Su dūmo skoniu ir vasaros prieskoniais. 5 receptai

Dūmo skonis ir aromatas, švelnus kartumas – ugnies prieskoniai, kurių nereikia pirkti, bet kuriais galima mėgautis visą vasarą. Gardinkite jais kepsnius, daržoves, vaisius ir nepraleiskite progos valgyti lauke, medžių pavėsyje.


Lašišų ir kininių kopūstų vėrinukai

4 porcijos


Lašišų vėrinukai
Lašišų vėrinukai
Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)



Vėrinukams reikės:


400 g lašišų filė be odos

12 jaunų kininių kopūstų (pak-choi)

purškiamo aliejaus

1 šaukšto skrudintų sezamų

druskos pagal skonį


Marinatui reikės:


120 ml sojų padažo

120 ml mirino (arba baltojo vyno)

50 g rudojo cukraus

65 ml ryžių acto


Gaminame


Lašišų filė nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug

3 x 3 cm dydžio ar kiek didesniais kubeliais.

Marinatas. Į dubenį supilkite sojų padažą, miriną ir actą. Šiame mišinyje maišydami ištirpinkite cukrų, tada sumeskite į jį lašišų gabaliukus. Dubenį įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 2 ar 3 val.

Vėrinukai. Kininius kopūstus nuplaukite, nusausinkite ir suverkite pramaišiui su lašišų gabaliukais. Kiekvieną vėrinuką verkite ant dviejų iešmų, kad būtų patogu vartyti. Apipurkškite aliejumi, pabarstykite druska ir kepkite ant grotelių, virš žarijų, kol žuvis iškeps. Iškeptus vėrinukus pabarstykite skrudintais sezamais.


Ant grotelių kepti avokadai

4 porcijos



Kepti avokadai
Kepti avokadai
Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)



Reikės:


4 didelių sunokusių avokadų (nuplautų)

2 ar 3 šaukštų citrinų sulčių

purškiamo aliejaus

4 šaukštų ožkų pieno sūrio

saujelės čiobrelių šakelių

druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį


Gaminame


Avokadus perpjaukite pusiau, žievę ir kauliukus pašalinkite, minkštimą pašlakstykite citrinų sultimis, apipurkškite aliejumi ir kepkite ant įkaitintų grotelių, kol atsiras tamsūs dryžiai – nuo grotelių. Kiekvieną apkeptą avokadų puselę pagardinkite šaukštu ožkų pieno sūrio, čiobreliais, druska ir pipirais.


Daržovių ir sūrio vėrinukai

3 porcijos



Daržovių ir sūrio vėrinukai
Daržovių ir sūrio vėrinukai
Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)



Reikės:


6 mažų naujo derliaus bulvyčių (nuplautų)

1 pailgos saldžiosios Romano paprikos (nuplautos)

200 g halumio

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

saujos žalumynų – žirnelių daigų, gražgarsčių, sultenių (nuplautų, nusausintų)


Gaminame


Bulvytes perpjaukite pusiau ir sudėkite į dubenį. Papriką perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Sūrį taip pat pasmulkinkite. Vėrinukai keps tolygiau, kai visi ingredientai bus supjaustyti panašaus dydžio gabaliukais. Dubenyje visus komponentus užpilkite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir suverkite ant trijų iešmų.


Kepkite virš žarijų vis pasukiodami iešmus, kol bulvytės bus minkštos ir apskrudusios. Kai iškeps, ragaukite su žalumynais.


Vištienos vėrinukai su daržovėmis

4 porcijos



Vištienos vėrinukai
Vištienos vėrinukai
Žurnalas "Moteris" (G. Barauskienės nuotr.)


Marinatui reikės:


3 ar 4 šaukštų aliejaus (kepti)

2 šaukštų balzaminio baltojo vyno acto

1 ar 2 česnako skiltelių (nuluptų, sutrintų)


Vėrinukams reikės:


vištų krūtinėlių filė – 4 (nuplautų, nusausintų)

200–300 g ridikėlių (nuplautų)

1 pailgos saldžiosios Romano paprikos (nuplautos)

druskos pagal skonį

saujos žalumynų – žirnelių daigų, gražgarsčių, sultenių (nuplautų, nusausintų)


Marinatas. Dubenyje sumaišykite aliejų, balzaminį actą ir česnaką.

Krūtinėles supjaustykite 3 x 3 cm dydžio kubeliais, sumeskite į marinatą, pamaišykite ir įdėkite į šaldytuvą 1–3 val.

Papriką perpjaukite, pašalinkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

Mėsą suverkite ant iešmų (nepalikdami tarpų) pramaišiui su paprikos gabaliukais bei ridikėliais, pabarstykite druska ir kepkite virš žarijų. Kai iškeps, ragaukite su žalumynais ir likusiais ridikėliais.


Vištienos vėrinukai su citrinų griežinėliais

4 porcijos


Marinatui reikės:


3 ar 4 šaukštų aliejaus (kepti)

2 citrinų sulčių

1/4–1/2 šaukštelio aitriosios paprikos

2 ar 3 česnako skiltelių (nuluptų, sutrintų)


Vėrinukams reikės:


vištų krūtinėlių filė – 4 (nuplautų, nusausintų)

1 ar 2 citrinų (nuplautų)

druskos pagal skonį


Gaminame


Marinatas. Dubenyje sumaišykite aliejų, citrinų sultis, aitriąją papriką ir česnaką. Krūtinėles supjaustykite 3 x 3 cm dydžio kubeliais, sumeskite į marinatą, pamaišykite ir įdėkite į šaldytuvą marinuotis 1–3 val.

Citriną perliekite verdančiu vandeniu ir supjaustykite plonais griežinėliais. Mėsą suverkite ant iešmų (nepalikdami tarpų) pramaišiui su pusiau perlenktais citrinų griežinėliais, pabarstykite druska ir kepkite virš žarijų. Iškeptus vėrinukus ragaukite su žalumynais ar išvirtais ryžiais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis