparato privalumas yra kava pagal asmeninius pomėgius ne tik jums, bet visai jūsų šeimai, net jei kiekvienas geriate skirtingus gėrimus. Žinoma, prieš tai visi turite atrasti savo mėgstamus receptus ir teisingai juos nusistatyti kavos aparato parametruose. Tai darykite keisdami sumalamos kavos porcijos dydį bei vandens kiekį. Pieniškų kavų gerbėjams šioje lygtyje dar reikia išspręsti ir pieno bei putos kiekio klausimą. Tam, kad recepto paieška vyktų sklandžiau, keiskite po vieną parametrą, o ne visus iš karto.
Kalbant apie receptus, tai, žinoma yra labai individualu, tačiau su kolegomis iš „Kavos draugas“ esame atradę universalių paslapčių, kaip paruošti kavą aparatu, kad ji būtų tarsi kavinėje. Pirmiausia, vietoj juodos kavos išbandykite espresso (jei norite stipresnės kavos- dvigubą espresso) praskiestą karštu vandeniu. Šis gėrimas išlaiko savo skonio savybes, kurios nėra sugadinamos vandeniui tekant pro jau išsunktus tirščius, kaip tai atsitinka automatiškai gaminant juodą kavą. Kita paslaptis - darydami dvigubą espresso per du kartus užtikrinsite, kad ir kavos pupelės bus malamos du kartus bei daromos iš dvigubos ne tik vandens, bet ir kavos porcijos (kai kuriuose aparatuose ši funkcija yra automatinė). Na, o geriantiems kavą su pienu, skaniausias patarimas - ką tik mano minėtą espresso užpilti tokiu pat kiekiu pieno putos, kad pieno ir kavos proporcija gautųsi 50/50, tuomet jie vienas kitą papildys, o ne užgoš. Jei tą pačią kavą įpilsite į stiklinę pilną ledukų, gausite gėrimą tinkantį net ir karščiausią dieną. O kadangi vasarą norisi daugiau šaltų gėrimų, atskleisiu savo mėgstamiausią receptą: vėl prisemkite pilną stiklinę ledukų, užliekite juos toniku ( galima originaliu, bet dar skaniau rožiniu ) ir ant viršaus lėtai, kad nesuputotų, užpilkite espresso. Tai, ką gausite, lengvais judesiais maišykite, kol nuo atšalusio gėrimo stiklinės kraštų ims tekėti rasos lašeliai, tuomet čiupkite daugkartinį šiaudelį ir atvėsinkite save iš vidaus. Taip pat, gerdami kavą namie prisiminkite, kad kofeinas stiprina jūsų pojūčius, tad jei apsupsite save gera, o ne bloga energija – kava jus džiugins dvigubai.
Pirkau pusantro tūkstančio kainuojantį automatinį kavos aparatą, o tada sužinojau, kad ekspertai gerdami kavą, ją tiesiog užsipila ir siurbčioja šaukštais su visais tirščiais puodelyje.
Jei kada teko lankytis kavos festivalyje ar degustacijoje, bene keisčiausia, ką ten galėjote matyti, tai žmonės šaukštais siurbčiojantys kavą iš puodelių be ąselių.
Taip yra todėl, kad ekspertai degustacijose norėdami išmėginti skonį stengiasi, kad ruošimo būdas kuo mažiau jį pakeistų. O kadangi norint atskleisti geriausias kiekvienos kavos savybes aparatu, jį reikėtų kiekvieną kartą perreguliuoti, jie renkasi tiesiog užpiltinę kavą. Tačiau tam, kad kava išlaikytų visus skonio niuansus ir čia reikia šį tą žinoti.

Užpiltinė kava gaminama pagal proporciją 6 g kavos šimtui mililitrų vandens. Labai svarbus faktorius – malimas. Jei norite intensyvesnės kavos, malimą smulkinkite, jei lengvesnės – stambinkite. Užpildami tirščius įsitikinkite, kad puodelyje nėra nieko kito ( šaukštelio, cukraus, cinamono), o tik kava. Taip pat svarbu, kad vanduo nebūtų verdantis (optimalu 92-96 C ). Aparatas šią temperatūra palaiko automatiškai, todėl jis gali pasitarnauti net ir ruošiant tokią kavą. Užpylę tirščius iki norimos ribos, palikite gėrimą stovėti keturioms minutėms, jis pats suformuos plutą, nepraleidžiančią karščio ir per mano minėtą laiko tarpą pritrauks tiek, kad nebūtų persirpęs. Tokiu būdu kavą galite ruošti ir tada, kai esate nusipirkę mažą kiekį gerų kavos pupelių, kad jų visų nesunaudotumėte, kol susireguliuosite aparatą.
Nemėgstantiems, kai puodelyje plaukioja tirščiai, puiki alternatyva yra French Press kavinukas. Juo kava daroma tokiu pačiu principu, tik malimas turi būti kiek stambesnis. Rezultate mėgausitės švaria, tyro skonio kava be tirščių, dėl to šis būdas yra labai mėgstamas tarp kavos žmonių ir peikiamas tarp būrėjų.
Visi giria filtrinę kavą, tačiau man ji pernelyg vandeninga. Ar aš ko nors nesuprantu?
Nustebsite tačiau nepaisant vandeningumo, beveik visos filtrinės kavos turi daugiau kofeino nei espresso. Taip yra todėl, kad kofeinas tirpsta karštame vandenyje ir jo kiekis kavos gėrime priklauso nuo ekstrakcijos laiko. Tuo pat metu šie būdai išlaisvina ir kavoje paslėptus skonius - panašiai kaip geros ausinės padeda išgirsti mėgstamoje dainoje prieš tai negirdėtus garsus. Tiesa, kad tai pasiektumėte, teks šiek tiek paeksperimentuoti, kol atrasite aukso viduriuką tarp vandeningos ir persirpusios kavos.
Šiuo metu yra du populiariausi filtrinės kavos indai: Chemex ir V60. Abejais kava ruošiama vienodu principu, tačiau rezultatas šiek tiek skiriasi.
Chemex buvo sukurtas 1941 New Yorke išradėjo, kuris kaip alchemikas siekė pagaminti auksinę kavą. Turint omenyje, kad jo išradimas populiarus jau beveik 80 metų, galima drąsiai teigti, kad jam pavyko. Šiame inde naudojamas 30% storesnis filtras, dėl to iš kavos ištraukiama didelė dalis riebalų, kurie iš dalies ir yra kavos stiprumas. Gėrimas, kurį gauname yra labai švelnaus, tačiau aiškaus – apibrėžto skonio. Ruošiant kavą Chemex lengviausia paruošti 300ml, tad imkite 18 gramų stambiau nei vidutiniškai maltos kavos, dėkite ją į sudrėkintą kavos filtrą, visą indą statykite ant svarstyklių ir užpilkite 30 ml vandens, kad sušlapintumėte kavą. Luktelėję apie pusę minutės lengva srovele pilkite likusius 270 ml. Juos patartina supilti iki 1 minutės 15 sekundžių nuo pirmojo lašo užpilto ant kavos. Visas kavos ruošimas turėtų vykti ne ilgiau nei trys minutės ir ne trumpiau nei dvi. Jei į šiuos rėmus netelpate, norėdami pailginti bėgimą kavos malimą smulkinkite, jei patrumpinti – stambinkite.
V60 kaip ir minėjau yra to paties principo kavos ruošimo būdas. Skirtumas yra tik filtro medžiagoje ir dėl V60 įrenginyje esančių griovelių sąveikoje su deguonimi. Rezultate ši kava gaunasi taip vadinamo sviestinio kūno, dar kiek švelnesnė nei Chemex, tačiau taip pat gerai juntamu skoniu. Ruošiant šią kavą kartokite tuos pačius žingsnius, tik vandenį pilkite ne visą iš karto, o protarpiais sustodami ir kelias sekundes palaukdami, taip išgausite mano minėtą sviestinį kūną.
Ar įranga ir kava reikalinga šiems gėrimams prieinama paprastam žmogui?
Žinoma! Kavos Draugo parduotuvėje galite įsigyti ne tik kavos aparatą, o ir visus mano minėtus įrenginius bei priedus jiems, pavyzdžiui: Svarstykles, kurių dėka tiksliai pasversite porcijas, ąsotėlį, kurs leidžia lengviau valdyti srovę pilant vandenį į kavą ir net daugkartinio naudojimo šiaudelį.
Taip pat rasite gausybę rūšių kavos pupelių, tinkančių visiems šiems būdams. Pirkdami pupeles automatiniam aparatui rinkitės tamsaus skrudinimo arabiką arba mišinius su robusta, užpiltinei kavai, french pressui tiks visa kava nuo šviesiausios iki tamsiausios, o štai filtrinėms kavoms pirkite vidutinio – šviesaus skrudinimo arabiką. O jei turite klausimų – visada drąsiai konsultuokitės su „Kavos Draugas“ komanda!
Kai jau prisėsite puodeliui skanios kavos, atsiminkite, kad jei tik pavyks rasti kompromisą tarp rūgštumo ir kartumo, tarp vandeningos ir persirpusios kavos, tarp lūkesčių ir rezultato, suprasite, kad balansas tvyro ne tik jūsų puodelyje, bet ir viduje - o tada jau niekas nesudrums jūsų ramybės ir laiko, mėgaujantis gera kava namuose.
Užsakymo nr.: PT_63966