Šildyti ar puošti?
Kai norime pabėgti nuo žiemos šalčių, nieko nėra geriau už gyvą ugnį. Nors daugeliui mūsų tradiciškai atrodo, kad šį poreikį geriausiai patenkina židinys, šiltesnėse Europos šalyse, kuriose galima išsiversti be centrinio šildymo, labai populiarios krosnelės. Vis dėlto mūsų klimatas truputį atšiauresnis, kad namuose nuolat būtų šilta ir jauku, vien krosnelės nepakanka (nebent tai – vasarnamis ar sodyba, kur atšalus orams apsilankome retsykiais). Todėl dažniausiai krosnelė yra tik papildomas šilumos šaltinis, tad ir prasmė jo šiek tiek kitokia.
- Neaplenkė mados vėjai. Esminis krosnelės veikimo principas liko toks pat ir praėjus geram šimtmečiui nuo jų atsiradimo, tačiau krosnelių dizainas labai pasikeitė. Šiuolaikiška krosnelė nėra griozdiškas, nuobodus daiktas, bet funkcionalus, elegantiškas interjero dekoro elementas, kartais net primenantis meno kūrinį... Gamintojų tvirtinimu, egzistuoja netgi nuolat besikeičiančios krosnelių mados, todėl garsiausi jų atnaujina modelius bent kartą per metus.
Išraiškingos yra retro stiliaus ketaus krosnelės – jos išsiskiria meniška puošyba, o sendinimo efektas sustiprina įspūdį. Taisyklingų linijų elegantiškos krosnelės puikiai dera klasikiniame interjere. Santūri puošyba, drąsios linijos ir atviros konstrukcijos stilingai atrodo lofte.
Yra modelių, kur į liepsną galima žiūrėti ir iš šonų arba iš priešingų pusių. Tada tarp svetainės ir valgomojo pastatyta krosnelė sukurs jaukią nuotaiką abiejose erdvėse.
Šiuolaikinėms krosnelėms drąsiai naudojamos įvairios medžiagos. Pirmiausia pagalvojame apie klasikinę ketaus krosnelę, tačiau dabar jos gaminamos ir iš plieno, muilo akmens, emalio, marmuro ar net rankų darbo keramikos. Spalvos ir puošyba taip pat gali būti įvairiausios.
Krosnelės nuėjo ilgą kelią nuo senoviškai atrodančių „dėžių“. Dabar jos aprūpintos termostatais, laikmačiais, net nuotolinio valdymo pulteliais. Šiuolaikinę krosnelę nuo jos „prosenelės“ atitolino ir kiti technologiniai patobulinimai, skirti naudingumo koeficientui didinti, kad kuo daugiau sudeginamo kuro virstų šiluma. Naujos ugniai atsparios medžiagos, kuriomis dengiama pakura, leidžia padidinti joje temperatūrą, konvekcinis šildymo būdas garantuoja tolygų efektyvesnį šilumos pasiskirstymą, o vadinamasis antrinis degimas ir katalizatorių naudojimas sumažina degimo atliekų kiekį. Beje, rūpindamiesi ekologija kai kurie gamintojai įsigudrino ir pačias krosneles gaminti iš perdirbtų atliekų – automobilių variklių, geležinkelio bėgių, o gamybai naudoti hidroenergiją.
* Krosnelė gali būti įrengta ne tik nišoje, bet ir laisvai pasirinktoje bet kurioje kambario vietoje. Vienintelis ribojimas – ji turi būti montuojama ant nedegios plokštės, šalia negali būti kitų lengvai užsiliepsnojančių daiktų.
* Krosnelė gali būti ir ant grindų statoma, ir kabinama.
* Ji lengvesnė ir kompaktiškesnė nei židinys, todėl ją paprasčiau perstatyti į kitą vietą ar net perkelti į kitus namus.
* Nereikia tokio tvirto pado, tad krosnelę galima statyti ne tik pirmajame namo aukšte.
* Kad namuose pasklistų šiluma, nereikia daug laiko. Pakurta ji įkaista po 10–15 minučių, o praėjus pusvalandžiui kambaryje būna šilta. Jei kūrenate mūrinę krosnį, ši tokį pat rezultatą pasiekia tik po poros valandų.
* Krosnelei nereikia papildomos apdailos, o tai taupo mūsų laiką ir pinigus.
* Neabejotinas pranašumas – daugiafunkciškumas: ja galima ir namus apšildyti, ir valgį ruošti. Yra modelių, kurių paviršius atstoja viryklę, arba orkaitė gali būti įmontuota virš pakuros.
* Krosnelė itin ekonomiškai naudoja medieną.
* Kad ilgiau išsilaikytų šiluma, ant krosnelės galima sudėlioti pirčiai skirtų akmenų – ir nauda dviguba, ir dekoras įspūdingas.