Kai stalas jau paruoštas, viduryje dedama lėkštelė su kalėdaičiais, liaudiškai vadinamais „plotkelėmis“. Ir tik tada dėliojama 12-a tradicinių visą dieną ruoštų Kūčių patiekalų...
Pateikiame tiek iš senų laikų išlikusių, tiek naujų 12 Kūčių patiekalų.
Tradicinis avižų kisielius
Tai vienas seniausių Kūčių tradicinių patiekalų, menkai prisimenamas šiais laikais.
Jam pasigaminti prireiks:
avižinių dribsnių (400 g),
vandens (1,5 l),
riekės natūralaus raugo ruginės duonos,
cukraus (2 valg. šaukštų),
medaus (100 g),
stiklinės šviežių spanguolių,
pusės stiklinės cukraus ir žiupsnelio druskos.
Avižinius dribsnius užpilkite vandeniu, įmeskite riekelę duonos ir palikite parai rūgti. Tada duonos riekę išimkite, o dribsnius nukoškite į puodą. Nuvarvintas avižas išmeskite, o nuo avižų likusį skystimą pasaldinkite, įberkite druskos. Užvirinkite jį ir maišykite, kol kisielius taps tirštas. Išvirusį kisielių supilstykite į indelius ir palikite atvėsti, paskui statykite į šaldytuvą. Tuo metu spanguoles ir medų elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės konsistencijos. Sustingusį kisielių atsargiai išverskite į lėkštes, apšlakstykite spanguolių užpilu, puoškite uogomis.
Silkė su spanguolėmis ir riešutais
Kaip žinia, be silkės ant stalo Kūčių vakarą neapsieina nė viena šeimininkė. Pagardinkite ją riešutais ir džiovintomis spanguolėmis, kurios, kaip mūsų protėviai tikėjo, apsaugo nuo priešų.
Šiam patiekalui reikės:
silkių filė (500 g),
po 2 vnt. morkų ir svogūnų,
stiklinės aštraus pomidorų padažo,
džiovintų spanguolių (1 valg. Šaukšto), sukapotų riešutų (2 valg. šaukštų),
aliejaus.
Pirmiausia supjaustykite svogūnus, sutarkuokite morkas ir apkepkite aliejuje. Toliau pilkite pomidorų padažą, berkite spanguoles ir viską patroškinkite. Bebaigiant apibarstykite troškinį riešutais. Jam ataušus, maišykite sluoksniais su silke.
Silkė su džiovintais vaisiais
Kalėdų išvakarėse siūlome išbandyti silkės receptą su džiovintais vaisiais.
Šiam patiekalui reikės:
silkės (4 vnt. silkės filė griežinėlių),
2 vnt. didesnių morkų ir 2 vnt. svogūnų,
džiovintų slyvų (40 g.),
razinų (40 g.),
džiovintų abrikosų (40 g.),
alyvuogių aliejaus (3 valg. šaukštai),
pomidorų padažo (4 valg. šaukštai),
žiupsnelio pipirų ir cinamono.
Pirmiausia svogūnus ir morkas supjaustykite kubeliais, apkepkite aliejuje. Džiovintas slyvas, razinas, abrikosus pamirkykite vandenyje, kol suminkštės. Tuomet nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais, sudėkite į apkeptas daržoves ir maišydami kelias minutes pakepkite.
Toliau pilkite į patiekalą pomidorų padažą, barstykite pipirais, cinamonu ir pakaitinkite dar kelias minutes. Atvėsinkite. Supjaustykite silkių filė, susukite ir tiekite su džiovintų vaisių padažu.
Kepta žuvis riešutų marškinėliuose
Tai itin paprastas patiekalas žuvies mėgėjams. Be to, galima rinktis mėgstamiausią žuvį.
Šiam patiekalui reikės:
žuvies (500 g filė),
žemės arba lazdyno riešutų (100 g),
kiaušinių (1 vnt.),
žuvies prieskonių (2 valg. šaukštų)
Pirmiausia supjaustykite žuvį gabalėliais ir įtrinkite prieskoniais. Tada pamerkite į kiaušinio plakinį ir išvoliokite kapotuose riešutuose. Pakepinkite ant silpnos ugnies aliejuje ir jau galite tiekti ant šventinio stalo.
Firminė baltoji mišrainė su vegan majonezu
Visi ingredientai nėra termiškai apdorojami!
Ingredientai:
100 g šaldytų žaliųjų žirnelių
60 g morkų
3 v. š. citrinos sulčių
50 g raugintų agurkų
50 g šviežių agurkų
50 g cukinijų
50 g porų
keletas svogūno laiškų
šakelė krapų
žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų
Majonezui:
40 g anakardžių riešutų
3 v. š. saulėgrąžų aliejaus
1/2 v. š. maltų garstyčių
100 ml vandens
2-3 skiltelės česnako
1 1/2 a. š. druskos
1/2 v. š. citrinos sulčių
1/2 a. š. ciberžolės
Gaminimas:
* Žirnelius atšildome perplaudami šiltu tekančiu vandeniu. Morkas tarkuojame šiaudeliais ir trumpam marinuojame su žiupsneliu druskos ir šlakeliu citrinos sulčių. Agurkus ir cukiniją pjaustome kubeliais, smulkiname porus ir svogūnus.
* Visus ingredientus sumaišome ir užpilame paruoštu majonezu. Majonezo komponentus smulkiname-malame maisto smulkintuvu-blenderiu.
* Prieš patiekiant apibarstome krapais ir juodaisiais pipirais.
Grybai su riešutais ir rozmarinu
Ar įsivaizduojate Kūčių stalą be grybų?
Šiam patiekalui reikės:
pievagrybių (400 g),
saujelės džiovintų baravykų,
svogūno ir 2 skiltelių česnako,
maltų graikinių riešutų (2 valg. šaukštai),
sviesto,
rozmarinų (1 arbat. šaukštelis)
ir šviežių petražolių.
Gerai nuplautus pievagrybius nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Džiovintus baravykus užpilkite verdančio vandens ir mirkykite, kol jie suminkštės. Tuomet nusausinkite. Sukapokite svogūną bei česnakus ir juos pakepinkite svieste. Šiems apskrudus, sumeskite pievagrybius, baravykus ir patroškinkite ant silpnos ugnies, kol išgaruos skystis.
Toliau gardinkite pagal skonį druska, maltais juodaisiais pipirais, įmaišykite rozmarinus ir maltus riešutus. Tiekite gausiai apibarstę kapotomis petražolėmis.
Saldi džiovintų vaisių sriuba
Gardžiai ir maistingai sriubai pasigaminti reikės:
vandens (1,5 l),
bulvių krakmolo (2 valg. šaukštai),
keleto džiovintų slyvų,
abrikosų,
razinų (2 valg. šaukštų),
gvazdikėlių,
virtų ryžių (4 valg. šaukštų),
grietinėlės (4 valg. šaukštų),
cukraus.
Džiovintus vaisius supjaustykite ir apvirkite pasaldintame, prieskoniais pagardintame vandenyje. Krakmolą išleiskite nedideliame kiekyje šalto vandens ir pamažu įmaišykite į sriubą. Nuolat maišant užvirinkite. Supilkite sriubą į lėkštes, dėkite virtų ryžių, grietinėlės.
Morkų salotos su džiovintais vaisiais
Joms reikės:
morkų (5 vnt.),
po saują razinų, slyvų ir abrikosų,
apelsinų (4 vnt.),
obuolių (3-4 vnt.),
saujos smulkintų riešutų (tinka lazdynų, migdolų, bertoletijų riešutai).
Morkos sutarkuojamos burokine tarka, 3 apelsinai supjaustomi kubeliais, nulupti obuoliai – šiaudeliais. Visi ingredientai sumaišomi, apšlakstomi apelsino sultimis ir paliekami šaldytuve porai valandų. Salotas galima pagardinti saulėgrąžomis, alyvuogių aliejumi.
Džiovintų vaisių saldainiai
Skoniu jie primena tradicinį Kūčių patiekalą Kūčią.
Pasigaminti saldainiams reikės:
po 113 g džiovintų slyvų ir datulių be kauliukų,
tiek pat graikinių riešutų ir razinų,
šaukšto medaus,
šokolado (50 g),
miltinio cukraus.
Visus vaisius stambiai sumalkite, sudėkite medų ir gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius kamuoliukus ir išvoliokite juos miltiniame cukruje. Arba nedidelę skardą išklokite vaškiniu popieriumi, sudėkite į ją paruoštą masę (2 cm. storumo sluoksniu), išlyginkite ir padenkite tirpintu šokoladu. Atvėsus šokoladui supjaustykite keturkampiais gabaliukais.
Skanėstas su riešutais ir džiovintais vaisiais
Jam reikės:
šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (500 g),
sviesto (100 g),
sutirštinto pieno (400 g),
smulkintų kepintų riešutų mišinio (125 g),
džiovintų vaisių (125 g).
Sluoksniuotą tešlą atšildykite, supjaustykite keturkampiais, suklokite tešlos lakštus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 10–15 minučių 200 laipsnių orkaitėje. Kol tešla vėsta, išplakite sutirštintą pieną su minkštu sviestu, sumaišykite vaisius su riešutais. Toliau kiekvieną lakštą aptepkite kremu (vieną palikite trupiniams), apibarstykite vaisių ir riešutų mišiniu ir sudėkite vieną ant kito. Kiekvieną sluoksnį šiek tiek paspauskite. Paskutinis sluoksnis turi būti kremo. Atidėtą tešlos lakštą sutrupinkite ir trupiniais apibarstykite viršutinį kremo sluoksnį. Skanėstą suvyniokite į foliją ar kepimo popierių, gerai iš viršaus suspauskite rankomis ir per naktį laikykite šaldytuve.
Imbieriniai sausainiai
2 didelėms skardoms sausainių iškepti Jums reikės:
1 pakelio (375 g) „Kauno Grūdų“ miltinio mišinio imbieriniams sausainiams
100 g sviesto
100 g medaus ar cukraus sirupo
30 ml vandens
Paruošimo būdas:
* Į dubenį supilkite mišinį, įdėkite 100-110 g sviesto ar margarino ir 100 g medaus ar cukraus sirupo. Įpilkite 20-30 ml vandens ir minkykite tešlą tol, kol ji taps vientisa. Suminkytą tešlą palaikykite šaldytuve 1-2 val ir kočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesnius sausainius gausite. Iš tešlos lakšto formelėmis išspauskite sausainius, dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos formos. Kepkite iki 180-200 oC įkaitintoje orkaitėje 8-10 min.
* Atvėsintus sausainius pabarstykite cukrus pudra, kakava, cinamonu ar kitu mėgstamu pagardu arba papuoškite glajumi, kurį galite pasigaminti iš kiaušinio baltymo sumaišyto su cukraus pudra. Dėl skonio į glajų dar galite išspausti šiek tiek citrinos sulčių.
Aguoninis pyragas
Receptas:
550 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų
2 kiaušiniai
80 g cukraus
80 g sviesto
60 g šviežių arba 20 g sausų mielių
8 g druskos
150 g vandens
Įdarui: 200 g maltų aguonų, 80 g cukraus pudros, trys kiaušiniai, 100 g tirpinto margarino ar sviesto.
Papuošimui: 1 kiaušinis, migdolų riekelės, riešutai ar kiti pagardai.
Gaminimo būdas:
* Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir minkykite kol susidarys vientisa, blizgi, prie rankų nelimpanti tešla. Jeigu minkant, tešla limpa, gausiai ją pamiltuokite. Suformuokite rutulį ir uždengę palikite pastovėti 10 minučių. Tešlą padalinkite į dvi lygias dalis, suformuokite rutulius ir uždengtus palikite pastovėti 10-15 minučių. Kol lauksite, pasiruoškite aguonų įdarą. Galite įsigyti jau paruoštą maltų aguonų įdarą ir tik įdėti kiaušinių bei sviesto arba galite susimalti aguonas ir įdarą pasiruošti patys.
* Iškočiokite tešlą ir užtepkite paruoštą aguonų įdarą. Pradedant nuo kraštelio, iš kiekvienos tešlos su įdaru susukite po vyniotinį, perpjaukite juos išilgai per visą ilgį, kad gautųsi po dvi juostas iš kiekvieno. Tada supinkite šias juostas – gausite dvi supintas pynes, kurias susukite į apvalų pyragą. Pyragą uždėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kildykite šiltoje vietoje apie valandą.
* Po kildymo pyrago paviršių patepkite kiaušinio plakiniu ir pabarstykite mėgstamu pagardu. Kepkite 40-50 minučių 180 oC temperatūros orkaitėje, kol pyragas gražiai apskrus ir bus iškepęs viduje – tikrinkite mediniu pagaliuku.