5 receptai iš rudens gėrybių

Vasara su mumis jau atsisveikino, tačiau rudenį vis dar galime džiaugtis gausiu vasaros saulėje sunokusių šviežių daržovių derliumi.

Ir nors orai palaipsniui vėsta, tačiau daržovių gaminimo pasirinkimai tik didėja. Šiuo metų laiku rudens daržo kraitės gėrybės kasdienius patiekalus gali paversti tikrais gurmaniškais šedevrais ir vitaminų lobynais.


Daržovių ir sūrio kišas be tešlos



K. Pišniukaitės nuotr.



Reikės:


  • 2 skiltelių česnako;
  • 200 g špinatų;
  • 6 vnt. kiaušinių;
  • 150 ml. pieno;
  • 150 ml. grietinėlės;
  • 200 g. tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 50 g. tarkuoto kietojo sūrio;
  • 1 cukinijos;
  • 100 g. feta sūrio;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).


Gaminimas:


* Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, įtarkuokite česnaką ir jį šiek tiek apkepinkite. Tuomet suberkite špinatus ir dar šiek tiek pakepinkite.

* Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius, pieną, grietinėlę, druską ir pipirus. Į kiaušinių masę sudėkite apkepintus špinatus su česnakais, pusę kiekio fermentinio ir kietojo sūrio. Viską gerai išmaišykite.

* Tuomet ištepkite kepimo skardą sviestu ir į ją supilkite kiaušinių masę. Ant viršaus išdėliokite plonai pjaustytus cukinijos griežinėlius ir užtrupinkite fetos sūrį. Viską šiek tiek prispauskite ir tuomet pabarstykite likusia puse fermentinio sūrio.

* Kišą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Išėmus iš orkaitės, kišui leiskite atvėsti ir šiek tiek pastovėti.


Pikantiškas pomidorų džemas žiemai



Shutterstock nuotr.



Reikės:


  • 1,5 kg pomidorų;
  • 500 g cukraus;
  • 6 valg. šaukšt. citrinų sulčių;
  • 1 arbat. šaukšt. cinamono
  • 1 arbat. džiovintų bazilikų;
  • 1 arbat. šaukšt. šviežiai tarkuoto imbiero;
  • ½ arbat. šaukšt. maltų gvazdikėlių;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).


Gaminimas:


* Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite jų odelę. Tuomet išimkite kietus viduriukus ir pomidorus susmulkinkite. Susmulkintus pomidorus ir likusius ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant didesnės ugnies iki kol pradės burbuliuoti.

* Tuomet sumažinkite ugnį ir vis pamaišydami virkite apie valandą iki kol sutirštės. Paruoštą džemą supilkite į švarius iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais.

* Stiklainius apverskite dangteliais žemyn, šiltai apklokite ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.


Cukinijų mišrainė su ananasais



Shutterstock nuotr.



Reikės:


  • 2 kg cukinijų;
  • 500 g morkų;
  • 500 g saldžiųjų paprikų;
  • 500 ml konservuotų ananasų;
  • 0,5 l pomidorų padažo;
  • 150 ml aliejaus;
  • 150 ml acto;
  • 100 g cukraus;
  • druskos (pagal skonį).


Gaminimas:


* Nulupkite cukinijų žievelę. Jei ji nėra stora – galite jos ir nelupti. Tuomet cukinijas ir paprikas supjaustykite kubeliais, o morkas sutarkuokite stambia tarka.

* Daržoves sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi, druska ir aliejumi, suverskite konservuotus ananasus su visu skysčiu. Viską užvirinkite ir ant nedidelės ugnies pavirkite apie pusvalandį.

* Tuomet sudėkite pomidorų padažą, supilkite actą ir virkite dar apie 15 min. Karštą mišrainę supilstykite į sterilius stiklainius, sandariai užsukite, apverskite ir palikite atvėsti.


Obuolių čatnis žiemai



Shutterstock nuotr.



Reikės:


  • 600 g obuolių;
  • 400 g rudojo cukraus;
  • 300 ml obuolių acto;
  • 300 g razinų;
  • 3 vnt. mėlynųjų svogūnų;
  • 2 valg. šaukšt. cinamono;
  • 2 vnt. lauro lapų;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį).


Gaminimas:


* Į puodą suberkite nuluptus ir kubeliais supjaustytus obuolius, kubeliais supjaustytus svogūnus, nuplautas razinas, cukrų, lauro lapus, pipirus ir maltą cinamoną. Galiausiai pilkite obuolių actą. Viską išmaišykite ir virkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies vis pamaišydami, kol padažas sutirštės.

* Paragaukite, ar patinka skonis ir ar netrūksta rūgštelės. Jeigu norite kažko daugiau – pridėkite savo nuožiūra.

* Baigdami virti pridėkite lauro lapus ir pipiro grūdelius. Gautą pagardą supilstykite į iškaitintus stiklainius ir užsukite karštu vandeniu nuplikytais dangteliais. Apverskite stiklainius dangteliais žemyn ir palikite atvėsti.


Morkų marmeladas su imbieru



Shutterstock nuotr.



Reikės:


  • 1 kg morkų;
  • 800 g cukraus;
  • 500 g rūgščių obuolių;
  • 2 vnt. citrinų;
  • 2 vnt. apelsinų;
  • 50 g imbiero šaknies.


Gaminimas:


* Nuvalytas morkas ir obuolius smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite. Imbiero šaknį nulupkite ir smulkiai sukapokite. Išspauskite citrinų ir apelsinų sultis, o jų žieveles sutarkuokite.

* Visus paruoštus ingredientus sumaišykite, suberkite cukrų ir virkite tol, kol sutirštės. Tada paruoštą marmeladą sukrėskite į švarius ir iškaitinus stiklainius ir palikite pastovėti.


Skanaus!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis