P. Diklage: didelės mažo žmogaus pergalės ekrane ir asmeniniame gyvenime

Aktoriui Peteriui Dinklage'ui, kurio venomis teka vokiečių, airių ir anglų kraujas, 45-eri. Aktoriaus gyvenime yra vienas labai reikšmingas faktas - jo ūgis yra 1 m 35 centimetrai.

Populiariausi savaitės tekstai:
- N. Oželytė: badauti mėnesį yra sudėtinga, niekam nerekomenduoju
- J. Jurkutės mama Aldona: kai vyras pasitraukė iš gyvenimo, skaudžiausia buvo dėl vaikų
- Violeta Baublienė: tekėti gal ar ką…
- Apie Šapranauską: žmonės jį matydavo linksmą, bet jis buvo pilnas graudulio
- Grožio ekspertai išrinko: 7 šių metų geriausios priemonės
- Penkios jauninančios šukuosenos
- Produktai, kurie itin efektyviai degina riebalus

Jis jau dešimtį metų laimingai vedęs teatro vadovę Ericą Schmidt, augina dukterį ir yra pelnęs tarptautinį pripažinimą už vaidmenį seriale „Sostų karai“. Visą šią idilę drumsčia tik vienas, tačiau, kaip įrodė gyvenimas, labai reikšmingas faktas – aktoriaus ūgis yra tik 1 metras 35 centimetrai.

Vida Press

P. Dinklage‘as serga įgimta kremzlių distrofija, dėl kurios sutrinka kaulų augimas. Vyro kūno sudėjimas neproporcingas – kaip ir kiti sergantys šia liga, jis turi santykinai ilgą liemenį ir sutrumpėjusius žastikaulius bei šlaunikaulius.

Vida Press

Aktorius net nemėgina slėpti, jog gyventi su tokia liga yra nelengva. „Sunkiausia buvo paauglystėje. Pykau, kad esu kitoks, apsistatydavau sienomis“, - sakė jis. Net praėjus kelioms dešimtims metų P. Dinklage‘as skeptiškai vertina jam skiriamus komplimentus, susijusius su išvaizda. 2012-ais metais „New York Times“ žurnalisto paklaustas, ar galėtų viešai atstovauti visų mažų žmonių teisėms, P. Dinklage atsakė paprastai: „Kiekvienas yra skirtingas. Kiekvienas mano ūgio žmogus turi skirtingą gyvenimą, skirtingą istoriją. Skirtingi yra ir būdai su tuo susidoroti. Vien dėl to, jog atodo, kad man viskas gerai, aš negaliu pasakyti, ką daryti, kad viskas būtų gerai. Aš net nesu tikras, ar man viskas gerai - būna dienų, kai laikausi nekaip.“

Vida Press

P. Dinklage‘as gimė Naujajame Džersyje (JAV) pradinukų mokytojos ir draudimo pardavėjo šeimoje. Aktorius pamena, jog pirmą sykį televizorių išvydo tik būdamas paauglys, kai išgirdęs keistus garsus tėvų miegamajame įėjo ir pamatė nespalvotą televizijos programą.

Vida Press

„Nuo tada mano smegenys pradėjo tirpti,“ - juokais sakė P. Dinklage‘as. Aktorius savo tėvams negaili gražių žodžių: „Man pasisekė, kad buvau auklėjamas priimti save tokį, koks esu.“ Kartu su broliu Jonathanu būsimasis aktorius mėgdavo drumsti ramybę kaimynams. „Mes dažniausiai rengdavome lėlių miuziklus su garsiausiomis dainomis, kokiomis tik rasdavome“, - prisiminimais dalijosi vyras.

Vaidyba P. Dinklage‘as susižavėjo dar mokykloje. Baigęs Beningtono koledžą ir svajodamas tapti žymiu aktoriumi, vaikinas kartu su draugu nusprendė laimės ieškoti Niujorke. Atvykus į didmiestį gyvenimas pasirodė esąs sudėtingesnis, nei atrodė iš pirmo žvilgsnio – jaunuoliai apsigyveno bute, kuriame nebuvo šildymo, orkaitėje gyveno žiurkės, o kaskart pravažiavus traukiniui drebėdavo sienos. Nusivylę vyrukai linksmybių ieškoti ėmė net alkoholyje.

Vida Press

„Mes rengdavome vakarėlius, tam, kad surinktume pinigų nuomai“, - viename interviu pasakojo aktoriaus bičiulis. Galiausiai vaikinams ir šio buto durys buvo uždarytos, tad dviejų draugų keliai išsiskyrė.

Vida Press

P. Dinklage‘as debiutavo kine 1995-ais metais. Juostoje pavadinimu „Gyvenimas užmarštyje“ („Living in Oblivion“) jis atliko Tito – neužaugos aktoriaus, gaunančio tik stereotipinius vaidmenis - rolę.  Dėl biudžeto trūkumo aktoriai sutiko filmuotis be honoraro, o kai kurie kolegos netgi patys prisidėjo finansiškai. Rezultatas pranoko lūkesčius - juosta buvo nufilmuota per 16 dienų, gavo specialų Waldo Salt‘o apdovanojimą už scenarijų Sundance‘o kino festivalyje bei tris nepriklausomų filmų Spirit apdovanojimų nominacijas. Tačiau net ir po šio filmo premjeros P. Dinklage‘ui gauti vaidmenį buvo nelengva. Kaip teigia pats aktorius, Holivudas dažniausiai siūlydavo tik elfų ar nykštukų vaidmenis, kurie jo nedomino.

Vida Press

Lemtingas karjeros posūkis įvyko 2003-iais metais, pasirodžius filmui „Stoties agentas“ („The Station Agent“). „Aš negalėjau praleisti progos pakviesti gabų aktorių, kuris vien dėl ūgio buvo nepripažįstamas Holivude“, - sakė filmo kūrėjas Tomas Makartnis (Tom McCarthy) ir nesuklydo – šis filmas tapo tiek aktoriaus, tiek režisieriaus šlovės pradžia.

Be šlovės šis vaidmuo 2003-iaisiais P. Dinklage‘ui atnešė ir nemažai moterų dėmesio. „Elgiausi taip, kaip ir mano draugai: išeini į miestą, išgeri kelis bokalus alaus, pakalbi su merginomis, linksmai praleidi naktį. Kai kurie mano draugai kasdien galėdavo gauti vis naują merginą. Aš toks nebuvau, bet buvau gan žymus.”

Vida Press

Aktorius nevengia pripažinti, jog dauguma gražių merginų myli aukštaūgius, bet yra labai laimingas galėdamas šalia savęs glausti tą, kuri pamilo ir žemaūgį. 2005-ais metais P. Dinklage‘as ir E. Schmidt išvyko į Las Vegasą, kur toli nuo pašalinių akių sumainė aukso žiedus. Dabar jau trečius metus pora džiaugiasi dukra Zelig.

„Ji labai graži. Svarstau, kas jos tėvas”, - nevengia pašmaikštauti aktorius.

Vida Press

Visgi geriausiai P. Dinklage‘o žinomas iš 2011-ais metais pasirodžiusio televizijos serialo „Sostų karai“ („Games of Thrones“). Vyras neslepia, jog per pirmąjį serialo kūrėjų ir aktorių susitikimą buvo atsargus ir nusiteikęs skeptiškai. „Filme Narnijos kronikos: princas Kaspijanas“ aš vaidinau nykštuką ir praleidau septynis mėnesius šaudydamas Rytų Europoje ar prakaituodamas su ilga barzda Naujojoje Zelandijoje. Tai buvo puiki patirtis, bet gana nemaloni. Todėl nenorėjau, kad ji pasikartotų“, - sakė jis diplomatiškai.

Vida Press

Dinklage‘as knygų, pagal kurias sukurtas serialas „Sostų karai“, autoriui prisipažino, kad perskaitė tik pirmą dalį iš visos serijos. „Jis atrodė šiek tiek įsižeidęs, - sakė Dinklage‘as. – Bet jis neturėtų suprasti to kaip nepagarbos ženklo. Aš juk vis dar neperskaičiau ir visų Tolstojaus kūrinių.“

Aktorius yra pareiškęs, jog miesto šurmulys jį verčia jaustis senesniu nei yra. Deja, bandymai pasitraukti toliau nuo centro į gamtos prieglobstį buvo nesėkmingi.

Vida Press

„Mano žmonos karjera reiškia, kad mes turime būti mieste. Sąrašas tų, kurie jaučiasi laimingi užmiestyje atrodytų taip: mano šuo, aš, dukra ir tada mano žmona – nuo laimingiausio iki liūdniausio.“ Šiuo metu šeima apsistojusi Niujorke.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis