Atvykę į Erfurtą kulinarai gauna vietinio restorano patalpas, kur per naktį paruošia savo konkursinius patiekalus (nes rytą restoranas pradeda savo įprastą darbą). O tada pagal Olimpiados reikalavimus sukurti patiekalai pervežami į parodų paviljoną. Čia juos apžiūrinėja ir vertina iš viso pasaulio surinktos žiuri komisijos nariai bei parodos lankytojai. Per dieną, kol eksponuojami, kūriniai iš produktų turi išlaikyti spalvą, blizgesį, formą, konsistenciją. Kad galėtų įgyvendinti šiuos reikalavimus kulinarai turi įvaldyti nemažai maisto ruošimo technologijų, kurios kasmet keičiasi, tobulėja.
„Pirmas blynas buvo prisvilęs – užėmėme ketvirtąją vietą, iki bronzos trūko vieno taško“, – prisimena prieš ketverius metus vykusią olimpiadą komandos kapitonė, viena tituluočiausių virtuvės šefių Aldona Gečienė.
Pasak „Amber Aliance“ komandos narių, dalyvaujant tokiuose konkursuose svarbūs ne tik patiekalai, bet ir jų patiekimas: staltiesės, lėkštės, apšvietimas. Virtuvės šefai iš patirties žino, kad į bagažą šalia virtuvės įrankių reikia įsidėti ir siūlų su adata, ir lygintuvą, nes pasitaiko pačių netikėčiausių situacijų. Be to, mados kulinarijoje nuolat keičiasi. Pavyzdžiui, anksčiau patiekalai į lėkštę būdavo dedami piramidės principu, o dabar kuo plačiau paskleidžiami lėkštėje, kad gerai matytųsi kiekvienas komponentas. Visus kulinarinius pokyčius madas virtuvės šefai stebi ir seka nuolat, dalyvauja kasmetiniuose tarptautiniuose konkursuose.

A.Gečienė sako, jog tokių konkursų metu pasisemi nemažai idėjų, gauni daug adrenalino. O jeigu kuris iš šešių komandos narių neatlaikytų kelionės nuovargio, įtampos? „Jeigu taip nutiktų, kad kuris nors susirgtų, jį pakeistų kolega. Darėme bendras repeticijas, žinome vieni kitų patiekalų receptūras“, – nuramino kapitonė.
Olimpiadoje pristatomi patiekalai parodų paviljone išbūna visą dieną, todėl yra nedegustuojami. Tačiau, ką sugeba išvykstantieji į olimpiadą, įsitikinti nebuvo sunku jau dabar. Tiek „Amber Aliance“, tiek individualiai kitose kulinarinėse rungtyse dalyvauti vykstantys virtuvės šefai vaišino savo paruoštais išskirtinio skonio ir grožio užkandžiais. Siūlome vieno iš užkandžių receptą.
Tapos su krevetėmis ir pomidorų salsa
Reikės:
4-5 riekelių baltos duonos,
8-10 krevečių,
česnako skiltelės,
šalotinio svogūno,
3-4 gabalėlių saulėje džiovintų pomidorų,
1-2 šviežių pomidorų,
nepilno šaukšto kaparėlių,
alyvuogių aliejaus,
druskos, pipirų,
šlakelio brendžio.
* Duonos riekeles apkepkite grill režimu, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dar maždaug 5 min. kepkite 180-200 laipsnių orkaitėje.
* Keptuvėje įkaitinkite aliejų, įmeskite česnako skiltelę, sudėkite paruoštas krevetes, pabarstykite druska, pipirais ir trumpai iš abiejų pusių apkepkite.
* Salsai perpjaukite pomidorus, pašalinkite iš jų sėklas, minkštimą susmulkinkite kubeliais, suberkite į dubenėlį.
* Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite, suberkite prie pomidorų. Suberkite kaparėlius (jeigu didesni – perpjaukite) ir susmulkintus saulėje džiovintus pomidorus. Užberkite druskos, pipirų, aliejaus, išmaišykite.
* Krevetes suverkite ant medinio iešmelio arba sudėkite ant apkeptų riekelių, užberkite salsos, pašlakstykite brendžiu.