Migdolų pyragas su spanguolėmis
6 porcijos
Tešlai reikės:
90 g šalto sviesto
180 g miltų
1 šaukšto miltelinio cukraus
žiupsnio druskos
2 kiaušinių trynių
Įdarui reikės:
140 g sviesto
100 g cukraus
žiupsnelio druskos
2 kiaušinių
50 g miltų
140 g migdolų miltų
saujos spanguolių, bruknių (nuplautų)
2 nedidelių kekių vynuogių (nuplautų)
Tešla. Į dubenį sutarkuokite šaltą sviestą, suberkite miltus, miltelinį cukrų, druską, įdėkite trynius ir viską suminkykite į kamuolį. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite 1 val. šaldytuve. Tada iškočiokite ją ir įklokite į maždaug 25 cm skersmens kepimo formą, krepšelio kraštus padailinkite.
Įdaras. Elektriniu plakikliu kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi ir druska iki purumo. Tada po vieną įplakite kiaušinius, galiausiai įmaišykite miltus ir migdolų miltus.
Ant įdaro nespausdami gilyn sudėkite vynuoges, spanguoles ir bruknes.
Kepkite 160 °C orkaitėje maždaug 30 min. Tada kepinio viršų pridenkite folija arba kepimo popieriumi ir kepkite dar maždaug 20 min. – kol įdaras sutvirtės. Iškeptą atvėsusį pyragą pabarstykite milteliniu cukrumi.
Spanguolių pyragas

8–10 porcijų
Reikės:
300 g džiovintų spanguolių (arba razinų)
250 ml karštos stiprios juodosios arbatos
1 apelsino sulčių
100 g cukranendrių cukraus
60 g sviesto
1 kiaušinio
230 g miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
0,5 šaukštelio druskos
saujos šviežių spanguolių
5 šaukštų miltelinio cukraus
1 šaukšto citrinų sulčių
1 šaukštelio sviesto (formai patepti)
Džiovintas spanguoles dubenėlyje užpilkite karšta arbata, apelsino sultimis ir palikite 3 val. arba per naktį brinkti.
Cukrų ir kambario temperatūros sviestą suplakite iki purios masės, tada įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, kepimo miltelius, druską. Viską gerai išmaišykite, įmaišykite išbrinkusias uogas. Formą patepkite sviestu (galima pabarstyti trupučiu manų kruopų – lengviau išimsite iškeptą pyragą iš formos), sukrėskite į ją tešlą. Kepkite 180 °C orkaitėje maždaug 50 min. – iki į tešlą įsmeigiamą medinį iešmelį ištrauksite švarų. Iškeptą pyragą palikite atvėsti, tada išimkite iš formos.
Citrinų sultis sumaišykite su keturiais šaukštais miltelinio cukraus, šį glajų užpilkite ant atvėsusio pyrago. Ant glajaus sutupdykite šviežias spanguoles, užberkite likusį miltelinį cukrų.
Maltinukai su spanguolėmis

16 vnt.
Reikės:
2 svogūnų
2 ar 3 šaukštų aliejaus (kepti)
žiupsnio druskos
1 šaukšto baltojo balzaminio acto
700 g maltos mėsos
saujos džiovintų spanguolių
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
1 šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
riekelės piene išmirkyto batono
1 kiaušinio
8 plonų griežinėlių rūkytos šoninės
0,5 kg šviežių vokiškų makaronų (virtų bulvių ir miltų pusfabrikatis)
2 šaukštų sviesto
saujelės šalavijų lapelių
Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir pamaišydami kepkite su įkaitintu aliejumi ant nesmarkios ugnies. Įberkite žiupsnį druskos. Kai svogūnai ims karamelizuotis, įpilkite balzaminį actą ir po 1 min. perkelkite svogūnus į dubenį su malta mėsa. Suberkite ir spanguoles, prieskonius, įdėkite sutrintą batono riekelę, įmuškite kiaušinį. Viską gerai išmaišykite ir delnais suformuokite stalo teniso kamuoliuko dydžio rutuliukus.
Šoninės griežinėlius perpjaukite išilgai pusiau. Po dvi juosteles sukryžiuodami užvyniokite ant paruoštų maltinukų. Juos sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į 200 °C orkaitę. Kepkite maždaug 30 min.
Vokiškus makaronus sudėkite į keptuvėje įkaitintą sviestą ir kepkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol ims skrusti. Į pabaigą suberkite šalavijus.
Keptas sūris su spanguolių ir kriaušių pagardu

5 vnt.
Reikės:
0,5 l spanguolių
200 g cukranendrių cukraus
5 kriaušių
5 pelėsinių sūrių
saujelės šalavijų lapelių
1 šaukšto sviesto
Spanguoles ir cukrų suberkite į puodą, užpilkite 100 ml vandens ir pamaišydami virkite ant nesmarkios ugnies, kol uogos ims sproginėti (atsargiai!). Tada sudėkite nuplautas ir nuluptas kriaušes, karštį sumažinkite iki silpno ir virkite 10–15 min. Dabar karštį išjunkite ir palikite pagardą atvėsti.
Sūrius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 °C orkaitėje maždaug 15 min., kol jie išsipūs. Likus kepti 5 min., šalia sūrių sudėkite tirpintame svieste pamirkytus šalavijų lapelius. Iškeptus sūrius ir šalavijus perkelkite į lėkštes, ragaukite su spanguolių pagardu ir kriaušėmis.