Patarimai, kaip šventinį stalą paversti meno kūriniu

Šventinis stalas – ne tik gardūs patiekalai. Jis neįsivaizduojamas be dekoro detalių – gėlių, žvakių, spalvingų servetėlių bei įvairaus dydžio ir formų statulėlių, kurios stalui suteikia elegantiškumo.

Tačiau ne kiekviena šeimininkė žino, kaip visus šiuos dalykus suderinti, kad stalas neatrodytų perkrautas arba, atvirkščiai, tuščias ir be šventinės dvasios.

Šie klausimai tampa ypač aktualūs artėjant gražiausiai pavasario šventei – Šv. Velykoms. Ką daryti, kad velykinis maistas derėtų prie staltiesės spalvos, taurių blizgesys neužgožtų šakučių atspalvio, o lėkščių ornamentai – gėlių? Pasak stalo dekoro meistrų, pirmiausia reiktų nebijoti eksperimentuoti, tačiau ir nepersistengti, jausti saiką.

A. Bulotos nuotr.

Antanas Mažonas, floristas dizaineris ir vienas iš šiuo metu vykstančio „Daumantų“ kūrybiškiausios Lietuvos giminės konkurso komisijos narių, sako, kad pradedant puošti stalą, svarbiausia yra staltiesė. Ji lyg drobė, ant kurios vėliau bus „tapomas“ visas paveikslas – indai, maistas, dekoro elementai.

Fotolia nuotr.

„Pabandykite ant velykinio stalo pakloti kelias skirtingo dydžio staltieses viena ant kitos arba padalinkite stalą zonomis. Tą galite padaryti skirtingų spalvų ir raštų servetėlėmis arba nevienodo dydžio medžiaginiais takeliais. Taip stalas atrodys iškilmingiau. Tačiau būkite atsargūs – spalvų margumynas neturėtų rėžti akies“, – sako A. Mažonas.

Dekoruojant stalą patartina atsižvelgti ir į namų interjerą. Jeigu svetainėje dominuoja klasika, o giminei svarbios tradicijos, rekomenduojama rinktis šiltas, jaukias spalvas ir medžiagas – medį, liną, vašką, žemiškus tonus. O jeigu namai modernūs, o stalas, pavyzdžiui, stiklinis, tuomet siūloma pagalvoti apie modernias gėlių vazas, metalo detales, net stiklinius indus.

A. Bulotos nuotr.

Jei renkatės minimalizmą, verčiau stalo neapkrauti maistu ir lėkštėmis, įsitikinęs kitas komisijos narys – skonio meistras ir pagardų kūrėjas Algis Kairys.

„Dekoro elementai turėtų derėti prie patiekalų. Jei mėgstate natūralumą ir klasiką, tada ir patiekalai turėtų būti sotesni – mėsos kepsniai su sočiu padažu, įvairūs kiti mėsos patiekalai. O jei vertinate minimalistinį stilių, rinkitės lengvesnius žuvies patiekalus su pikantiškais padažais. Ieškant begalybės naujų skonių, išbandant egzotiškų prieskonių ir įvairių netradicinių puošybos elementų, svarbu vadovautis ir intuicija“, – įsitikinęs A. Kairys.

Fotolia nuotr.

Kad verta pasikliauti intuicija bei aklai neapsiriboti vienu griežtu stiliumi, pritaria ir A. Mažonas. „Tie patys stalo dekoro elementai gali būti naudojami tiek klasikinio, tiek modernaus stiliaus namuose. Pavyzdžiui, klasikiniame dekore stiklas gali būti spalvotas, o jeigu puošiate dar prabangiau – rinkitės krištolą. O jei ant stalo dominuoja metalo detalės, stiklas gali būti rudintas arba chromuotas“, – pasakoja stilistas.

Pasak jo, nepamainomas dekoro elementas – žvakės. Jos gali būti natūralaus vaško, žemos arba aukštesnės, baltos arba aukso spalvos. Žvakes patartina priderinti ir prie indų – baltos žvakės labiau tiks prie baltų, o spalvotos žvakės – prie margintų indų.

Fotolia nuotr.

Visgi A. Mažonas pabrėžia, jog tikroji puošyba prasideda tada, kai žmonės nebijo laužyti taisyklių, saikingai nukrypsta nuo normos, išlaisvina kūrybiškumą.

Fotolia nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis